Bakana soruldu “Daha kaç kişinin ölmesini bekliyorsunuz?”
Sağlıkta şiddet konusunda Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya yöneltilen soru önergelerinde Bakanlığın hekimlerin ve sağlık çalışanlarının canlarını, haklarını ve güvenliklerini koruması için daha kaç kişinin ölmesi gerektiği soruldu. Soru önergesi veren milletvekilleri sağlık sisteminin, performans sisteminin, hasta memnuniyetini önceleyen yönetim anlayışının şiddette payı olup olmadığını da öğrenmek istediler.
Hekim Postası
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın göreve geldiği 9 Temmuz 2018 tarihinden bu yana geçen 4 ay zarfında, Meclis’e cevaplaması istemiyle sunulan soru önergelerinin 7’si sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ilişkindi. CHP, MHP, HDP, İyi Parti vekilleri tarafından sunulan soru önergeleri henüz Sağlık Bakanı tarafından cevaplanmadı.
Bakan Fahrettin Koca’ya göreve geldiği ay içinde sağlıkta şiddet konulu 4 soru önergesi sunuldu.
Temmuz ayında Şanlıurfa’da Dr. Bahattin Ahmet Yalçın’ın hasta yakınları tarafından başında parke taşı kırılarak yaralanması üzerine HDP Diyarbakır Milletvekili Semra Güzel 19 Temmuz’da, HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’da 23 Temmuz’da verdikleri iki ayrı soru önergesinde bu olay özelinde sağlıkta şiddet ve şiddete ilişkin alınan önlemleri konu edindi.
Cevaplanması istenen sorular arasında son beş yıl içinde yaşanan şiddet vakası sayısı, şiddete ilişkin bir çalışma yapılıp yapılmadığı, sağlık personelinin güvenliğinin sağlanması için yapılan ya da yapılması planlanan çalışmaların neler olduğu, mevcut cezai şartların caydırıcılık yönü yer aldı. Her iki soru önergesinde de hekimler ile hastaları karşı karşıya getirenin sağlık sisteminden kaynaklı sorunlar olup olmadığı öğrenilmek istendi.
Taşcıer “İlgili meslek örgütleri ve sendikalarla işbirliği yapıldı mı?”
MHP Kahramanmaraş Milletvekili Sefer Aycan 26 Temmuz’da sunduğu soru önergesinde şiddeti önlemek için bu zamana kadar yapılan çalışmaları ve bu önlemlerin etkili olup olmadığını sordu. CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer de Sağlık Bakanlığı’nın şiddeti önlemek adına konunun muhattabı meslek örgütleri, sendikalar ve Adalet Bakanlığı ile bir işbirliği yapıp yapmadığını 30 Temmuz’da verdiği soru önergesinde öğrenmek istedi.
Yönetim anlayışı sorgulanmalı
25 Eylül’de bu sefer İyi Parti Antalya Milletvekili Tuba Vural Çokal “Sağlık personeline yönelik şiddet olaylarına ilişkin” konu başlığıyla beyaz, mavi, pembe, kırmızı koda yapılan başvuru sayılarıyla birlikte, şiddet olaylarına karışan vatandaşlara yönelik hukuki süreç ve hekimlere bu konuda hukuki destek sunulup sunulmadığını sordu. Dr. Çokal, Sağlık Bakanlığı’nın tamamen hasta memnuniyetini önceleyen sağlık çalışanlarının çalışma şartları ve haklarını göz ardı eden yönetim anlayışının sorgulanıp sorgulanmadığının da verdiği soru önergesinde cevaplanmasını istedi.
Milletvekili Kasap “Bakanlık neyi bekliyor?”
Dr. Fikret Hacıosman’ın öldürülmesi üzerine HPD Milletvekili Semra Güzel, 5 Ekim’de CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, 8 Ekim’de iki ayrı soru önergesi verdiler.
Ali Fazıl Kasap soru önergesinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya, şiddet olaylarının nedenlerinin irdelenmesi ve önlenmesi için Bakanlık olarak bir çalışma yapmayı planlayıp planlamadıklarını, yasal düzenlemelerin uygulanması için neyi beklediklerini, Bakanlık olarak hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklarını, canlarını ve güvenliklerini korumak için daha kaç kişinin ölmesi gerektiğini sordu.