Hekimler artık ‘kutsal’ değil ‘tehlikeli’ bir mesleğe sahipler
Hekime ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddete geçtiğimiz ay da devam etti. Sağlıkta şiddet haberi bu kez bir özel hastaneden geldi. İstanbul Özel Acıbadem Maslak Hastanesi acil servisinde görev yapan Dr. Alex Değirmencioğlu hasta yakınlarının saldırısı sonucu yaralandı. Gerçekleşen saldırı sonucu Değirmencioğlu’nda saçlı deride kesi ve 3 kostada kırık meydana geldi.
Şanlıurfa’da ise bir aile hekimi şiddete maruz kaldı. Dr. Gülseren Candan, 23 Kasım 2011 tarihinde Direkli Aile Sağlık Merkezi’nde bir yakının karnesiyle kendisine ilaç yazdırmak için gelen şahsın saldırısına uğradı. Dr. Candan, şahsa karne kendisine ait olmadığı için reçete yazamayacağını, durumun kanunsuz olduğunu belirtti. Bunun üzerine şahıs, Candan’ı tehdit ederek fiziki şiddet uyguladı.
Denizli’de 112 ekibine bıçaklı saldırı
Denizli’de 06 Aralık 2011 tarihinde 112 Komuta Kontrol Merkezi hasta yakınları tarafından arandı ve elinde cam kesiği olan hasta için ambulans talep edildi. Ambulansın çıkışından itibaren beş dakika içinde olay yerine ulaşan ekibe, daha araçtan inmeden, olay yerindeki hasta ve hasta yakınları tarafından fiili saldırıda bulunuldu. Saldırı sonrası ambulansta küçük çaplı maddi hasar meydana geldi. Denizli İl Sağlık Müdürlüğü, saldırganlar hakkında hukuki işlem başlattığını duyurdu.
Sağlık çalışanları, diğer mesleklere oranla 16 kat daha fazla şiddete maruz kalıyor
Öte yandan, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyelerinden Doç. Dr. Gülçin Seydaoğlu, yaptıkları araştırmaya göre sağlık çalışanlarının diğer meslek dallarına oranla 16 kat daha fazla şiddete maruz kaldıklarını söyledi. Adana’daki 6 hastanede 5 bin 796 kişiyi kapsayan anket çalışması sonuçlarını Adana’da düzenlenen Sağlıkta Performans ve Kalite Kongresi’nde paylaşan Seydaoğlu, sağlık çalışanlarının sözle hakareti çoğu zaman şiddet olarak kabul etmediğini, ancak fiziksel bir saldırıya uğradığı zaman şikayette bulunduğunu söyledi.