Merkezler çoğaldı, ücretler arttı

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarının sürdürüldüğü merkez sayısı artarken aynı artış, eğitim ücretlerine de yansıdı.

Hekim Postası

Sülük, larva, kupa terapisini yasalaştıran Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulama Yönetmeliğinin yayımlandığı 27 Ekim 2014’ten bugüne uygulama merkezleri Türkiye genelinde yaygınlaştı.

2017 yılı itibariyle Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Uygulama Merkezleri listesinde Konya Selçuk Üniversitesi, İstanbul Yeditepe Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi,  Cumhuriyet Üniversitesi, Ege Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, İstanbul Medipol Üniversitesi, Bezmialem Vakıf Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Gazi Üniversitesi, Fırat Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve Atatürk Üniversitesi’nin ismi bulunuyor.

Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumuna Bağlı Uygulama Merkezleri ise şöyle: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Elazığ Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İzmir Bozyaka Eğitim ve Araştırma Hastanesi, İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi,  İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Keçiören Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ankara Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi.

Yönetmelik gereği Bakanlıkça yetkilendirilmiş ünite ile uygulama merkezleri dışında bu uygulamaların yapılmaması gerekirken, merdiven altı tabir edilen yerlerde uygulamaların sürdüğü bilinen bir gerçek.

Eğitim merkezleri de çoğaldı

Uygulamalar kadar eğitimlerin de yine yönetmelik hükümleri gereğince yetkilendirilmiş eğitim merkezlerinde verilmesi gerekiyor. Ocak 2016 itibariyle sadece Gazi Üniversitesi’ne akupunktur uygulamaları için verilen eğitim yetkisi bir yılın ardından yaygınlaştı. 2017 yılı içinde Ege, Cumhuriyet, İstanbul Medipol, Ankara, Bezmialem, Gazi, Yıldırım Beyazıt üniversiteleri Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Eğitim Merkezi olarak yetkilendirilmiş üniversiteler arasında bulunuyor.

Sağlık Bilimleri Üniversitesi-Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu Eğitim Merkezleri arasında da Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi yer alıyor.

Osteopati için 24 bin lira isteniyor

Geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarına teşvik ve özendirme, ücretlere de yansıyor. Sağlık Bakanlığı Sertifikalı Eğitim Yönetmeliği kapsamında 2017 yılı için belirlenen kişi başı tavan ücretlerde 24.014 TL ile osteopati ilk sırada geldi. Bunu 12.007 TL ile akupunktur izledi. Hekimlerin, klasik homeopati eğitimi için 8.405 TL, fitoterapi için 6.724, müzikterapi için 4.923 TL,  hipnoz için 4.802 TL, mezoterapi için 3.073 TL, proloterapi için 2.881 TL, ozon uygulamışı için 2.881 TL, refleksoloji için 1.536 TL, apiterapi için 1.921 TL, sülük uygulaması için 1.494 TL, larva uygulaması  için 1.494 TL ödemesi gerekiyor. Ücret sıralamasında son sırada yer alan kupa tedavisinin bedeli ise 960 TL.

Hekim Postasında yer alan habere göre 2016 yılının Ocak ayında akupunktur için 9 bin

624 TL, klasik homeopati için 7.270 TL, fitoterapi  için 5.816 TL, hipnoz uygulaması için 4.154 TL, mezoterapi için 2.659 TL, ozon uygulaması için 2.493 TL,sülük uygulaması için 1.246 TL, kupa uygulaması için 830 TL ücret isteniyordu.