2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu: Türkiye 153 ülke arasında 130. sırada

Dünya Ekonomik Forumu (WEF), 2020 Cinsiyet Eşitliği Raporu raporunu yayınladı. Dünya ülkelerinin cinsiyet eşitliğine göre sıralandığı listenin ilk sıralarında İzlanda, Norveç, Finlandiya ve İsveç bulunurken Türkiye listenin sonlarında yer aldı. 2018 yılında 149, 2019 yılında ise 153 ülkenin bulunduğu sıralamada Türkiye yine 130. sırada yer alıyor.

Cinsiyet eşitliği listesi hazırlanırken, kadınların ekonomiye katılımı, fırsat eşitliği, eğitim imkanları, sağlık ve kadının siyasi güçlendirilmesi gibi kriterlere bakıldı. Raporda, cinsiyet eşitliği endeksinde 1 puan tam eşitlik anlamına geliyor. Bu puana en çok yaklaşan ülkeler İzlanda, Norveç, İsveç. Suriye, Irak, Pakistan ve Yemen ise 1 puanın en gerisinde olan ülkeler.Batı Avrupa, ortalama yüzde 76,7 ile cinsiyet eşitliğinin en yüksek olduğu bölge olurken, Türkiye’nin de yer aldığı Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesi, yüzde 60,5 ile cinsiyet eşitliği konusunda geride kaldı.

Eşit ücret için 257 yıl geçmesi gerekiyor

Cinsiyet eşitsizliğinin sona erdirilmesi konusunda çok az ilerleme kaydedildiğini vurgulayan WEF Genel Müdürü Klaus Schwab, “Bu rapor, derhal harekete geçmemiz gerektiğini açıkca ortaya koyuyor. Bu hızla devam edersek eşitsizliğin ortadan kaldırılması bir asır alacak” diye konuştu. Rapora göre kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olması için en az 100 yıl, erkeklerle eşit ücrete sahip olması için ise 257 yıl geçmesi gerekiyor.

Şubat 2019’da Dünya Bankası’nın yayınladığı “cinsiyet ayrımcılığı ve buna karşı verilen mücadele” adlı raporda 187 ülke arasında Türkiye 87. sıradaydı.