100. Yılda Cebeci Sıhhiye Hattında Tıbbiyeliler
Ankara Tabip Odası’nın Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla hazırladığı ‘Cebeci Sıhhiye Hattında Tıbbiyeliler’ sergisinin açılış töreni geniş katılımlı bir kokteyl ile yapıldı.
Hekim Postası
Ankara Rahmi M. Koç Müzesinin ev sahipliği yaptığı sergide ATO üyesi hekimlerin aile albümlerinden derlenen tıp fakültesi yıllarına ait fotoğraflar gün yüzüne çıktı.
Gülhane’nin Ankara’ya taşınmasının ardından Cumhuriyet’in ilk tıp fakültesi Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Ankara’nın ikinci tıp fakültesi Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinin açılması süreçlerine odaklanan sergide ağırlıklı olarak 50, 60 ve 70’li yıllara ait kareler yer aldı. Çoğunluğu Ankara Tabip Odası üyesi hekimlerin aile albümlerinden derlenen ve bugün artık birer belge sayılabilecek siyah beyaz fotoğraflarda aynı zamanda Ankara'nın da geçmişine ait izler de ortaya çıktı.
Küratörlüğü Özgür Ceren Can ile Sibel Durak, grafik tasarımı Deniz Çağlar Özyaşar tarafından yapılan sergide aile bireyleri ya da kendilerine ait fotoğraf albümleri ile sergiye katkı sunan isimler arasında Dr. Umut Akyol, Dr. Mehmet Nur Altınörs, Dr. Nüket Hacer Aran, Dr.Türkan Arı, Dr. Defne Arı, Eren Aysan, Dr. Emel Biçen, Dr. Fügen Bilir, Dr. Nazmi Bilir, Dr. Nihat Bulut, Dr. Şükrü Cin, Dr. Aytül Çakcı, Dr. Deniz Çakcı, Dr. Necati Dedeoğlu, Dr. Ayhan Doğru, Dr. Kudret Ekiz, Dr. Gültekin Erdoğan, Gönül Hatay Eren, Nurşen Şenol Güllüoğlu, Dr. Selami Güven, Dr. Süleyman Ataullah Gürzumar, Dr. Şenel Karaduman, Dr. Meliha Koldaş, Dr. Zeynep Mısırlıgil, Dr. Efsun Müftüoğlu, Dr. Esat Orhon, Dr. Kamil Öge, Mehmet Öz, Dr. Ali Özbek, Dr. Şerafettin Özkurt, Dr. Şencan Özme, Dr. Teoman Murat Özsan, Dr. Ali Naki Selmanpakoğlu, Dr. Aysel Ülker, Dr. Korel Yalman, Dr. Gülseli Yıldırım ve Dr. Enis Yüksel yer aldı.
Bu isimlerin yanında ayrıca, Dr. Adnan Ataç Gülhane’ye, Dr. Semih Baskan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinin açıldığı yıllara, araştırmacı gazeteci Uğur Kavas da 1933 yılına ait Numune Hastanesi’ne ait arşiv fotoğrafları ile sergiye katkı sundular.
Başkent Kültür Yolu Festivali kapsamına da alınan serginin 23 Eylül 2023 Cumartesi günü yapılan açılış kokteyline çok sayıda hekimin yanında Ankaralılar da yoğun ilgi gösterdi.
Gözlerindeki ışıltının günümüze ışık tutmasını diliyorum
Kokteylde kısa bir konuşma yapan ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, sözlerine “Sadece Ankara’nın değil Türkiye’nin sağlık sorunlarına deva olan, Cumhuriyetimizin gelişmesinde, sağlıklı nesillerin yetişmesinde çok önemli katkıları olan tıbbiyelileri, sergi vesilesi ile bir kez daha saygıyla minnetle selamlıyorum” diyerek başladı.
Dr. Behçet Kama’yı, Dr. Alaaddin Erkmen’i, Dr. Nusret Karasu’yu, Dr. Nezihe Yener’i saygıyla anan Dr. Baytemür, “Dünün ve bugünün değerli bilim insanları tıbbiyelilerin resim sergisinde gözlerindeki ışıltının ve çalışma azminin günümüze de ışık tutmasını diliyorum” ifadelerini kullandı.
İkinci yüzyılda umutsuzluk yok
ATO Genel Sekreteri Dr. Mine Coşkun fotoğrafları ile sergi fikrinin hayata geçmesine destek olan tüm katılımcılara teşekkür etti. Ulucanlar Göz Hastanesi’nin kapatılmak üzere olduğunu Ankara'nın ilk hastanesi Numune’nin, Hıfzısıhha Kurumunun, Sami Ulus Hastanesinin kapatıldığında işaret eden Dr. Coşkun 1923’te 554 olan hekim sayısının bugün 183 bin 569’a çıktığını ancak hekimlerin üzgün, kırgın, umutsuz ve tükenmiş olduğunu söyledi. ‘Beni Türk hekimlerine emanet edin’ yaklaşımından ‘Giderlerse gitsinler’ yaklaşımına gelinmiş durumda olduğunu belirten Dr. Coşkun sözlerini ‘Ama umutsuzluk yok bu fotoğrafların ışığında hocalarımızın çabalarıyla, onların ışığında sorunlarımızı ikinci yüzyılda çözeceğimizi umuyorum” diyerek tamamladı.
Müze koleksiyonuyla ilişkilenen bir seçkiydi
Yaklaşık 5 aylık bir sürecin ürünü olan sergi çalışması ile ilgili teknik bilgileri paylaşan ATO Basın bürosundan Sibel Durak’ın ardından söz alan Rahmi Koç Müzesi Müdürü Özgür Ceren Can, “Tabip odası bu sergi fikriyle geldiğinde gerçekten çok heyecanlandık. Çünkü kendi müzemizin koleksiyonuyla ilişkilenen bir seçkiydi bu. Ve aslında albümlerden şans eseri buldukları şeylerdi. Bu çok özel bir keşifti aslında bizim için. Bu fotoğraflara baktığımız zaman gündelik hayatın bütün detaylarına ulaşmak ile birlikte dönemin grafik sanatına, eğitimine, siyasi hayatına, mimari ve modasına dair pek çok alanda önemli detaylar hakkında bilgi alabiliyoruz” dedi.
Bir kıvanç duygusu var doktorlarda
Can sözlerini “Kuşkusuz bu anlamda bir arşiv niteliğinde ve çok kıymetli her açıdan. Fakat benim en çok hoşuma giden şey bu fotoğraflarda pırıl pırıl, gülümseyerek kendileri ve mesleklerine son derece saygı duydukları her hallerinden belli doktorlarımızla karşılaşmaktı. Genel olarak fotoğrafları izlediğinizde şunu göreceksiniz. Bir kıvanç duygusu var doktorlarda. Verilen her pozda Cumhuriyeti kurmuş olmanın, yeni bir toplumun inşasında artık bir rol alıyor olmanın kıvancını görüyorsunuz o yüz ifadelerinde. Muzip bir tarafı da vardı doktorlarımızın, bu da çok keyifli.” diye sürdürdü.
Arşivi ile sergiye katkı sunan AÜ Tıp Fakültesi Eski Dekanlarından Dr. Semih Basgan da Cumhuriyetin ilk tıp fakültesinin kuruluşuna ilişkin tarihi bilgileri ziyaretçiler ile paylaştı.
23 Eylül’deki açılan ve 8 Ekim’de sonlanacağı duyurulan sergi açılış gününden itibaren gördüğü ilgi nedeni ile bir hafta uzatılarak 15 Ekim’de sona erdi.