Hekim İntiharları Subjektif Olgular Değil

İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Hastanesi Plastik Cerrahi bölümünde görevli asistan hekim Dr. Uğurcan Ağcaoğlu’nun intihar haberinin ardından, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi Azer Gürgün’ün intiharı üzerine Ankara Tabip Odası bir açıklama yayımlayarak hekim intiharlarının sübjektif koşullar ve psikolojik nedenlerden kaynaklı olgular olarak ele alınmaması gerektiğini kaydetti.

Hekim Postası

Türkiye’de hekim, tıp öğrencisi ve sağlık çalışanlarının intihar nedenleri arasında olumsuz yaşam koşulları, mobbing, ağır ve uzun süreli çalışma, keyfi atamalar, angarya, değersizleşme, tükenmişlik ve geleceksizlik hissiyatının başta geldiğini belirten ATO, tüm bu etmenlerin sağlık sisteminin çözülemeyen yapısal sorunlarından kaynaklandığını ifade etti.
ATO, sağlık kurumlarında artan şiddetin de hekim ve sağlık çalışanları arasında tükenmişlik ve yılgınlığı artırdığını vurguladı.

 

Sağlıkta Dönüşüm Projesi’nin çalışma koşullarında yarattığı tahribat önlenmediği müddetçe bu karanlık ve acı tablonun değişmeyeceğini vurgulayan ATO, mobbing nedeniyle intihara sürüklenen Dr. Uğurcan Ağcaoğlu’nun ve tıp öğrencisi Azer Gürgün’ün ailelerine, arkadaşlarına ve tüm sağlık camiasına başsağlığı diledi.

Ankara Tabip Odası açıklamasında mobbinge karşı izlenecek adımları şu şekilde sıraladı:

- Kamu kurumlarındaki liyakatsiz atamalara son verilmelidir. Kurumlardaki eş dost kayırmacılığının önüne geçilmelidir.
- ILO tarafından imzalanan 190 sayılı işyerlerinde şiddet ve tacizi önlemeyi amaçlayan uluslararası sözleşme ve tavsiye kararı, ülkemiz tarafından etkin bir biçimde uygulanmalıdır.
- Psikolojik tacizin önlenmesi gerek iş sağlığı ve güvenliği gerekse çalışma barışının geliştirilmesi açısından çok önemlidir. ILO 187 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliğini Geliştirme Çerçeve Sözleşmesi (2006) dikkate alınarak; sağlık ve güvenlik bakımından ulusal önleyici kültürün gelişmesini teşvik edecek çalışmalar yapılmalıdır.
- Tıp Fakültesi öğrencilerine daha iyi bir eğitim hayatı için eğitimin standardizasyonu sağlanmalı, sosyal ve ekonomik destek politikaları hayata geçirilmeli, ücretsiz ve sağlıklı barınma ihtiyacı karşılanmalıdır.