Dünden Bugüne Ankara Tabip Odası
Dr. Muharrem Baytemür
Hekim Postası Yayın Kurulu Üyesi
Ankara Tabip Odası bundan tam 95 yıl önce 11 Nisan 1928 tarihinde kabul edilen ve 14 Nisan 1928 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 1219 sayılı “Tababet ve Şuabatı San’atlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’a dayanarak 27 Mart 1929’da çıkarılan Etibba Odaları Nizamnamesi ile 9 mıntıkada (bölge) kurulan Etibba Odalarından Birinci Bölge Etibba Odası olarak kuruldu. Ankara ile birlikte 9 mıntıka içinde İzmir, İstanbul, Konya, Adana, Diyarbakır, Erzurum, Sivas ve Samsun bulunuyordu.
18 Ekim 1929 tarihinde İstanbul ve Ankara Etibba Odalarının ilk yönetim kurulu, haysiyet divanı ve denetleme kurulu üyelerinin belirlendiği seçimler yapıldı.
18 Ekim 1929 tarihinde Ankara’da Cemiyet-i Belediye salonunda yapılan seçimleri fırka (Cumhuriyet Halk Fırkası) namzetlerinin kazandığı ifade edilmektedir. Darülfünun Konferans Salonunda yapılan ve 1150 hekimin (128 çevre iller) oy kullandığı İstanbul seçimlerinde ise gazetelere yansıyan şekliyle yönetim kurulu fırka namzetlerinden olmasına karşın haysiyet divanına diğer hekimler de aday olmuş ve bazıları seçilmiştir.
Cumhuriyet döneminin mesleki anlamda önemli adımlarından birisi olmuştur Etibba Odalarının kuruluşu. Hekimlerin örgütlenmesi, mesleki dayanışma, birbirleriyle ve hastalarla olan ilişkilerinin düzenlenmesi, etik değerlerin yerleşmesi açısından önemli bir adımdır.
Kuruluşta İstanbul bölgesine bağlı olan daha sonra birinci bölgeye bağlanan Bursa, Kocaeli, Bolu, Bilecik, Zonguldak ile Çorum, Çankırı, Eskişehir, Kütahya, Kırşehir, Yozgat illeriyle geniş bir bölgede hizmet veren hekimlerin ve diş hekimlerinin odası oldu Ankara Etibba Odası.
Etibba Odalarının yasasında var olan ortak Yüksek Haysiyet Divanı da Ankara’da toplanmakta idi. Kararlar Sağlık ve Sosyal Yardım Bakanlığı’nca valiliklere tamim edilmekteydi.
24 yıl hekim örgütlenmesinde önemli bir yere sahip olan Etibba Odaları, 23 Ocak 1953 yılında çıkarılan Türk Tabipleri Birliği Kanunu sonrasında Mart 1953’de genel kurullarını toplayarak TTB Büyük Kongresi’ne gidecek 114 delegeyi seçti ve 27 Nisan 1953’de Ankara Numune Hastanesi Salonu’nda Dr. Hasan Yusuf Başla başkanlığında yapılan kongre ile TTB Merkez Konseyi ve organları seçildi.
Toplam 22 tabip odası da Merkez Konsey kararı ile kuruldu. Ankara Etibba Odası ismi Ankara Tabip Odası olarak değişti. Ankara Tabip Odası, Kırıkkale’nin il olmasıyla bir süre Ankara-Kırıkkale Tabip Odası olarak hizmet verdi. Zaman içinde Kırıkkale Tabip Odasının kurulması üzerine yeniden Ankara Tabip Odası olarak sınırları içinde on üç binin üzerinde üyesiyle İstanbul’dan sonra en büyük tabip odası olarak faaliyetlerini sürdürüyor.