Dünden Bugüne Ankara Tabip Odası

Paylaş:

Dr. Muharrem Baytemür

Hekim Postası Yayın Kurulu Üyesi

Ankara Tabip Odası bundan tam 95 yıl önce 11 Nisan 1928 tarihinde kabul edilen ve 14 Nisan 1928 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yü­rürlüğe giren 1219 sayılı “Ta­babet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’a dayanarak 27 Mart 1929’da çıkarılan Etibba Odaları Ni­zamnamesi ile 9 mıntıkada (bölge) kurulan Etibba Odala­rından Birinci Bölge Etibba Odası olarak kuruldu. Ankara ile birlikte 9 mıntıka içinde İz­mir, İstanbul, Konya, Adana, Diyarbakır, Erzurum, Sivas ve Samsun bulunuyordu.

18 Ekim 1929 tarihinde İs­tanbul ve Ankara Etibba Oda­larının ilk yönetim kurulu, hay­siyet divanı ve denetleme ku­rulu üyelerinin belirlendiği se­çimler yapıldı.

18 Ekim 1929 tarihinde An­kara’da Cemiyet-i Belediye sa­lonunda yapılan seçimleri fırka (Cumhuriyet Halk Fırkası) nam­zetlerinin kazandığı ifade edil­mektedir. Darülfünun Konfe­rans Salonunda yapılan ve 1150 hekimin (128 çevre iller) oy kullandığı İstanbul seçimlerin­de ise gazetelere yansıyan şek­liyle yönetim kurulu fırka nam­zetlerinden olmasına karşın haysiyet divanına diğer hekim­ler de aday olmuş ve bazıları seçilmiştir.

Cumhuriyet döneminin mes­leki anlamda önemli adımla­rından birisi olmuştur Etibba Odalarının kuruluşu. Hekim­lerin örgütlenmesi, mesleki da­yanışma, birbirleriyle ve has­talarla olan ilişkilerinin dü­zenlenmesi, etik değerlerin yer­leşmesi açısından önemli bir adımdır.

Kuruluşta İstanbul bölgesine bağlı olan daha sonra birinci bölgeye bağlanan Bursa, Ko­caeli, Bolu, Bilecik, Zonguldak ile Çorum, Çankırı, Eskişehir, Kütahya, Kırşehir, Yozgat ille­riyle geniş bir bölgede hizmet veren hekimlerin ve diş he­kimlerinin odası oldu Ankara Etibba Odası.

Etibba Odalarının yasasında var olan ortak Yüksek Haysiyet Divanı da Ankara’da toplan­makta idi. Kararlar Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’nca valiliklere tamim edilmektey­di.

24 yıl hekim örgütlenme­sinde önemli bir yere sahip olan Etibba Odaları, 23 Ocak 1953 yılında çıkarılan Türk Ta­bipleri Birliği Kanunu sonra­sında Mart 1953’de genel ku­rullarını toplayarak TTB Büyük Kongresi’ne gidecek 114 dele­geyi seçti ve 27 Nisan 1953’de Ankara Numune Hastanesi Sa­lonu’nda Dr. Hasan Yusuf Başla başkanlığında yapılan kongre ile TTB Merkez Konseyi ve or­ganları seçildi.
 

Toplam 22 tabip odası da Merkez Konsey kararı ile ku­ruldu. Ankara Etibba Odası ismi Ankara Tabip Odası olarak değişti. Ankara Tabip Odası, Kırıkkale’nin il olmasıyla bir süre Ankara-Kırıkkale Tabip Odası olarak hizmet verdi. Za­man içinde Kırıkkale Tabip Odasının kurulması üzerine yeniden Ankara Tabip Odası olarak sınırları içinde on üç binin üzerinde üyesiyle İstan­bul’dan sonra en büyük tabip odası olarak faaliyetlerini sür­dürüyor.