Sağlık Bakanlığı ser verip sır vermiyor Şehir hastaneleriyle ilgili sorular yanıt bekliyor
Sağlık Bakanlığı, ihale sürecinden bu yana kapalı kapılar ardında yürüttüğü şehir hastaneleri projeleri konusunda muhalefet milletvekillerinin sorduğu sorulara cevap vermeyerek sessizliğini sürdürüyor.
Hekim Postası
Proje aşamasındaki hastanelerle birlikte İkitelli, Bilkent, Etlik, Gaziantep, İzmir Bayraklı, Kocaeli, Kayseri, Elazığ, Bursa, Konya Karatay ve Eskişehir’de yapımı süren, Isparta, Mersin, Yozgat, Adana’da hizmet vermeye başlayan şehir hastaneleriyle ilgili muhalefet milletvekillerinin Sağlık Bakanlığına verdiği yazılı soru önergeleri yanıtsız kaldı.
CHP Adana Milletvekilleri İbrahim Özdiş, Elif Doğan Türkmen, Ordu Milletvekili Seyit Torun, Ankara Milletvekili Murat Emir, Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, Denizli Milletvekili Melike Basmacı, MHP Isparta Milletvekili Nuri Okutan, HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp tarafından 2016 Aralık ayından bu yana konuyla ilgili 20 soru önergesi verildi. Bu soru önergelerinden 3’ü hala işlemdeyken geri kalan önergeler süresi içinde cevaplandırılmadı. CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ile Denizli Milletvekili Melike Basmacı’nın danışmanları da sorulara yanıt verilmediğini doğruladılar.
Üç muhalefet partisinin milletvekillerinin seçim bölgelerinde yapımı süren veya projelendirilen hastanelerin durumunu sorguladıkları önergelerde, ihale süreçlerine ilişkin bilgiler, hastanelerin kim tarafından işletileceği, Türkiye genelinde kaç tane şehir hastanesi yapılacağı, hastanelere verilen doluluk garantisi, hastanelerin toplam maliyeti ve kira bedeli, yatak kapasitesi, şehir hastanelerinin açılması durumunda kapatılacak kamu hastanesi olup olmadığı, kapatılacak hastanelerin arazilerinin ve bu hastanelerde çalışan sağlık, teknik, idari ve taşeron personelin durumuna ilişkin sorular yer aldı.
Son soru yeni Bakana
20 soru önergesinden 19’u Eski Bakan Recep Akdağ döneminde verildi. Şehir hastaneleriyle ilgili yeni Sağlık Bakanı Ahmet Demircan’ın cevaplaması istemiyle HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş tarafından verilen soru önergesinde hizmete başlayan Mersin Şehir Hastanesi’ndeki uzman hekim açığı soruldu. Mersin Şehir Hastanesi’nde hekim açığı olduğuna dair basına yansıyan haberler ve Mersin Valiliği’nin bilgi notuna da yer verilen soru önergesinde, Mersin’de kapatılan devlet hastanesi olduysa bu hastanelerde çalışan sağlık çalışanlarının durumu, şehir hastanesinde kaç uzman hekim açığı olduğu, bu açığın neden kapatılmadığı, hekim açığı dışında sağlık görevlisi ve laboratuvar çalışanı ihtiyacı olup olmadığı, mevcut tıbbi kadronun ihtiyacı karşılayıp karşılamadığı, hekim açığı olmasına rağmen hastanenin açılışının neden hızlandırıldığı ve hekim açığını kapatmak için bir çalışma yürütülüp yürütülmediği sorgulandı.
Etlik ve Bilkent’e ilişkin sorular
Ankara’da yapımı süren Bilkent ve Etlik Şehir Hastanesi’yle ilgili soruları da CHP Ankara Milletvekili Murat Emir bir kez daha gündeme getirdi. Emir, soru önergesinde bu hastanelerin açılmasıyla birlikte Ankara’da kapatılacak kamu hastanesi olup olmadığını sordu. Şehir hastanelerinin hayata geçmesiyle kamu zararına yol açabilecek başka bir konuya da dikkat çeken Emir, kapatılacak hastanelerdeki tıbbi cihazların akıbetinin ne olacağını sorguladı. Son üç yılda kapatılması planlanan hastanelere hangi cihazların alındığını soran Emir, bu cihazların şehir hastanelerinde kullanılıp kullanılmayacağını öğrenmek istedi. Emir’in sorduğu sorular arasında kapatılacak hastanelerdeki sağlık personelinin durumu da yer aldı.
Kur farkı da yanıtsız kalan sorulardan
CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Denizli Milletvekili Melike Basmacı, HDP Diyarbakır Milletvekili Sibel Yiğitalp tarafından verilen soru önergelerinde ise Kamu Özel Ortaklığı projesi olarak hayata geçirilen şehir hastanelerinin finansman durumu ele alındı. Bu soru önergelerinde ihaleyi alan şirketlere sunulan şartlar, verilen ihalelerle oluşan kamu borcunun ne olduğu, hastaneler için ödenecek kira bedelleri, Kanada ve İngiltere’de kamuyu zarara uğrattığı için eleştirilen bir yöntemin neden tercih edildiği sorularına yer verildi.
İşçilerin durumu da cevap bekleyen sorular arasında
Yapımları hız kazanan şehir hastaneleri inşaatında çalışan işçilerin durumu da soru önergelerine girdi. Bu konuda yapılan bir çalışma olmadığı için kayıt altına alınamasa da bu inşaatlarda çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliği açısından risk altında bulunduklarına dair bir takım iddiaların doğruluğu Adana ve Bilkent’te yaşanan olaylarda kendini göstermeye başladı. Eski Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın cevaplaması istemiyle verilen iki soru önergesinde işçi sağlığı ve iş güvenliği ile ilgili konular gündeme getirildi.
Bilkent Şehir Hastanesi inşaatında iş güvenliği önlemlerinin alınmaması nedeniyle işçi ölümlerinin yaşandığı ve yapım işini alan firmalardan birinin çekilmesi üzerine işçilerin ücretlerinin ödenmemesi ile ilgili iddiaları CHP Ankara Milletvekili Murat Emir verdiği soru önergesiyle Meclis’e taşıdı.
Basında yer alan haberlere göre Adana’da 22 Haziran 2017 tarihinde hastane inşaatında çıkan yangında 4 işçi dumandan etkilenerek hastaneye kaldırıldı, 1 işçi de yüksekten düşerek yaşamını kaybetti. CHP Adana Milletvekili İbrahim Özdiş, verdiği soru önergesinde bu iddiaları gündeme getirip Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye genelinde yapımı süren inşaatlarında iş sağlığı ve güvenliği denetimlerinin düzenli yapılıp yapılmadığını, son 15 yılda bu inşaatlarda yaşanan vaka sayısı ile ölen ya da yaralanan işçilerin sayısını öğrenmek istedi. Her iki milletvekilinin soruları da eski Bakan Recep Akdağ tarafından yanıtsız bırakıldı.