ATO'dan
ATO’dan
Büyük bir coşkuyla kutladığımız Cumhuriyetimizin 100. yılına daha demokratik, barış içinde, yoksulluk ve ekonomik krizle boğuşmayan, ötekileştirme yerine birlikte olmayı ve dayanışmayı ön planda tutan bir Türkiye ortamında girmek isterdik.
Bu dileklerimizin bir gün gerçekleşeceği umuduyla 28 Ekim’de ATO olarak hekimlerle birlikte Anıtkabir’i ziyaret ettik. Anıtkabir’i ziyarete gelen vatandaşların biz hekimlere gösterdiği yoğun ilgiyle gururlandık.
***
Her yıl düzenlediğimiz Güz Okulumuzu yaklaşan yerel yönetimler seçiminin de etkisiyle bu yıl “Kent ve Sağlık” başlığında gerçekleştirdik. Ankara Büyükşehir Belediyesi Sağlık Daire Başkanlığı, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimler Odası ve Mimarlar Odası Ankara Şube’nin de katkı verdiği okulumuzda çok değerli sunumlar gerçekleştirildi.
***
Asistan meslektaşlarımızın son çıkan yönetmeliğe rağmen, bazı kliniklerde nöbet ertesi izin ve ücretlendirme konusunda yaşadığı sorun nedeniyle, Ankara’da bulunan tıp fakültesi dekan, başhekim ve anabilim dalı başkanlıkları ile şehir hastaneleri ve eğitim araştırma hastaneleri başhekim ve klinik sorumlularına daha önce göndermiş olduğumuz bilgi notunu ilettik. Sınırlı sayıda klinikte yaşansa da asistan hekimlerimizin hak kaybına uğramaması, Dr. Rümeysa Berin Şen’in ölümü benzeri acı bir olayın bir daha yaşanmaması için elimizden gelen çabayı kararlılıkla göstereceğiz.
***
Diğer yandan bir tıp öğrencisinin intiharı ve son dönemde KYK yurtlarında yaşanan sorunlar nedeniyle görüştüğümüz fakülte dekanıyla birlikte neler yapılabileceğini, psikososyal destek programları dahil dayanışmayı artırıcı mekanizmaların önemini konuştuk.
***
28 Kasım’da Ankara Tabip Odası’nda hekim milletvekilleriyle bir buluşma gerçekleştirdik. Buluşmada hekimlerin ve tıp öğrencilerinin yaşadığı önemli sorunlara yönelik TBMM’de atılabilecek adımları konuştuk.
Milletvekilleri ile düzenlediğimiz buluşmada, emekli hekimlerin açlık sınırının da altında aldığı maaşlar ile emekli sandığından emekli olan hekimlerimizin çalıştıkları takdirde maaşlarından kesinti yapılmasının kaldırılması (Bu düzenleme 2021 yılı Aralık ayında komisyonda bütün partilerin mutabakatıyla kabul edilmiş ama genel kurulda geri çekilmişti ), gereksiz ve sıkıntı teşkil edecek şekilde şirket kurulması, şirketlere ortak olunması gibi yöntemlerin bir an önce sonlandırılması gerektiğini ifade ettik.
Asistan hekimlerimizin eğitim ve nöbet sonrası izinleri ile kurumlar arası maaş eşitsizliği ( ATO olarak bu konuda dava açtık ) milletvekillerine aktardığımız önemli başlıklar arasındaydı.
Aile hekimlerinin enflasyon ve ekonomik kriz nedeniyle yaşadıkları sıkıntıların giderilememesi en yakıcı sorun olarak gözüküyor. Bunun yanı sıra birinci basamak sağlık hizmetlerinin kamu binalarında, kamusal bir anlayışla ve tek ücretlendirme sistemiyle verilmesi, angaryaların ortadan kaldırılıp, hekimlik/sağlık hizmetlerine daha çok zaman ayrılmasının gerekliliğini hekim milletvekillerine vurguladık.
Tıp öğrencilerinin 4. sınıftan itibaren sigorta girişlerinin yapılması, kamu ve özel üniversitelerde intörn maaşları arasındaki eşitsizliğin giderilmesi ile yurtların daha sağlıklı ve güvenli olabilmesi için İş Sağlığı ve Güvenliği kapsamına alınması da tıp öğrencileri adına aktardığımız konulardan oldu.
***
30 Kasım’da ise Cumhuriyet kurumlarından 70 yıllık Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi’nin görülen duruşmasında, somut bir gerekçe gösterilmeden Merkez Konseyi üyeleri görevden alındı. Darbe dönemlerinde bile görülmeyen bu durum, Anayasal bir yapının, seçimle gelen üyelerinin, kendi denetim mekanizmaları dışında, gerekçesiz ve son dönemlerde sıkça başvurulan yargı eliyle görevden alınması TTB’nin özerkliğine yönelik bir girişimdir ve kabul edilemez.
Ankara Tabip Odası olarak her türlü haksız ve hukuksuz uygulamanın karşısında, meslektaşlarımızın ve halkın sağlık hakkının yanında olmaya devam edeceğiz.
Yeni yılda demokratik, barış içinde, şiddettin olmadığı bir Türkiye ve sağlık ortamı dileklerimizle, iyi yıllar.