Muayenehane Hekimlerine Engel

Sağlık Bakanlığı “Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkındaki Yönetmelik”te değişiklik yaptı. Yönetmelik değişikliği ile muayenehanesi olan hekimlerin mesleklerini icra etmeleri neredeyse imkansız hale geldi.

Hekim Postası 

Resmi Gazete’de 6 Ekim 2022 tarihinde yapılan değişiklik ile muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi amacı ile hastalarını özel hastanelere ve tıp merkezlerine yatırmaları, ameliyat ve girişimsel işlem yapmaları yeni koşullara bağlandı.

Yapılan değişikliğe göre muayenehane hekimlerinin tanı ve tedavi hizmetlerini yürütmeleri ancak özel hastane veya tıp merkezinde ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu olması halinde ve yıllık sözleşme yapmak suretiyle mümkün olacak.

 Muayenehane hekimlerinin mesleklerini icra etmelerine kısıtlama getiren uygulamanın geri çekilmesini isteyen hekimler 19 Ekim 2022 tarihinde Ankara Tabip Odası’nda (ATO) basın toplantısı düzenledi. Toplantıya ATO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, Genel Sekreter Dr. Mine Coşkun, ATO Özel Hekimlik Komisyonu üyesi Dr. Mine Önal, TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut ile serbest çalışan hekimler Dr. Aslı Yücetürk, Dr. Volkan Tayfur, Dr. Sezai Berber, Dr. Abdullah Ahmed katıldı.

Toplantı öncesi söz alan Dr. Muharrem Baytemür, yaklaşık yedi bin muayenehaneyi kapatma operasyonu sayılabilecek düzenlemeye karşı hukuki adımların atıldığını duyurdu.

Hasta mahremiyeti de ihlal edilecek

Ortak basın açıklamasını okuyan Dr. Mine Coşkun, yönetmelik değişikliği ile muayenehanesi olan dahili branş hekimlerinin hastalarını yatırmalarının, cerrahi branş hekimlerinin ise ameliyat yapmalarının zorlaşacağına dikkat çekti. Dr. Coşkun, serbest meslek faaliyetlerini büyük ölçüde kısıtlayacak düzenleme nedeniyle hastaların mahremiyetinin korunması ve hekim seçme hakkının da ihlal edileceğinin altını çizdi.

500 hekim sözleşme yapabilecek

Dr. Coşkun, yönetmelik şartlarından 1500’ü Ankara’da olmak üzere yaklaşık 7 bin muayenehane hekiminden ancak 500’ünün hastanelerle sözleşme yapabileceği sonucunun ortaya çıktığını kaydetti. Mesleğini bağımsız icra eden hekimlerin çalışmalarının engellenmesi anlamına gelen yönetmelik değişikliğini kabul etmediklerini belirten Dr. Coşkun, düzenleme geri alınıncaya kadar mücadele edeceklerini sözlerine ekledi. 

Bakan hekimleri değil sermayeyi düşünüyor

Açıklamadan sonra söz alan Dr. Vedat Bulut, Sağlık Bakanı’nın hekimler yerine sağlık sermayesi ile duygusal ilişkiler kurduğunu, düzenlemenin sağlık sermayesini büyütme ve sektörde kartelleşmeyi hızlandırma amacı taşıdığını kaydetti. Dr. Bulut,  hekimleri ucuz emek olarak gören bu düzenlemeye karşı TTB, tabip odaları, uzmanlık dernekleri ile birlikte ortak hareket edeceklerini belirtti.