Aşılama oranlarındaki düşüş bütüncül yaklaşımla ele alınmalı

Türk Tabipleri Birliği Pratisyen Hekimler Kolu (TTB-PHK), yükselen aşı reddi ve aşılama oranlarının düşüşüyle ilgili açıklama yaptı. Açıklamada, aşılama oranlarının düşüşünün bütüncül bir yaklaşımla ele alınması gerektiği vurgulandı.

Bir Hayalimiz Var “Çocuklarımız önlenebilir hastalıklardan kızamıktan, veremden, boğmacadan, çocuk felcinden ölmesinler, sakat kalmasınlar.” başlıklı açıklamada çok ciddi halk sağlığı sorunu yaratabileceği defalarca kez belirtilmesine karşın aşı reddi sayısındaki artışın önemli boyutlara ulaştığı belirtildi.

1981 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından başlatılan genel bağışıklama programı ile aşı ile korunabilir 6 hastalığa karşı 12-23 aylık bebeklerin %90’ının tam aşılı hale getirilmesi  ve her aşı için ülke genelinde % 95 bağışıklama oranlarına ulaşılması ve sürdürülmesi hedeflendiği hatırlatıldı. Ancak, çocuk felci ve kızamık hastalıklarının yok edilmesiyle sonuçlanan bu başarı sürecinin devamının sağlanamadığı, aşı ile önlenebilir hastalıkların görülme sıklığı ve aşılanamayan nüfusun giderek artığı aktarıldı.

TNSA verilerine de yer verilen açıklamada  2008 yılında % 9.5 olan Genişletilmiş Bağışıklama Programı hedefine uzaklığın 2013 yılında %15.9’a yükseldiği, bebekleri aşı ile önlenebilir hastalıklara karşı dirençli kılmada başarının ise 2008 yılına göre %8 azaldığı kaydedildi.

Açıklamada başarılı bir bağışıklama hizmetinin toplumun katılımının ve etkin sağlık eğitiminin gerçekleştirildiği, bütüncül ve toplum tabanlı bir sağlık örgütlenmesi ile mümkün olduğu ifade edildi.