Kriz ve Sağlık

Bulunamayan ilaçlar, yapılmayan ameliyatlar, ödenmeyen maaşlar, kesilen yemekler derken ekonomik krizin en ağır sonuçları sağlık sektöründe yaşanıyor.

Ekonomik kriz sağlık sektörünü de vurdu!

Sözcü 4 Aralık 2018

İkitelli ve Sancaktepe’de bulunan iki özel hastane sessiz sedasız kapandı. Borçları nedeniyle kapandığı öğrenilen hastanelerin çalışanları mağdur olduklarını belirterek hukuki yollara başvurdu. Hastanelerin tabelaları duruyor ancak içleri boş.

Devletin ödediği aşı yok pahalısı çok

Birgün 23 Kasım 2018

Mevsimsel grip salgınları başladı. Grip ve zatürre aşısı almak için eczanelerin kapısını çalan yurttaşlar genellikle “yok” yanıtı ile karşılaşıyor. Çocuklar, kronik hastalığı olanlar ve 65 yaş üzeri hastalar tedirginlik yaşıyor. Sağlık Bakanlığı’nın ödeme kapsamında olan grip ve zatürre aşıları bulunamazken, ödeme kapsamında bulunmayan ve fiyatı 186 ile 250 TL olan aşılar ise kolaylıkla bulunabiliyor.

İlaç krizi ile karşı karşıyayız
Ankara Kızılay’daki eczacılar da aşıların bulunamadığını doğruluyor. Depolardan aşı talep ettiklerinde “yok” yanıtı ile karşılaştıklarını belirten eczacılar, şunları söyülüyor: “Vatandaşlar eczane eczane dolaşıp aşı arıyor. Sivilce ilacına kadar birçok ilaç yok. Kanser ilaçları ise zaten yok. Çok ciddi bir ilaç krizi ile karşı karşıyayız.”

Tasarruf, öğrenci yemeğinde!

Milli Gazete 19 Kasım 2018

Kamu harcamalarında tasarruf edilmesine ilişkin hükümetin ‘kemer sıkma politikası’ skandal tutumlarla dolup taştı. Ekonomik krizin bir sonucu olarak ‘Kemer sıkma politikası’ Sağlık Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Önce, hastalar ilaç alamayacak duruma geldi, sonra ameliyat olacak hastalar için belge şartı istendi, şimdi de stajyer öğrencilerin yemekleri iptal edildi. Sağlık Bakanlığı, tasarruf adı altında 25.09.2018 tarihinde il sağlık müdürlüklerine gönderilen yazıda, stajyer öğrencilerden yemek ücreti alınması gerektiğini duyurdu. Alınan karar kapsamında devlet hastaneleri ve araştırma hastanelerinde staj yapan meslek lisesi ve tıp fakültesi öğrencileri artık çalıştıkları hastanelerde ücretsiz öğle yemeği yiyemeyecek.

Sağlıkta fatura halka

Birgün 16 Kasım 2018

Sağlık faturası yurttaşın sırtında. Sağlık hizmetlerine ulaşmak için yapılan harcamalar giderek artıyor. Türkiye İstatistik Kurumu Sağlık Harcamaları İstatistikleri’ne göre ülke genelindeki sağlık harcamaları geçen yıl yüzde 17,4’lik artışla 140 milyar 647 milyon TL oldu, bunun yüzde 17’sini yurttaşlar cebinden karşıladı.

Yurttaşların tedavi ve ilaç amaçlı yaptığı sağlık harcaması 2017 yılında yüzde 22,7 artarak 24 milyar 4 milyon TL oldu. 2016 yılında bin 511 TL olan kişi başı sağlık harcaması, 2017’de yüzde 15,9 artışla bin 751 TL oldu. Yurttaşların kendi cebinden yaptığı sağlık harcaması da 2017 yılında yüzde 22,7 artarak 24 milyar 5 milyon TL’ye çıktı. Genel devlet sağlık harcamasının toplam sağlık harcaması içindeki payı, 2016 yılında yüzde 78,5 iken, 2017 yılında yüzde 78’e geriledi.

Birgün 26 Ekim 2018

Özel hastanelerde maaşlar ödenemiyor

Özel hastanelerde yoğun bir emek sömürüsü altında, ağır çalışma koşullarında, sendikasız olarak çalışan sağlık emekçilerinin maaş ödemelerinde ciddi aksamalar yaşanmaya başladı. Maaşları ödenmeyen sağlık çalışanlarına “ekonomik kriz” gerekçe gösteriliyor

Eldiveni getir ameliyat ol

Birgün 23 Ekim 2018

Dolar kurunda yaşanan artış sebebiyle ameliyatların aksadığı haberleri Sağlık Bakanlığı tarafından yalanlanırken, Karadeniz Teknik Üniversitesi Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi’nden gelen haber yaşanan son durumu ortaya koydu. Ameliyat olacak hastaların yakınlarından solunum devresi ve eldiven istendiği ortaya çıktı.

Doktorlara talimat: Hasta yatır ‘gelir’ artsın, ameliyat yapma ‘gider’ azalsın!

Sol 13 Ekim 2018

Türkiye’nin dört bir yanındaki kamu hastanelerinden sessiz çığlıklar yükseliyor. Sağlık emekçileri mutsuz, yorgun, bitkin; hastalar en temel hizmetleri bile alamaz durumda. İzmir’in önemli kamu hastanelerinden birinde en temel testlerden olan hemogram testi yapılamıyor, çünkü kiti yok, yenisi de alınamıyor. Sağlık emekçilerine döner sermaye ödenekleri ya azaltılmış olarak ödeniyor ya da hiç ödenmiyor. İcap nöbeti ücretleri neredeyse kesilmiş durumda. Hastaneleri “dükkan”, hastaları “müşteri” olarak gören yönetimler ise “İşler kesat, gelirler azaldı” yanıtını veriyor sağlık emekçilerine… Hastaneleri “ticari işletme” olarak gören AKP zihniyetinin sağlık çalışanlarına verdiği son talimat şu: Hasta yatırın “gelir” artsın, ameliyat yapmayın “gider” azalsın!

Başhekimlikten tasarruf talimatı: Hayati olmayan ameliyatları yapmayın

Evrensel 9 Ekim 2018

Dövizdeki yükseliş ve artan fiyatlar kamudaki sağlık hizmetlerini vurmaya devam ediyor. Gazi Üniversitesi Hastanesi Başhekimliği, tıbbi malzeme ve ilaç fiyatlarındaki artış gerekçesiyle hayati olmayan ameliyat ve işlemlerin ertelenmesini istedi.

Kriz sağlık çalışanlarını da vurdu: Yemek bile yok

Cumhuriyet 5 Ekim 2018

Ekonomik krizin sağlık sistemine etkileri nedeni ile kamu hastanelerinde görev yapan binlerce sağlık çalışanına döner sermaye katkı paylarının ödenmediği, bazı hastanelerde de stajyer öğrencilerin yemeklerinin de kaldırıldığını belirtildi.

Sağlıkta acil durum

Cumhuriyet 28 Eylül 2018

Özellikle eğitim ve araştırma hastaneleri başta olmak üzere tıp fakültesi ve devlet hastaneleri ekonomik kriz ile boğuşuyor. Kurdaki artış nedeniyle kalp-damar, beyin cerrahisi gibi pahalı malzeme gerektiren ameliyatların aciliyet dışında yapılmaması yönündeki talimatların bazı devlet hastanelerine gitmeye başlanması, aslında durumun diğer hastanelerde de benzer olduğunu ortaya koydu. Ordu Devlet Hastanesi Başhekimliği’nden doktorlara giden talimat yazısında kalp damar cerrahi ameliyatlarında, acil durumlar dışında ameliyat yapılmaması istendi.

CHP’ye göre ‘kriz’ sağlığı vurdu: Malzeme alınamadığı için ameliyat yapılamıyor

Diken 27.09.2018

CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, yükselen kurdan dolayı tıbbi malzeme teminindeki sıkıntılar nedeniyle kamu ve üniversite hastanelerinde günü gelmesine rağmen ameliyat edilemeyen hastalar bulunduğunu öne sürdü.

İlaç ve tıbbi cihaz firmaları acil iyileştirme bekliyor

Dünya 18 Ekim 2018

TL’nin dolar ve euro karşısında sene içerisinde yüzde 40’ı aşan değer kaybı yaşaması, ithalata bağımlı ilaç ve tıbbi cihaz sektörlerinde sert maliyet baskısı yaratırken; satışlarını büyük oranda kamuya yapan iki sektörün, kamunun fiyatlandırma mekanizması nedeniyle bu artışları fiyatlara yansıtamaması çok sayıda firmayı sıkıntıya soktu.

Sektör temsilcileri, gelinen noktada firmaların artık daha fazla zarar etmek istememeleri nedeniyle Sağlık Bakanlığı hastaneleri ile üniversite hastanelerinin açtığı bazı ihalelere teklif veren firma bile bulunamadığına, bu nedenle ürün tedariki ve sağlık hizmetlerinde sıkıntı yaşanmaya başlanabileceğine dikkat çekiyor.

Hastanelerde döner sermaye krizi: Sağlık emekçileri ücretlerini alamıyor

Sol 27 Eylül 2018

Türkiye ekonomik krizi yaşarken, sağlık emekçileri de krizden etkilenmeye devam ediyor. Türkiye’nin farklı illerindeki çeşitli kamu hastanelerinde binlerce sağlık çalışanına döner sermaye katkı payları ödenmiyor.

Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurum ve kuruluşlarda görev yapan personele dağıtılan döner sermaye sistemi yürütülemez hale geldi. Hak ettikleri döner sermaye katkı payları yatırılmayan sağlık emekçileri, sorunun çözülmesini istiyor.