Güvencesiz çalıştırmaya karne kılıfı
Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personelini liyakat esasına değil karne notuna göre değerlendirecek. Karne dönemi, 9 bin 300 sözleşmeli sağlık personeli için iş güvencesinin ortadan kalkması anlamına geliyor.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Eyüp Gümüş sağlık personeline karne dönemini başlatacaklarını söyledi. Uygulama ile 9 bin 300 sözleşmeli sağlık personeline karne verilecek. Gümüş konuyla ilgili olarak “Sağlıktaki başarıyı artırmak amacıyla bundan böyle toplamda 9 bin 300 sözleşmeli sağlık personeli karne alacak. Bu karnelere göre görevlerine devam edip etmeyeceklerine karar verilecek. Kamuda bunu ilk yapacak olan Sağlık Bakanlığı olacak.” açıklamasını yaptı.
Verimlilik Dairesi Başkanlığı’nın geçtiğimiz yıllarda Kamu Hastaneler Birliği hastaneleri ve yöneticilerine verdikleri karnelerde nitelikten çok niceliği öne çıkaran verilerle puanlar hesaplanıyordu. Yeni uygulama ile sağlık emekçilerinin sundukları hizmetin de sayısal olarak hesaplanması hem güvenceli çalışma hem de sağlık hizmeti sunumunda yeni tartışmaları beraberinde getirecek gibi duruyor.
Liyakata değil nota bakılacak
Uygulama ile il müdürleri, tüm müdür yardımcıları (başkanlar), ilçe müdürleri, başhekimler, başhemşirelerin hepsi sözleşmeli olacak. Sistemin nasıl işleyeceğini anlatan Gümüş bir hastanede önemli bir ilerleme kaydedilemiyor, başarı düzeyi düşüyorsa önce hastanenin başhekimi, başhemşiresi ile yolları ayıracaklarını, bu başarısızlık tüm ilde görülüyorsa o zaman il müdürleri ve yardımcıları ile bir daha sözleşme imzalamayacaklarını anlattı. Geçmiş yıllarda Kamu Hastaneler Birliği yöneticilerinden kötü karne notu olanların görevlerini sürdürdükleri ya da daha iyi karne notu olanların yerine getirildiklerini hatırlatan sağlık emekçileri liyakat esasını gözetmek yerine neden karne sisteminin tercih edildiğini merak ediyorlar.
Hedefte doktorlar da var
120 bin doktora da karne verilmesi için çalışmalar başlatıldı. Bu konuyla ilgili de Gümüş “Bundan böyle uzmanlığını alan doktor, ‘artık uzmanım’ deyip köşesine çekilemeyecek. Kendisini geliştirmek zorunda kalacak. Bizde 40 bin pratisyen doktor, 80 bin uzman doktor var. Yıllık kaç hastaya baktıkları, kaliteli bakıp bakmadıkları, sonuçların ne olduğu, kaç hastanın vefat ettiği, kaçında komplikasyon oluştuğunu mutlaka kontrol edeceğiz. Karnesi iyi olmayan hekimler eğitime alınarak teşvik edilecek. Doktorların yaptıkları ameliyatları da inceleyeceğiz. Örneğin ameliyatların yüzde 80’i sorunluysa, gerekirse ‘sen şu ameliyatları yapmayacaksın’ dememiz gerekir.” dedi.
Karne uygulaması performans sistemiyle birlikte sürekli olarak gelir kaybı tehdidi altında çalışan hekimlerin iş güvencelerini de kaybedecekleri anlamını taşıyor.