Dr. Canoğlu; “Gezme virüsü bulaşmış bir kere, tedavisini biliyorum…”
Ankara Tabip Odası üyelerinden Dr. A. Nur Canoğlu ile bugüne kadar gezdiği 90’a yakın ülkeye dair anılarını yazdığı “Kara Kafalı Bir Türk Kızının Gezi Anıları” ile “Sarı Kafalı Bir Türk Kızının Gezi Anıları” isimli iki kitabı hakkında konuştuk.
Hekim Postası
Dr. A. Nur Canoğlu’nun 1984 yılında öğrenciyken gönüllü çalışma kamplarına trenle farklı rotalardan gidip gelerek birçok Avrupa ülkesini gezmekle başlayan gezginliği zaman içinde uzaklara uzanmış, Rusya, Kuzey ve Güney Amerika, Afrika, Küba, Japonya, Fas, Suriye, Çin, Özbekistan, Vietnam, Avustralya gibi 90’a yakın ülkeyi görmüş. Dr. Canoğlu gezme tutkusunu “Gezme virüsü bulaşmış bir kere, tedavisini biliyorum, daha çok gezmek, daha çok insan tanımak…” diye anlatıyor. Seyahatleri sırasında gençleri, özellikle genç kadınları yurtdışına çıkmaya, kamplara katılmaya cesaretlendirmek için yazmaya karar veren Dr. Canoğlu gezilerde not tutmaya, hatta daktilo alıp yazdıklarını dosyalamaya başlamış.
Sırada “Bir Beyaz Saçlı” var
“İsveç’te, Türklere ‘Kara kafalılar’ dendiğini duyup üzülünce kitabının adını ‘Bir Kara Kafalı…’ veya ‘Siyah Saçlı Bir Türk Kızı…’ koymaya karar vermiş. Başka bir yazarın benzeri isimle kitap yazdığını görünce notları bir kenara atıvermiş. 30 yıl sonra arkadaşlarının ısrarı ve emekliliğin verdiği zamanla tekrar havaya girip kitaba başlamış ve ‘Kara Kafalı’ seçeneğini seçmiş. O yıllarda siyah saçlıymış zaten. Kitap fotoğraflı olacağı için kuşe kâğıda basılıp kalın olacağı düşünülünce ikiye ayrılmış. Artık sarışın olduğundan, ikincisi de ‘Sarı Kafalı’ olsun bari demiş.
Dr. Canoğlu, “Kara Kafalı Bir Türk Kızının Gezi Anıları” kitabında 2010’a kadar gezdiği ülkeleri, “Sarı Kafalı Bir Türk Kızının Gezi Anıları” kitabında ise 2010 ve sonrasındaki gezilerini anlatıyor.
Korona pandemisi veya başka sorunlar engel olmaz da gezilere devam ederse ilerde ‘Bir Beyaz Saçlı…’ diye anılarını yazmaya devam etmeyi umuyor. Dr. Canoğlu’nu en mutlu eden şeyse kendisi kadar gezme fırsatı bulamayanların kitaplarını okuduktan sonra ‘okuyunca gezmiş kadar olduk’ demesi.
Mimarlık isterken kendini tıpta buluyor
Dr. Canoğlu, İstanbul Çapa Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra Bartın Devlet Hastanesi Acil polikliniğinde ve Kurucaşile Sağlık Ocağı’nda zorunlu hizmetini yapmış, sonra TEK, Çankaya Belediyesi ve en son da 25 yıl ODTÜ Sağlık Merkezi’nde pratisyen doktor olarak çalışarak emekli olmuş. ODTÜ mimarlık bölümünü isterken babasının isteğiyle kendini tıpta bulan Dr. Canoğlu bu meslekten kurtulma planları yaparken zamanla mesleğini, insanlara doktor olarak faydalı olmayı sevmiş
Kitapta ülkeler kadar filmler de var
El yeteneklerini heykel, seramik, resim, çini, keçe, dikiş, tahta boyama, ebru, maket yapmak gibi el işlerinde değerlendirmeye çalışmış. Mesleki stresini korolarda atmış. Sinema da hayatında büyük yer edinmiş. Bu yüzden kitabında da her gezi sonuna o bölümde yer alan ülkelerle ilgili tavsiye ettiği 700 civarında filmi yazmış.
Gezi rotalarının bitmemesinden çok memnun
Dr. Canoğlu deneyimlerini “Doktor maaşıyla gezmek zor ama kıyafete vs. pek para harcamayıp, ekonomik yaşayıp sadece gezmeye para ayırınca çok gezilebiliyor. Tabii özellikle öğrenciyken hosteller gibi ucuz yerlerde kalmak, trenle gezmek, gezerken de ekonomik davranmak gerekiyor. Bizde de, tüm dünyada da tacizler, hırsızlıklar olabiliyor, bunlardan korkmayıp önlemleri alıp dikkat ederek gezmeli. Gençlerin kaynaşmaları dünyada barışı artırabilir, ülkelerimize bakışı değiştirebilir. Bugünlerde benden daha iyi gezgin olan genç çok. Ben hala gezemeyenleri teşvik etmek istiyorum. Tabii bazı maceralarım tersine etki yapmaz ve ders alırlarsa... “ cümleleriyle paylaşıyor.
Türkiye’de de Hakkari civarı dışında pek çok yeri gezdiğini ama Türkiye’yi bitiremediğini söyleyen Dr. Canoğlu gezi rotalarının bitmemesinden çok memnun.
“Doktor olmamı, dünyayı gezebilen özgür bir kadın olmamı Atatürk ve silah arkadaşlarına borçluyum” diyen Dr. Canoğlu, o günkü vizyonla, köy enstitüleriyle devam edebilseydik bu yazıları yazmama bile gerek kalmazdı belki…” diye sözlerini bitiriyor…
Not: Dr. Nur Canoğlu’nun kitapları nurcngl@yahoo.com adresinden temin edilebilir.