GETAT Hayali Suya mı Düştü

Geleneksel, tamamlayıcı ve integratif tıp alanlarında disiplinler arası ve çok paydaşlı Ar-Ge çalışmaları yürütmek amacıyla kurulan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsünün 5 yıldır faaliyette bulunmadığı ortaya çıktı.

Hekim Postası 

Sayıştay’ın Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı’na ilişkin incelemelerinde Başkanlığa bağlı kurulan 8 enstitüden biri olan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Enstitüsü’nün (GETAT) 2014 yılından 2017 yılına kadar herhangi bir faaliyette bulunmadığı, 2018-2020 yıllarını kapsayan dönemde de sadece Sağlık Bakanlığı tarafından organize edilen bir toplantıda vekaleten temsil edildiği anlaşıldı.

Başkanlık koltuğu boş kaldı

18 Ekim 2017 tarihinde Türkiye Sağlık Politikaları Enstitüsü Başkanı vekâleten enstitü başkanı olarak atandı ancak  vekil başkanın sözleşme süresinin dolması ile başkanlık koltuğu 16 Ekim 2020 tarihinden itibaren boş kaldı. Bu tarihten sonra  Başkanlık için herhangi bir görevlendirme yapılmadığı görüldü.

2018, 2019 ve 2020 yıllarında idare bütçesinden söz konusu Enstitü’ye ödenek tahsili yapıldığını göz önüne alan Sayıştay, enstitünün 5 yıl boyunca tam olarak faaliyete geçirilmemesinin kamu kaynağının etkili, verimli ve ekonomik kullanımı açısından risk yaratacağını belirtti.

Büyük yatırımlarla hayata geçmişti

Türkiye’de geleneksel tıp ile ilgili yapılan ilk yasal düzenleme 29.05.1991 tarihli akupunktur tedavi mevzuatına ilişkindi. 2010 yılında Sağlık Bakanlığı geleneksel, alternatif, tamamlayıcı tıp uygulama merkezleri açılacağını duyurarak üniversitelerden görüş istedi. 2012 yılında bu konuyla ilgili Daire Başkanlığı kurulup, organizasyon şeması oluşturuldu ve buralara koordinatörler atandı. 2013 yılında geleneksel, alternatif ve tamamlayıcı tıp yönetmeliği taslağı çıkarıldı. O dönem TTB, düzenlemenin ilerleyen  yıllarda, hekimlik mesleğini, bilimsel tıbbın gelişimini, toplumun sağlık hakkını ve sağlık hizmetine erişim hakkını ciddi bir biçimde etkileyeceğini belirterek “Tıbbın Alternatifi Olmaz” dedi. 27 Ekim 2014 tarihinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliğinin Resmi Gazete’de yayımlanması ile geleneksel ve alternatif tedavi yöntemleri yasal çerçeveye oturtulmuş oldu. Yönetmeliğin yayımlanması ile geleneksel ve tamamlayıcı tıp merkezleri ile üniteler hayata geçirildi. Sağlık Bakanlığı 2018 yılında ilki yapılan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Kongrelerini son 3 yıldır düzenliyor.