Şehir Hastanelerinde kaçınılmaz son
Isparta Şehir Hastanesi sorunlar yumağı
Emek meslek örgütlerinin uyarılarına rağmen hayata geçirilen şehir hastaneleri için öngörülen sorunlar gün yüzüne çıkmaya başladı. 24 Mart’ta açılışı gerçekleştirilen Isparta Şehir Hastanesi’nde doktorlar döner sermayelerini alamazken, birçok taşeron çalışan işten çıkarıldı. Hasta ve hasta yakınları ise en basit işlemleri bile yaptıramamaktan, hastanenin büyüklüğü ve şehre uzaklığından şikayetçi…
Hekim Postası
Kamu Özel Ortaklığıyla Yap İşlet modeliyle yapılan ve devletin 25 yıl boyunca 2,6 milyar TL kira ödeyeceği Isparta Şehir Hastanesi’nde açıldığı günden bugüne sorunlar bitmiyor. 5 yıldızlı otel konforunda olduğu lanse edilen hastanenin, otel değil hastane olduğu ve sadece lüks bina yapmakla nitelikli sağlık hizmeti verilemeyeceği, hasta kabulünden sonra ortaya çıkmaya başladı.
Konfor var hekim yok
Akfen Holding tarafından 225 bin metrekarelik alana inşa edilen ve 1 milyar 150 milyon liraya mal olan hastanede 20 Mart’ta hasta kabulüne başlandı. İlk on beş günde 50 bine yakın hastanın bakıldığı hastanede çalışan hekim sayısı ise sadece 160.
Hastanede Nisan ayından bu yana döner sermaye paylarının yatırılması konusunda sorunlar yaşanıyor. 100-200 TL döner sermaye ücreti alan, icap ve nöbet ücreti yatmayan hekimler idari muhattap bulamıyor. Isparta yerel basınında yer alan haberlere göre yaşadıkları sorunları anlatmak ve çözüm aramak için Başhekimlikten istedikleri randevuyu bir türlü alamayan 60 kadar hekim Başhekimlik makamını bastılar. Genel Sekreterlik ve Başhekimlik ise sorunlara çözüm üretmek yerine, yaşanan sıkıntıları kimin basına sızdırdığının peşine düştü. Yerel kaynaklar, hekimlerin Temmuz ayında iş bırakmaya hazırlandığını belirtiyor.
Taşeronlar kadro beklerken işlerinden oldular
AKP’nin taşeron çalışanların kadroya alınacağı seçim vaadi de karşılıksız çıktı. 2 bin 500’e yakın kişinin istihdam edildiği Isparta Şehir Hastanesi’nde taşeron kıyımı yaşandı. Hastanenin açılışından kısa bir süre sonra hekimlerin yanında çalışan tıbbi sekreterlerin görevine son verildi. Isparta Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Dr. Hüseyin Yavuz, “Sağlık Bakanlığı’nın Isparta Şehir Hastanesi’nde hasta mahremiyeti açısından doktorlara tıbbi sekreter vermediğini” açıkladı. Ancak hastanede tıbbi hizmetler Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülürken, hastanenin hizmet satın alma yöntemiyle karşıladığı MR, görüntüleme, temizlik, yemek, medikal, güvenlik ve benzeri hizmetlerin temsilcisi Akfen Holding. Akfen Holding Murahhas Azası İrfan Erciyas, 2014 yılında verdiği demeçte mevcut hastanelerde çalışan 700’e yakın yardımcı elemanın hastanede çalıştırılacağını, ekstradan 300-400 kişiye istihdam sağlanacağını söylemişti. Bu açıklamaya rağmen, işten çıkarılan personel arasında eski devlet hastanesinde çalışanların da olduğu belirtiliyor.
Ispartalılar sabretsin, hasta olmasın…
Sayıca da az olan hekimlerin tıbbi sekreterlerin işten çıkarılmasıyla iş yükleri iyice arttı. Genel Sekreter Dr. Hüseyin Yavuz yaşanan sorunları veri girişlerini hekimlerin yapmasından ötürü işleyişte meydana gelen yavaşlığa bağladı. Vatandaşların poliklinik yerine acil servise başvurmasının buralarda yoğunluk oluşturduğunu anlatan Dr. Yavuz, hastanenin yeni bir hastane olduğunu belirterek, sistemin oturması için Ispartalıların sabır göstermelerini istedi.
Sorunlar var ama binamız yeni, valemiz var
Dr. Yavuz açıklamasında “Bir ev taşıdığınız zaman bile bir takım sıkıntılarınız olabiliyor. Bu anlamda bu sıkıntılar olmasın diye tüm personelimizle hastanemize geldik ve eğitimlerimizi verdik. Ama yepyeni bir binadayız. Yatan hastalarımızı ziyaret ettim. İstisnasız hepsi yapandan yaptırandan Allah razı olsun diyor. Otel konforunda üst düzey bir hizmet veriyoruz. Sadece poliklinik hizmetlerinde çalışanlarımızın sisteme alışma süreci var. Ona da alışınca bir çok hizmetimizin daha güzel olduğunu göreceğiz. Acil servise gelen hastalarımız rahatlıkla araçlarını oraya bırakıyorlar ve valeler park hizmetini yürütmektedir.” sözlerine yer verdi.
Şiddete zemin hazırlıyor
En başından sorunların kaynağı olarak hekimleri işaret etmek, iş gücüne yatırım yapmadan yeni ve konforlu binanın tek başına yeterli olabileceği algısı yaratmak sağlık hizmeti almaya gelenleri yanlış yönlendiriyor. “Yeni hastanede bir sorun varsa sebebi hekim ve sağlık çalışanlarıdır” düşüncesi şehir hastanelerinde şiddet vakalarına da zemin hazırlıyor.
En karlı Akfen Holding
Hekimler, sağlık çalışanları ve hastalar sorunlarla boğuşurken süreçten en karlı çıkan hastaneyi inşa eden Akfen Holding oldu. 25 yıl boyunca devletten kira alacak olan Akfen Holding hastanenin ticari alanının da işletmesini sürdürecek. Bu alanda eczane, medikal ve optik sektör temsilcilerine yer verilecek ayrıca üniversite öğrencileri ile başka şehirlerden gelen hasta ve yakınlarının konaklama ihtiyacına çözüm bulacak bir proje hayata geçirilecek.
Otel değil hastane
Hastaneye, otelcilik hizmeti değil sağlık hizmeti almaya gelen Ispartalılar hastanenin konforunun nitelikli sağlık hizmeti almak için yeterli olmadığını görmeye başladılar.
İlk günden itibaren yaşadıkları sorunları internette çeşitli mecralarda yaymaya başlayan Ispartalılar en çok acil servislerdeki hasta sayısı, hastanenin büyüklüğü, ulaşım zorluğu ve rapor imzalatmak gibi en basit işlemler için saatler harcamaktan şikayetçi oldular.
Hastanenin açılmasıyla Isparta’nın diğer kamu hastaneleri olan Isparta Devlet Hastanesi merkez bina, Gülkent ek bina, Isparta Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastaneleri de kapatıldı. Hastanedeki sorunlar yüzünden Ispartalıların bir bölümü çareyi özel hastanelere başvurmakta buluyor.