Yaşamsal talebimiz var Kapatılan hastaneleri açın
Ankara Tabip Odası salgın ile mücadelenin geleceği için kapatılan kamu hastanelerinin yeniden açılması çağrısında bulundu.
Bilkent Şehir Hastanesinin açılması ile birlikte kapatılan 6 kamu hastanesinin önemi salgın döneminde kendini iyice hissettirdi. Bugün Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesine ait bir bina olarak kullanılan eski adı ile Zekai Tahir Burak Hastanesi salgın başlamadan önce karantina hastanesi oldu. Covid 19 vakalarının görülmeye başladığı Mart ayından itibaren ise pandemi hastanesi olarak hizmet verdi. Hastanede bugüne kadar 6500 kişi muayene edildi, testleri pozitif çıkan yaklaşık 600 kişi yatarak tedavi gördü.
Bu deneyimlere dayanarak Ankara Tabip Odası yayınladığı açıklamada salgınla mücadelede mega hastanelerin değil orta ölçekli hastanelerin daha yararlı olduğunu belirtti.
Ankara’nın en köklü, en fazla acil hasta karşılayan, en fazla poliklinik yapılan, en kolay ulaşılabilen, üst düzey sağlık hizmeti veren 6 kamu hastanesi meslek örgütünün bütün girişimlerine rağmen kapatılmıştı.
İstanbul’a pandemi hastanesi olarak iki mega hastanenin yapılacağı yönündeki açıklamaların önümüzdeki süreçte hastanelere duyulacak ihtiyacın bir belirtisi olduğunu vurgulayan ATO, özel hastanelerin dahi pandemi hastanesine dönüştüğü, üniversite yurtlarının bile bu hizmete ayrıldığı, pandemi dışında sağlık hizmetine erişimin aksadığı bir ortamda merkezi konumdaki bu hastanelere duyulan gereksinimin kendisini gösterdiğini söyledi.
ATO, pandeminin önümüzdeki fazları ve halkın sağlık hizmetlerine kolaylıkla ulaşılabilirliği göz önüne alınınca kapatılan hastanelerin açılmasının bir gereklilik olduğunu vurguladı. Yaşamsal bir talebimiz var diyen ATO, sağlık hizmetine ihtiyacın artığı bu olağan dışı salgın döneminde Zekai Tahir Burak, Numune, Yüksek İhtisas, Dışkapı Çocuk, Ankara Fizik Tedavi, Ulus Devlet Hastanelerinin yeniden açılması çağrısında bulundu. Bu hastanelerin bir kısmının COVID-19 hastalarının karşılanması; tanısı, tedavi, gerekirse yoğun bakım tedavilerinin sağlanması için gecikmeden organize edilmesinin, bir kısmının da COVID-19 haricindeki hastaların güvenle tedavilerini sürdürebilecekleri merkezler olarak hazırlanmasının çok değerli olacağını belirten ATO, bu sayede Şehir Hastanesi ve diğer hastanelerin üzerindeki yükün de azalacağına işaret etti.