Asistan Hekimler Özlük Hakları İçin Mücadelede

Ek ödeme yönetmeliğinin kapsamı dışında kalan üniversite hastanelerinde çalışan asistan hekimler talepleri yerine getirilmeyince iş bıraktı.

Hekim Postası

Sağlık Bakanının Beyaz Reform olarak lanse ettiği Yeni Ek Ödeme Yönetmeliği’nin üniversite hastanelerinde çalışan hekimleri kapsamaması ve uzmanlık eğitimi alan asistanlar arasındaki gelir eşitsizliğini gidermemesi üzerine üniversite hastanelerinde çalışan asistan hekimler 1 Eylül günü yurt genelinde yaptıkları basın açıklaması ile taleplerini duyurdu. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde yapılan basın açıklamasına ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür ve tıp fakültesi öğretim üyeleri de katılarak asistanlara destek verdi.

Basın açıklamasını okuyan ATO Asistan Hekim Komisyonu üyesi Dr. Volkan Tümer, kendilerine 1 yıl önce verilen sözlerin tutulmadığını hatırlatarak “Sağlıkta şiddet, nöbet sayılarının azaltılması, nöbet ertesi izin hakkı, tek kalemde yatan ve emekliliğe yansıyan ödemeler gibi taleplerimiz konusunda hala somut ve gerçekçi adımlar atılmamıştır. Bununla birlikte 12 Ağustos’ta yayınlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile ek ödemeler üzerinden bir gelir artışı sağlanmıştır. Ancak yayınlanan yönetmelik, üniversitede çalışan hekimleri Yükseköğretim Kurumu’na bağlı oldukları gerekçesiyle kapsamamıştır” dedi.

Mevcut düzenleme ile Sağlık Bakanlığına ve üniversitelere bağlı hastanelerde aynı işi yapan hekimler arasındaki gelir farkının 2 kattan fazlaya çıkmasını eleştiren Dr. Tümer “Bu sorunun en kısa sürede çözülmemesi halinde Tıpta Uzmanlık Sınavı’nda üniversitelerin tercih edilirliğinin düşeceğini ve şu an çalışmakta olan hekimlerin istifa edeceğini tahmin etmek zor değildir” diye konuştu.

Adaletsizliğin kaldırılarak asistanlar için insanca yaşamaya yeten ve emekliliğe yansıyan bir ücret artışı talebinin takipçisi olacaklarını belirten Dr. Tümer taleplerinin 15 Eylül’e kadar yerine getirilmemesi halinde iş bırakacaklarını duyurdu.

Açıklamadan sonra söz alan Dr. Muharrem Baytemür de “Asistan hekim meslektaşlarımız hem bugünümüz hem de geleceğimiz. Devletin en önemli kurgusu, ayakta tutanı adalettir. Bundan uzaklaşılmaması gerekiyor. Aslında 30 sayfa olan sözleşmeye gerek yok. Yoksulluk sınırının en az 2 katı maaş talep ediliyor. 1970’li yıllarda da mücadelenin öncülüğünü asistan hekimler yapmıştı, bu gün de asistan hekimler yapıyor. Tüm asistan hekimleri saygıyla, sevgiyle selamlıyorum. Yanınızdayız!” diye konuştu.

Asistanlar grevdeydi

15 Eylül 2022 tarihinde YÖK için yayınlanan yönetmelik de hak kaybı ve asistanlar arası ayrıştırmayı kaldırmadığı için asistanlar ‘eşit işe eşit ücret’ diyerek tüm yurtta 15-16 Eylül tarihinde iş bıraktı. 15 Eylül günü Hacettepe Üniversitesi bahçesinde toplanan asistan hekimler basın açıklaması öncesi Esenyurt Devlet Hastanesi güvenlik görevlisi Tuğrul Okudan ve sağlıkta şiddet nedeniyle öldürülen tüm sağlık çalışanlarını bir dakikalık saygı duruşunda bulunarak andı. Sağlıkta şiddet, ağır çalışma koşulları ve özlük hakları ile ilgili taleplerini bir kez daha alandan duyuran asistan hekimler talepleri yerine getirilmediği takdirde belli aralıklarla iş bırakma da dahil olmak üzere hak arayışlarına devam edeceklerini duyurdular.