Havada tehlike çanları çalıyor
Kış aylarının gelmesiyle hava kirliliği sınır değerleri de ortalamanın üstüne çıktı. Ankara’da hava kirliliği sınır değerleri Eylül ayında 127, Ekim ayında 123, Kasım ayında 159 kez aşıldı.
Hekim Postası
Başta kalp-damar hastalıkları, solunum hastalıkları ve akciğer kanseri olmak üzere ölümcül hastalık riskini arttıran, insan ömründe azalmaya yol açan hava kirliliği Türkiye’nin birçok bölgesi gibi Ankara’da da ciddi bir sorun olmaya devam ediyor.
Son yıllarda Ankara’da aşırı yapılaşma, kenti içi ormanların tahribi, toplu ulaşım ağının yetersizliği nedeniyle özel araç kullanımının yaygınlaşması gibi faktörlerin rol oynadığı kirlilik kış aylarında yakıt tüketiminin artmasıyla iyice belirgin hale geliyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarının Ankara’da 8 ilçede yaptığı ölçümlere göre hava kirliliği sınır değerleri Eylül ayında 127, Ekim ayında 123, Kasım ayında 159 kez aşıldı.
Bahçelievler, Cebeci, Demetevler, Dikmen, Kayaş, Keçiören, Sıhhiye ve Sincan istasyonlarında yapılan ölçümlere göre hava kirliliğinde Sıhhiye ilk sırada yer aldı. Sıhhiye’de sınır değerler Eylül ayında 25, Ekim ayında 21, Kasım ayında 23 kez aşıldı. Sıhhiyenin ardından gelen Kayaş’ta Eylül ayında 23, Ekim ayında 17, Kasım ayında 21 kez sınır değerlerin üstünde kirli hava solundu.
AB kriterlerine göre durum daha kötü
Sanayi, yakıt yanması, tarım ve ikincil kimyasal reaksiyonlar sonucu ortaya çıkan partiküler maddenin havadaki oranı için Türkiye günlük sınır değeri 70 olarak kabul ediyor. AB üye ülkelerde ise sınır değer 50 olarak kabul ediliyor. 50 sınır değere göre Ankara’nın havası değerlendirildiğinde Eylül ayında 178, Ekim ayında 163, Kasım ayında 187 kez sınır değerler aşılmış oldu. Üç ay içinde Sıhhiye’de sadece 5 gün sınır değerlerin altında kaldı.
Türk Toraks Derneği de Kasım ayında, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerinden yararlanarak yaptığı araştırmaya göre Türkiye’de havası temiz tek ilin Rize, en kirli noktaların ise İstanbul’da Göztepe, Esenyurt ve Aksaray; Ankara’da Sıhhiye ve Kayaş; İzmir’de ise Bornova ve Bayraklı olduğunu açıklamıştı.