Cezaevinde Çocuk Olmaz
Ankara Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu cezaevinde bulunan çocuk tutuklu ve hükümlülerin durumuna dikkat çekmek için bir basın açıklaması düzenledi.
Hekim Postası
ATO’da 6 Ocak Perşembe günü yapılan basın açıklamasına, ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Karakoç, Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu, ATO İnsan Hakları Komisyonu üyeleri Dr. Korel Yalman, Dr. Nihat Bulut ve İnsan Hakları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Nuray Çevirmen katıldı.
Basın açıklamasından önce söz alan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Karakoç Türkiye’de cezaevlerinin durumunun yıllardır kanayan bir yara olarak hak savunucularının vicdanlarını sızlattığını söyledi. Ancak bu durumun iktidar ve yöneticilerin umurunda olmadığını dile getiren Dr. Karakoç “umarım bizlerin ve tüm hak savunucularının söylediklerini dinlerler ve gerekli değişiklikleri yaparlar
“temennisinde bulundu.
Kapanma hali tecrit koşullarına yol açtı
Basın açıklamasını okuyan ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu, cezaevlerinin çocuk gelişiminin doğasına uygun mekanlar olmadığını söyledi. Dr. Uğurlu, 31 Aralık 2021 itibariyle 1941 tutuklu-hükümlü çocuk bulunduğunu, 566 hükümlü çocuğun ceza infazının ise Covid-19 nedeni ile cezaevi dışında uygulandığı bilgisini verdi. Ceza infaz sisteminde çocuğun çocuk olmaktan gelen hakları ve ihtiyaçları gözetilmeksizin yapılan çok sayıda düzenleme bulunduğunu kaydeden Dr. Uğurlu yeterli risk ve ihtiyaç analizi yapılmadan ve etkin önlemler alınmadan çocukların tutuklandığını aktardı.
Pandeminin başlarında kaldırılan aile görüşlerinin kapalı görüş şeklinde daha az sıklıkla tekrar başladığını aktaran Dr. Uğurlu yine pandemi nedeniyle ortak alan etkinlikleri ile kursların iptal edildiğini, acil durum olmadıkça hastane ya da başka hapishaneye sevklerin durdurulduğunu, sivil toplum örgütleri ve öğrenci kulüplerinin düzenlediği sosyo-kültürel etkinliklerin askıya alındığını duyurdu. Dr. Uğurlu bu kapanma halinin tecrit koşullarına yol açtığına dikkat çekti.
En fazla zarar gören kesim çocuklar
Cezaevinde olan çocukların fiziki koşulların kötülüğü, sosyal izolasyon ve disiplin suçları nedeniyle ikincil olarak cezalandırıldığını belirten Dr. Uğurlu, kısa vadede yapılması gerekenleri “cezaevi koşulları iyileştirilmeli, tecrit etkisini azaltacak, çocukların fiziksel ve ruhsal sağlıklarının bütüncül olarak korunmasını sağlayacak adımlar atılmalıdır” diye tanımladı.
İnsan Hakları Derneği Üyesi Nuray Çevirmen de Türkiye’de hapishane rejiminin büyük hak ihlallerine neden olduğunu ve mevcut siyasal iktidarın baskı mekanizması haline geldiğini aktardı. Bu durumdan en fazla zarar gören kesimin çocuklar olduğunu söyleyen Çevirmen, çocukların cezaevlerinde şiddete maruz kaldığını, eğitimden mahrum kaldığını, hatta cezaevlerinde ölümler yaşandığını sözlerine ekleyerek çocuk cezaevlerinin kapatılmasının birincil öncelik olduğunu kaydetti.