Deprem Eğitimi Durdurdu

Covid-19 pandemisi sürecinde dünyadaki ülkeler kıyaslamasında eğitim-öğretime en fazla ara verilen ülkelerden olan Türkiye’de benzer bir durum depremin hemen ardından yaşandı. Deprem nedeniyle yükseköğrenimde yüz yüze eğitime ara verildi.

Hekim Postası 

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından ilk olarak Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, tüm Türkiye'de okulların 13 Şubat'a kadar 1 hafta tatil edildiğini duyurdu. Bu karar ile 6 Şubat’ta sona erecek yarıyıl tatili 13 Şubat’a kadar uzamış oldu. 13 Şubat’ta Türkiye’nin 71 ilinde ikinci dönem eğitim öğretim faaliyetleri başlarken depremden ağır etkilenen Adana, Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da eğitim ve öğretime 1 Mart'a, Gaziantep ve Osmaniye'de 13 Mart'a, Adıyaman, Malatya, Kahramanmaraş ve Hatay'da ise 27 Mart'a kadar ara verildi.

Pandemiden sonra yeniden uzaktan öğretim

6 Şubat depremlerinin ardından YÖK, 11 Şubat’ta yaptığı açıklama ile üniversitelerde 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı bahar döneminin uzaktan öğretim yoluyla tamamlanmasının uygun olduğuna karar verdi. 17 Şubatta yapılan açıklama ile eğitimlerine ‘Yükseköğretimde Uygulamalı Eğitimler Çerçeve Yönetmeliği’ uyarınca devam eden tıp, dişhekimliği, hemşirelik, ebelik, veterinerlik, mühendislik öğrencileri ile öğretmenlik uygulaması alan öğrencilerin eğitimlerini yüz yüze sürdüreceğini duyurdu.

YÖK deprem bölgesindeki üniversiteleri de karşı karşıya kaldıkları sorunların çözümünde akademik ve idari görevlendirme yapma, bilişim desteği sağlama ve ortak çalışmalar yapmak üzere başka üniversiteler ile eşleştirdi.

5 ilde 5465 tıp öğrencisi etkilendi

Depremden en ağır etkilenen illerden Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya ve Hatay’da 5 tıp fakültesinde 5465 tıp fakültesi öğrencisi ile 774 uzmanlık öğrencisi öğrenim görüyordu. YÖK’ün eşleştirme kararı ile bu fakültelerden Adıyaman Üniversitesi Tıp Fakültesi, Erzurum Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesiyle; Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesiyle; Mustafa Kemal Üniversitesi Tayfur Ata Sökmen Tıp Fakültesi Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Tıp Fakültesiyle; Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tokat Gazi Osman Paşa Üniversitesi Tıp Fakültesiyle, Malatya İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi de Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesiyle eşleştirildi.

Mart ayının sonunda yeni kararları açıklayan YÖK Başkanı, üniversitelerin 3 Nisan'da açılacağını ve isteyenlerin okula gidebileceğini, devam şartının ise aranmayacağını duyurdu.