ATO'nun Deprem Sonrası Yaptığı Çalışmalar
6 Şubat Maraş merkezli depremlerin ilk gününden itibaren Ankara Tabip Odası (ATO), deprem felaketinin yaralarını sarmak için seferber olan kurumlardan biri oldu.
6 Şubat
10 ili etkileyen depremin yaşandığı 6 Şubat’ta Türk Tabipleri Birliği ve TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmeti Kolu tarafından kriz masası oluşturuldu. Deprem bölgesinde gönüllü çalışmak isteyen Ankaralı hekimlerin organizasyonu ATO tarafından yapıldı
Aynı gün ATO, üyelerine yolladığı mesaj ile deprem bölgesinde acil ihtiyaç duyulan battaniye, uyku tulumu, koruyucu kıyafet, çocuk ve yetişkinler için giysi, ayakkabı, katalitik soba, fener, ışıldak, kuru gıda malzemeleri, temizlik malzemesi, bebek bezi, bebek maması, hijyenik ped, ilkyardım seti gibi malzemelerin temini için bir yardım kampanyası organize etti. Aynı zamanda deprem bölgelerinden Ankara’ya gelen depremzedeler için bir koordinasyon oluşturdu ve evlerini açan gönüllülere ihtiyacı olan kişileri yönlendirdi. Yoğun talep sonrası çeşitli otellere ATO tarafından depremden etkilenen hekimler ve aileleri yerleştirildi.
7 Şubat
Deprem bölgesine ulaştırılmak için ATO’da toplanan yardımlar ATO Yönetim Kurulu üyeleri, ATO emekçileri ve tıp öğrencilerinin çalışması ile ayrı ayrı paketlenip hazırlandı.
8 Şubat
Ankara'daki tıp fakültesi öğrencilerinin dayanışmayla temin ettikleri 40 koli tıbbi malzeme, ilaçlar ve serumlar Hatay Samandağ’a yollandı. ATO yaptığı duyuru ile deprem bölgesindeki ihtiyaç listesini güncelledi.
9 Şubat
Tıbbi malzemeler Hatay Samandağ Devlet Hastanesine ulaştı. ATO, deprem bölgesine yapılacak yardım ve dayanışma için bağış hesabı açtı.
10 Şubat
Sağlık çalışanları için hazırlanan giysi ve hijyen ürünleri Malatya’ya gönderildi.
12 Şubat
TTB Merkez Konseyi depremden etkilenen bölgeleri üç büyük tabip odasıyla ilişkilendirdi. Malatya ili ve kuzey Kahramanmaraş (Göksun, Afşin, Elbistan, Nurhak, Ekinözü) Ankara Tabip Odası bölgesi olarak belirlendi.
ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Onur Erden, Hatay'a gönüllü hekim olarak gitti.
13 Şubat
YÖK’ün üniversitelerde uzaktan eğitim kararı alması üzerine ATO ve Ankara Dişhekimleri Odası “Üniversiteler ve oluşturduğu sosyal ortam, yaşadığımız bu felaketin daha hızlı atlatılmasında normal hayata dönmeyi sağlayan alanlardır.” diyerek ilk darbenin eğitim ve gençlere yönelik olması kararını onaylamadıklarını açıkladılar.
Deprem bölgelerinden Ankara'ya gelen kişilere yönelik psikososyal çalışmaların planlanması ve uygulanması amacıyla Psikososyal Dayanışma Ağı yeniden oluşturuldu.
14 Şubat
ATO Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu, “Afet durumlarında kişisel hijyen ve el temizliği”, “Afetlerde bulaşıcı hastalıklar”, “Deprem gibi afet durumlarında halk sağlığına yönelik öneriler”, “Deprem kaynaklı afetlerde beslenme”, “Deprem kaynaklı afetlerde bebekler için beslenme” başlıklarında önerilerini kamuoyuyla paylaştı.
16 Şubat
Malatya Tabip Odası’na, belirtilen ihtiyaç çerçevesinde ilk etapta sağlık hizmetlerinde kullanılmak üzere konteyner, ayrıca bölgede koordinasyonda kullanılmak üzere de Bolu Tabip Odasıyla birlikte karavan ulaştırıldı.
17 Şubat
YÖK’ün uzaktan eğitim kararı üzerine tıp fakültesi öğrencileri Hacettepe’den seslendi: “Uzaktan eğitim istemiyoruz, üniversiteme dokunma!” "Uzaktan eğitim, hiçbir zaman yüz yüze eğitimin yerini tutamaz. Bizler nitelikli bir eğitim almak istiyoruz." Öğrencilerin yaptıkları basın açıklamasına ATO da destek verdi.
18-19 Şubat
TTB tarafından görev ve sorumluluğu verilen Kahramanmaraş (kuzey) ve Malatya illerinde incelemelerde bulunmak üzere ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, Genel Sekreter Dr. Mine Coşkun, Yönetim kurulu üyeleri Dr. Ümit Yaşar Öztoprak ve Dr. Alpertan Açar’dan oluşan heyet 6 Şubat depreminin etkilerini yerinde gözlemlemek için bölgeye giderek Kahramanmaraş’a bağlı Göksun, Afşin, Elbistan, Nurhak ilçeleri ile Malatya merkez, Doğanşehir ilçesini ziyaret etti.
24 Şubat
ATO Yönetim Kurulu Üyelerinden oluşan heyet, Malatya ve Kahramanmaraş’a yaptıkları ziyaret sonrasında izlenimlerini içeren “18-19 Şubat Malatya ve Kuzey Maraş İnceleme Raporu”nu kamuoyunun bilgisine sundu.
25 Şubat
ATO Kadın Komisyonu, Malatya’ya giderek sağlık hizmetleri için değerlendirme ve çalışmalar yaptı. Özellikle kadın sağlığı açısından ihtiyaçları tespit etti.
27 Şubat
ATO, Ankara İl Sağlık Müdürlüğüne deprem sonrası yoğun göç alan Ankara’da sahadan edinilen bilgilere göre sağlık kuruluşlarına başvurunun yüzde 30-40 civarında artığını, bu başvuru artışının çocuk ve yetişkin bağışıklama hizmetlerinde de yaşandığını ileterek deprem bölgesinden gelen hastaların bağışıklama programının aksamaması adına Hepatit B ve Tetanoz aşıları olmak üzere aşı teminin sağlanması için gerekli adımların atılması çağrısı yaptı.
28 Şubat
ATO’nun Ankara’da tıp eğitimi gören öğrencilere destek olmak amacı ile hayata geçirdiği ve 68 tıp fakültesi öğrencisinin yararlandığı burs fonu depremden etkilenen ve Ankara’da tıp öğrenimi gören öğrencilerin de yararlanacakları şekilde genişletildi.
6 Mart
14 Mart Tıp Bayramı etkinlikleri kapsamında 27 Mart’ta sahnelenmesi planlanan Nazan Kesal’ın rol aldığı Yaralarım Aşktandır isimli oyununun gelirinin depremzede tıp fakültesi öğrencileri için oluşturulan burs fonuna aktarılması kararlaştırıldı.
20 Mart
ATO, Ankara’dan geçici görevle deprem bölgesine yollanan aile hekimlerinin mağdur edilmesi üzerine Sağlık Bakanlığı ve İl Sağlık Müdürlüğüne “Görevlendirilen aile hekimleri ve aile sağlığı çalışanlarına hazırlanmaları için yeterli zaman veriliyor mu yoksa mevzuata da aykırı olarak cuma akşamı aranıp hemen yola çıkın mı deniliyor?”, “Görevlendirilen sağlık çalışanlarına görev yeri ve süresi önceden belirtiliyor mu yoksa gecenin bir vakti size bu ilde ihtiyaç yok denilerek geri mi çevriliyor?”, “Görevlendirme esnasında sağlıklı çalışma, barınma, dinlenme ve hijyen şartları sağlanıyor mu?”, “Görevlendirmenin sonunda idare geri dönüş için ulaşım imkanı sağlıyor mu yoksa kendi başınızın çaresine bakın mı deniliyor?” sorularını yöneltti.
21 Mart
ATO deprem bölgesinde sağlık hizmeti koordinasyonunda kullanılmak üzere Malatya’ya iki konteyner götürdü. Konteynerlardan biri binaları hasar gören ve kullanılamaz durumda olan Malatya Tabip Odası’na oda faaliyetlerini yürütmek üzere teslim edilirken, diğeri de TTB Olağandışı Durumlarda sağlık hizmeti kolunun çalışmaları için Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi bahçesine yerleştirildi. 21 Mart 2023 tarihinde Malatya’ya yapılan ziyareti ATO Yönetim Kurulu üyesi Dr. Asuman Doğan gerçekleştirdi. Malatya Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi Dr. Safa Burak Kıyat Dr. Asuman Doğan nezdinde kendileriyle dayanışma içinde olan Ankara Tabip Odası’na teşekkürlerini iletti. Malatya Eğitim Araştırma Hastanesi’nde görev yapan hekimleri de ziyaret eden Dr. Asuman Doğan geçmiş olsun dileklerini iletip sorunları hakkında bilgi aldı.
23 Mart
Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Onur Erden ile ATO aktivistleri Dr. Selçuk Atalay, Dr. Benan Koyuncu ile Dr. Ebru Demirel sağlık çalışanlarının durumunu gözlemlemek, depremzedelerin sağlık hizmetine erişimde sorun yaşayıp yaşamadıklarını incelemek üzere Malatya’ya gitti.