BES yeniden gündemde

Türkiye’de çalışan milyonlarca insanı doğrudan ilgilendiren Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), AKP’nin ısrarı ile yeniden gündemde.
Hekim Postası

1 Ocak 2017’den itibaren yürürlükte olan BES’e ilk aşamada bin ve üzeri çalışanı olan işletmeler geçti. Memurlar ve 250 ile 1000 çalışanı bulunan özel sektör işletmelerinde çalışanlar ise 1 Nisan’da sisteme otomatik olarak katıldı. 100 ile 249 kişinin çalıştığı işletmelerdeki çalışanlar 1 Temmuz’da sisteme dahil olurken, mahalli idareler ve KİT’lerde ise 1 Ocak 2018’den itibaren sistem geçerli olacak. Özel sektörde faaliyet gösteren ve 10 ile 49 çalışanı olan işyerlerinde çalışanlar işverenler aracılığıyla 1 Temmuz 2018’den itibaren, 5 ile 9 çalışanı olanlar da 1 Ocak 2019’dan itibaren sisteme dahil edilecek.


Zorunlu BES hızla terk edildi
1 Ocak itibarıyla  2 milyon 200 binden fazla kişi, işverenleri tarafından sisteme dahil edildi.  Ardından 1 Nisan’da 1 milyon 628 bini özel sektör, 2 milyon 100 bini de kamu çalışanı olmak üzere toplam 3.7 milyon kişi BES’e zorunlu giriş yaptı. Böylece, Ocak ve Nisan’da toplam 6 milyona yakın kişi sisteme dahil edilmiş oldu. Sistemden, ilk iki ayın ardından çıkılabiliyor. 6 milyona yakın çalışandan 3,4 milyonu, cayma hakkını kullanarak, otomatik BES’ten ayrıldı.

İşler istendiği gibi yürümedi
Türkiye’de çalışan milyonların ilk baştan bu yana karşı çıktığı BES’te işlerin AKP’nin istediği gibi yürümediği sürekli gündeme geldi. İlk olarak Haziran ayında açıklama yapan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, memurlarda cayma oranının 7 Haziran itibariyle yüzde 45 olduğunu kamuoyuna açıklamak zorunda kaldı. Şimşek, BES’te cayma hakkını kullananların sayısının beklediklerinin  üzerinde olduğunu söylerken, emeklilik şirketlerini suçlamayı da ihmal etmedi. Şimşek, şirketleri “yeterince efor sarf etmemekle” suçladı. Şimşek, kamu çalışanlarının sistemde biriken fon tutarının da 170,3 milyon lirayı bulduğunu kaydetti.

AKP’ye yeni kaynak: 6 ayda 490 milyon
Bireysel emeklilik sisteminde katılımcı sayısının 6,8 milyon kişiye, fon tutarının ise verilen devlet katkısıyla yaklaşık 69 milyar liraya ulaştığını açıklayan Şimşek, otomatik katılım sayesinde 6 ay gibi kısa bir sürede 490 milyon liraya yakın fon birikimi sağladıklarını bildirdi. Şimşek, “Her ne kadar cayma oranları şu an için istediğimiz gibi gerçekleşmese de toplam fon tutarı önemli bir rakama ulaşmıştır” dedi.

1 milyon 131 bin kişi ayrıldı
BES’ten cayma oranları süreç içerisinde hızla artmaya devam ederken, AKP Hükümeti, yeniden BES ısrarı ile gündeme geldi. Başbakan Yardımcısı Şimşek ve Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkan Yardımcısı Mehmet Uğur Erkan’ın yaptığı basın toplantısında BES’ten cayanların, iki yılda bir sisteme tekrar dahil edileceği duyuruldu. Ayrıca, “18 yaş ve altında olanları da BES’e dahil edip, uzun vadeli tasarruflarının artıp artmadığına bakacağız” denildi.
Şimşek, sistemden ayrılan sayısının beklediklerinin üzerinde çıktığını tekrar belirterek, “Biz yüzde 10’lar civarında bir cayma bekliyorduk. Demek ki çok iyimsermişiz” diye konuştu.