İntörn Hekimlerin Maaşlarında Düzenleme Karmaşası
Kabinenin 18 Temmuz 2022 Pazartesi günkü toplantısının ardından Cumhurbaşkanı, devlete bağlı üniversitelerin Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin son sınıf öğrencilerine asgari ücret tutarı kadar ödeme yapılacağını açıkladı. Ancak düzenlemenin ne zaman hayata geçeceği ve ödemelerin nasıl yapılacağı netlik kazanmadı.
Hekim Postası
İntörn hekim maaşlarında düzenleme yapılmasını olumlu bir adım olarak değerlendiren Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu, bu kazanımın ATO Yönetim ve Komisyonlarının yıllardır yürüttüğü mücadelenin sonucu olduğunu belirtti.
Düzenlemeye ilişkin bazı bilgilerin netleşmediğine dikkat çeken ATO, ödemelerin genel bütçeden mi yoksa hastanelerin döner sermayelerinden mi karşılanacağı konusunun önem teşkil ettiğini vurguladı.
Belirsizlik nedeniyle intörn hekim ve ailelerinin sözlü ya da yazılı ulaştığı ATO, konuyu aydınlatmak için CİMER’e başvurarak intörn hekimler için açıklanan aylık asgari ücret tutarındaki ödemenin fakültelerin döner sermayesinden mi yoksa genel bütçeden mi karşılanacağı ve hangi tarihte ödemelere başlanacağını sordu.
Ödemelerin döner sermayeden yapılması halinde hem intörn hekimlerin hem hastanelerin farklı sorunlarla karşılaşacağına işaret eden ATO, bu konunun takipçisi olacağını ve intörn hekimler haklarının karşılığını alana kadar mücadele edeceklerini duyurdu.
Her koşulda mücadeleye devam
İntörn hekimlerin yaşadığı gayri insani yaşam koşulları ve mesleki sorunların düzeltilmesi amacıyla yıllardır mücadele eden ATO,“19 Mart 2011 tarihinde Mamak’ta bir bodrum katında tek başına yaşarken, haftalarca maruz kaldığı kronik karbonmonoksit zehirlenmesi belirtileri yoğun iş temposunun yorgunluğuna atfedilen, genç hekim adayı Gülenay Aydın’ın ölümünü yalnızca talihsiz bir kaza olarak görmeyerek intörn hekimlerin müzminleşmiş sorunlarına dikkat çekmişti.
Ardından Türkiye’de ilk kez ATO tarafından İntörn Hakları Bildirgesi yayımlanmış, Kasım 2011’de “Ulusal İntörn Kurultayı” düzenlenmişti. Bu çalışmaların ardından intörn hekimlere maaş, iş sağlığı ve güvenliği kapsamına alınma ve malpraktis sigortası getirilmesine yönelik CHP tarafından hazırlanan yasa teklifinin Meclis’ten geçmesi için ATO imza kampanyası başlatmıştı. Haziran 2012’de yapılan görüşmelerde intörn hekimlere 12 ay maaş bağlanmasına ilişkin teklif Meclis’ten geçmişti. ATO, 2012 yılından bu yanaysa Tıp Öğrenci Komisyonu ile birlikte intörn hekimlere yönelik toplantılar düzenleniyor ve intörn hekimlerin sorunlarını çeşitli eylem ve etkinliklerde dile getirilmeye devam ediyor.