22. Haftada Adalet Hala Sağlanmadı Aile Hekimleri Vergide Adalet İstiyor

 

Aile Hekimlerinin Aile Sağlığı Merkezlerinde sözleşmeli ve ücretli çalışan sağlık çalışanlarından yapılan yüzde 35 oranında vergi kesintisine karşın “Vergide Adalet” talebiyle 21 Şubat'tan itibaren her çarşamba günü yaptıkları eylemler 22. Haftaya ulaştı.

Hekim Postası

Eylemin 22. haftasında Ankara Tabip Odası, Birlik ve Dayanışma Sendikası, Devrimci Sağlık-İş, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi ortak basın açıklaması düzenledi.

7 Ağustos 2024 tarihinde Batıkent 5 No’lu Aile Sağlığı Merkezinde gerçekleştirilen basın açıklamasına Ankara Tabip Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mine Coşkun, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Alpertan Açar; Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Ankara Şube Eş Genel Başkanları İbrahim Kara ve Nazan Karacabey; Birlik ve Dayanışma Sendikası Ankara Temsilcisi Dr. Burhan Burak Savtekin ve Dr. Murat Yılmaz; SES Eş Genel Başkanı Sıddık Akın, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi Dr. Ali Karakoç katıldı.

Basın açıklaması öncesi söz alan  ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Mine Coşkun, emekçilerin maaşlarından yüzde 35 oranında kesinti yapılırken, yüksek kar eden şirketlerden sadece yüzde 25 oranında vergi kesintisi yapılmasının eşitsizliğe ve adaletsizliğe yol açtığını, artan enflasyona karşı düşük maaşlarla geçinmeye çalışan aile sağlığı merkezi çalışanları ve sağlık çalışanlarının çok zor durumda kaldığını ifade etti.

Adaleti sağlamak yerine halkın sırtına yeni vergiler yükleniyor

Kurumlar adına ortak basın açıklamasını okuyan SES Ankara Şube Eş Genel Başkanları İbrahim Kara, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in “vergide adaleti sağlayacağız” sözlerine karşı, TBMM’ye getirilen yeni Vergi Kanunu’nun adaleti sağlamak yerine, halkın sırtına yeni vergiler yüklediğini belirtti.



Sürekli artan mal ve hizmet fiyatları karşısında çalışanların ücretlerinin eridiğini söyleyen Kara, açıklanan düşük enflasyon oranları ile ücretler daha da düşük kalırken, artan vergi yükü karşısında asgari yaşam koşullarını sağlamak zorlaştı dedi.

Ortak açıklamada hükümete ve Sağlık Bakanlığı’na şu sorular yöneltildi:
• Çalıştığımız hastane işletmeleri sıfır vergi verirken, çalışanlardan yüzde 35 vergi almak vergide adaletsizliğin en açık örneği değil midir?
• Bakan Şimşek’in açıkça itiraf ettiği gibi, ayda milyonlarca lira harcayanlardan vergi almayıp, yediğimizden içtiğimize, evimizden elektriğimizden, telefonumuzdan internetimize her şeyimizden vergi alınması adaletli midir?
• Bu ülkede vergilerin yüzde sekseninin biz ücretli ve sabit gelirlilerden alınması vergide adalet midir?
• Milyarlarca lira kar eden şirketlerden yüzde 15 bile vergi alınmazken, bizden yüzde 35 vergi alınması adaletli midir?
• Tüketici fiyatları bazında temmuzda en fazla fiyat artışı yüzde 38 ile elektrikte, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 14,92 ile patateste olmuştur. Halkın artık patates bile almakta zorlanması adaletli midir?
• Bir avuç sermayedar her gün milyonlarca lira harcarken milyonlarca vatandaşın ay sonunu getirmede zorlanması adaletli midir?

Aile Sağlığı Merkezi çalışanları ve tüm sağlık çalışanları; Türkiye’nin dört bir yanında ağır yoksulluk altında yaşayan tüm yurttaşlarımızı, “Vergide ve Gelirde Adalet” için Çarşamba günleri sürdürdükleri eylemlere katılmaya, mücadeleyi büyütmeye çağırdı.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Alpertan Açar da konu ile ilgili basına verdiği demeçte şu ifadeleri kullandı:

“Biz aile hekimleri ve sağlık çalışanları olarak vergide adalet sağlanana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz. Böyle bir ekonomik krizde vergide adaletin sağlanması şart. Bu ay ASM birimlerinde çalışan ebe ve hemşire arkadaşlarımızın vergi dilimi yüzde 20’den yüzde 27’ye çıkıyor. Aldıkları maaşı vergiye veriyorlar yani. İliklerimize kadar hissettiğimiz derin bir yoksulluk içindeyiz. İktidara yakın konfederasyonların bile vergide adalete dair bir iki kelam etmek zorunda kaldığı bir süreçten geçiyoruz. Ağustos ayında yüzde 35’lik vergi dilimine gireceğiz. Aldığımız zamları geri veriyoruz. Durumumuz böyleyken bazı anlı şanlı şirketlerin vergi ödemediklerini öğrendik. Şirketler, holdingler hiç vergi ödemezken biz hekim ve sağlık çalışanları yüzde 35’lik vergi dilimine giriyoruz. Sistemin yükünü taşımak istemediğimizi haftalardır söylüyoruz. Talebimiz bu adaletsizliğin sona erdirilmesi. Her ay en fazla yüzde 15 vergi kesintisinin planlanmasını istiyoruz. Ama taleplerimize yanıt verilmiyor. Buna karşı mücadelemiz sürecek.”