Ankara Tıp İlk Sıraya Yerleşti, 33 Program ise Boş Kaldı
Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanması ile tıp fakülteleriyle ilgili detayları kamuoyuyla paylaşan ATO, bu yıl 33 programın kontenjanının boş kaldığını duyurdu.
Geçen yıllara kıyasla bu yıl tıp fakültesi tercihlerinde sınırlı da olsa bir gerileme yaşandığını bildiren ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, buna rağmen ilk 50 binde her 3 adaydan birinin tıp fakültesi tercih ettiğini söyledi. Bu yıl devlet üniversitelerine verilen 13 bin 743 Türkçe tıp kontenjanının 13 bin 740’ı, 1118 İngilizce tıp kontenjanının 1116’sı doldu. Öğrenciler, devlet üniversiteleri içinde ilk sırada Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesini tercih etti. Ankara tıbbı, Ege Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi ve Sağlık Bilimleri Üniversitesi izledi. En düşük puanla öğrenci alan fakülte ise Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Tıp Fakültesi oldu. Devlet üniversiteleri içinde en az öğrenci alan tıp fakülteleri arasında Kırklareli, Ağrı İbrahim Çeçen, Amasya, Bandırma 17 Eylül, Bilecik Şeyh Edebali, Siirt ile Yalova Üniversitelerinin tıp fakülteleri yer aldı.
Hem vakıf hem devlet üniversiteleri içinde en yüksek puanla yerleştirme TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nin tam burslu tıp fakültesi programına yapıldı.
Ekonomik krizin yansımaları tercihleri etkiledi
Artan eğitim maliyetleri sebebiyle bu yıl vakıf üniversitelerine bağlı 33 tıp fakültesinin kontenjanı dolmadı. Vakıf üniversiteleri için ayrılan 2077 Türkçe tıp program kontenjanının 1799’u, 1196 İngilizce tıp programının ise 973’ü olmak üzere toplamda 3273 kontenjandan 2772’si dolarken 501 kontenjan boş kaldı. Boş kalan vakıf üniversiteleri kontenjanlarının çoğunu sadece eğitim ücreti yıllık 70 bin ile 205 bin TL arasında değişen yüzde 25 burslu ve ücretli programlar oluşturdu.
Tercih gerilemesinde sağlık ortamındaki olumsuz koşullar etkenler arasında
Dr. Baytemür tercihlerle ilgili yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı: “Tercih sıralamasında geçmiş yıllara göre gerileme yaşansa da, köklü, altyapısı güçlü, eğitim olanakları, eğitici sayı ve niteliği yeterli olan tıp fakültelerimiz tercihte üst sıralardaki yerini korumuştur. Devlet üniversiteleri sınırlı KKTC kontenjanları dışında tamamen dolmuş, vakıf üniversitelerinde ise ücretli olan kontenjanlar büyük oranda boş kalmıştır. Tercih gerilemesinde ülkemizin ve sağlık ortamının içinde bulunduğu olumsuz koşulların, ölüme varan sağlıkta şiddet, mobbing, angarya, yoğun ve yorucu çalışma koşulları ile uzun ve yıpratıcı eğitim göz önüne alındığında özlük haklarının yeterli düzeyde olmamasının en önemli etkenler olduğunu görüyoruz.
Vakıf üniversitelerinin ücretli ve kısmi burslu bölümlerinin dolmamasının ciddi şekilde bozulan ekonomik koşulların varlığıyla da ilgili olduğunu düşünüyoruz.”