Açıktan Atamalarda SSK/Emekli Sandığı Karmaşası
Ankara Tabip Odası’nın, 30 Ekim 2022 tarihinde düzenlediği “Açıktan Atamalarda SSK/Emekli Sandığı Karmaşası” başlıklı çevrim içi toplantıda sosyal güvenlik uzmanı Güldalı Kocaoğlu hekimlerin merak ettiği soruları cevapladı. Etkinlikte öne çıkan 3 Soru ve 3 Cevap şöyle:
3 Soru 3 Cevapla Açıktan Atamalarda SSK/Emekli Sandığı Karmaşası
SSK ve Bağkur gibi kurumlar kapsamında önceden emekli olmuş hekimlerin, açıktan atama ile kamuda çalışmaya başladıklarında, hizmet birleştirmede sözü edilen 3,5 yıl artı bir gün son çalışmaları dikkate alınarak kamudan emekli olamayacakları söylenmektedir. Bunun gerekçesi olarak da bu hekimlerin zaten emekli oldukları, mevzuatın ikinci bir emekliliğe olanak vermediği ifade edilmektedir. Mevzuat ikinci emekliliğe olanak tanıyor mu?
Mevzuat ikinci emekliliğe kamuda en az 15 yıl fiilen çalışmak şartı ile olanak veriyor. Ayrıca hekimler için emeklilik yaş haddinin de 72 yaş olduğunu hatırlatmak gerekir.
Emekliliği SSK ve Bağkur’a tabii olarak hak etmiş, ancak halihazırda emekli aylığı almayıp halen aktif sigortalı olan hekimlerin kamuya açıktan atama sonrası sözü edilen 3,5 yıl artı bir gün son çalışmaları dikkate alınarak kamudan emekli olmaları mümkün mü?
Mevzuatın kamudan ikinci emekliliğe, kamuda en az 15 yıl fiilen çalışma şartı ile olanak verdiği bilinmektedir. Ancak emekliliğini Bağkur veya SSK’ya tabii olarak hak etmiş olsa da henüz emekli olmamış veya emekli olmuş ancak yeniden aktif sigortalı olarak çalışmaya başlayarak emekli aylığını durdurmuş olanların, bu kapsamda değerlendirilmeyeceği; diğer bir ifade ile bu konumdakilerin kamuya geçmeleri halinde 3,5 yıldan fazla çalışmaları durumda bu sefer de kamudan emekli olabilecekleri, sosyal güvenlik uzmanları tarafından ifade edilmektedir.
Yeşil pasaport, izin ve maaş gibi konular devlet hizmet yılınıza yani derecenize göre belirlenir. Kamudan ayrılmış SSK veya Bağkur’da çalışmasına devam etmiş hekimler tekrar kamuya döndükleri takdirde SSK ve Bağkur’da çalıştıkları süre kademe ve derecesine yansıtılabilir mi?
Kamuya dönen hekimler, önceki kurumlarına ait hizmetleri (SSK-Bağkur) belgelerlerse o kurumlardaki hizmetlerinin 2/3’ü derece ve kademe olarak ilerlemelerini sağlar. Örneğin 12 yıl SSK’da hizmet bildiren hekimin hizmet yılı 8 yıl olarak değerlendirilir ve kademe derecesi buna göre ilerler.