Haklarımız İçin G(ö)revdeyiz!

Türk Tabipleri Birliği öncülüğünde hekimler, 26 Ocak-4 Şubat tarihleri arasında süren Beyaz Nöbet’in ardından 8 Şubat’da G(ö)rev’e gitti.

Hekim Postası

Hekimlerin ekonomik ve özlük haklarında düzenleme içeren yasa tasarısının geri çekilmesi ve ocak ayında görüşüleceği söylenmesine karşın  görüşülmemesi üzerine Türk Tabipleri Birliği (TTB), Türk Dişhekimleri Birliği (TDB), Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Devrimci Sağlık İşçileri Sendikası (Dev Sağlık-İş), Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği (TÜM-RAD-DER) ile Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği (SHUDER), sağlık çalışanlarının gelirlerinin ve özlük haklarının iyileştirilmesi amacıyla düzenlenecek eylem programını 20 Ocak 2022 tarihinde bir basın toplantısı ile duyurdu.

Eylem programı kapsamında tasarının bir an önce Meclis’e gelmesi için 26 Ocak 2022 günü başlatılan Beyaz Nöbet 4 Şubat günü Meclis önünde yapılan basın açıklaması ile sona erdi.  Beyaz Nöbet’in ardından Türkiye genelinde  hekimler ve sağlık emekçileri 8 Şubat’ta bir günlük G(ö)rev’e gitti.

8 Şubat Görev’inin Ankara ayağı sabahın erken saatlerinde çeşitli kamu hastanelerinin bahçesinde halka broşürler dağıtılarak başladı. Ankara’daki sağlık çalışanları kurumlarının bahçesinde toplanarak çalışma ve yaşam koşullarını düzeltecek bir düzenlemenin bir an önce hayata geçirilmesi çağrısında bulundu. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Cebeci Kampüsü, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Yenimahalle Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Şehir Hastanesi KDH Binası önünde toplanan sağlık çalışanları merkezi açıklama için Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne geldiler.

Daha uzun süreli G(ö)rev’e hazırız

8 Şubat G(ö)rev’i için Ankara Tabip Odası, Ankara Dişhekimleri Odası, Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Ankara Şubesi ve Dev Sağlık İş  adına ortak basın açıklamasını ATO Asistan Hekim Komisyonu üyesi Dr. Volkan Tümer okudu.

“Oyalama Değil Hakkımız Olanı İstiyoruz. Ekonomik Ve Özlük Haklarımız, Halkın Sağlık Hakkı İçin G(ö)Rev’deyiz” sözleriyle açıklamaya başlayan Dr. Tümer sağlık sisteminin işlemez hale geldiğini belirtti. Daha iyi bir sağlık ortamı için son altı ayda yaptıkları eylem ve etkinlikleri hatırlatan Dr. Tümer “Bugün de sesimize kulak asmayan, taleplerimizi görmezden gelenlere karşı bir kez daha uyarı G(ö)rev’indeyiz” sözlerini kaydetti. Sağlık emekçilerinin taleplerini yineleyen Dr. Tümer, taleplerinin karşılanmaması durumunda daha uzun süreli G(ö)rev’e hazır olduklarının altını çizdi.

Basın açıklamasının ardından kurumlar adına TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Deniz Erdoğdu, SES Eş Başkanı Hüsnü Yıldırım, Ankara Dişhekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy,  Dev Sağlık İş yöneticisi Özgür Bozkurt, SES Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya söz aldılar. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi 6. Sınıf öğrencisi ve TTB Tıp Öğrenci Kolu üyesi Mustafa Güngör Albayrak da bu süreçte tıp öğrencilerinin kaygılarını ve taleplerini aktardı.

Taleplerimiz!

-Tüm sağlık emekçilerine insanca yaşamaya olanak veren, emekliliğe yansıyan yoksulluk sınırı üzerinde temel ücretin verilmesi; eğitim durumu, hizmet yılı, mesleki risk gibi faktörler ile ücret skalasının belirlenmesi,

-Etkili ve caydırıcı yeni bir sağlıkta şiddeti önleme yasasının çıkarılması, güvenli işyerlerinin oluşturulması,

-Sağlıktaki personel sayısının kadrolu güvenceli istihdam ile OECD ortalamasına çıkarılması,

-Covid-19 başta olmak üzere meslek kaynaklı hastalıklara karşı bütüncül bir meslek hastalıkları yasası çıkarılması,

-Ek göstergelerin 3600’den 7200’e kadar kademeli olarak yükseltilmesi,

-Koruyucu sağlık hizmetlerinin öncelediği birinci basamak sağlık hizmetlerinin oluşturulması, Aile Hekimliği Ceza Yönetmeliğinin iptal edilmesi,

-Asistan hekimler başta olmak üzere uzun süreli ve angarya çalışmanın kaldırılması,

-Sağlık hizmetlerinde katkı katılım payı, reçete ücreti vb adlarla alınan ücretlerin iptal edilmesi,

-Liyakatsiz atamalar, soruşturmalar, mobbing, güvenlik soruşturmaları, KHK’ler ile dayatılan antidemokratik uygulamaların derhal bitirilmesi,

-Özel sağlık kuruluşlarında ciro baskısına, taşeronlaştırmaya, güvencesiz çalışmaya son verilmesi,

-Sağlık hizmetlerinin planlanmasından sunulmasına kadar sağlık emekçilerinin örgütleri aracılığıyla karar alma mekanizmalarında yer alması,

-Sağlığa ve Sağlık emekçilerine bütçeden daha fazla pay ayrılması.