5,5 yılda 319 çocuk, iş cinayetlerinde hayatını kaybetti
Ankara İSİG Meclisi 12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliğiyle Mücadele Günü’nde Türkiye’de çocuk işçiliğin geldiği durumu, hükümet politikalarını ve çocuk iş cinayetlerine ilişkin raporu kamuoyuyla paylaştı.
Çocuk işçiliğine dair iş cinayetlerinin resmi olarak yayımlanmamasına karşın İSİG Meclisinin ulaştığı verilere göre 2013 yılının başından 2018 yılının ilk 5 ayına kadar 2013 yılında 59, 2014 yılında 54, 2015 yılında 63, 2016 yılında 56, 2017 yılında 60, 2018’in ilk 5 ayındaysa 27 çocuk olmak üzere 319 çocuk, iş cinayetlerinde yaşamını kaybetti.
İş cinayetlerinin yükseliş seyrini irdeleyen Meclis çocuk işçilikle mücadele yılı ilan edilen 2018 yılının ilk 5 ayında iş cinayetlerinin en yüksek seviyeye ulaştığını, çocuk iş cinayetlerinin her yıl mayıs ayından itibaren yükselişe geçtiği ve ağustos ayında en fazla iş cinayetinin yaşandığını açıkladı.
Rapora göre çocuk iş cinayetlerinin en fazla yaşandığı üç il sırasıyla Adana, Şanlıurfa ve Gaziantep olurken iş cinayeti yaşanan illerin yoğun mülteci nüfusa sahip iller olduğu görüldü. 5,5 yılda Adana’da 24, Şanlıurfa’da 19, Gaziantep’te 18, İstanbul’da 15, Konya’da 14 çocuk iş cinayetlerinde hayatını kaybetti.
Yaşamını yitiren 319 çocuk işçinin 29’unu mülteci/göçmen çocukların oluşturduğunu belirten Meclisin raporunda mülteci çocukların ölüm oranının bu denli yüksek olması hem çalışma koşulları bakımından çok daha tehlikeli işlerde çalışmak zorunda kalmalarına hem de çalışan mülteci çocuklara yönelik şiddetin büyüklüğüne bağlandı.
Raporda çocuk iş cinayetlerinde ölen kız çocuklarının oranının yüzde 16 ile genel iş cinayeti verilerindeki kadın işçi oranından fazla olduğu tespit edildi.
Raporda yer alan bilgilere göre çocuk işçiler en çok çocuk işçilerin yarıya yakınının çalıştığı tarım sektöründe öldü. Tarım iş kolunu inşaat sektörü izledi. Ölüm nedenleri arasında trafik kazaları, boğulma, yüksekten düşme ve ezilme ilk sıralarda geldi.
Hayatını kaybeden 319 çocuğun 100’ünün yasal olarak çalışması tamamen yasak olan 14 yaş ve altı olduğu bilgisi raporun dikkat çekici bulguları arasında yer aldı. Çalışması yasal olan 15 yaşın üstündeki çocukların ise kimya, metal gibi ağır ve tehlikeli olup çalışması kanunen yasak işlerde çalıştırıldığı tespit edildi.