OXFAM: En zengin 26 kişinin serveti, dünya nüfusunun yarısınınkine eşit

Yoksulluğa karşı çalışmalarıyla bilinen yardım kuruluşu Oxfam, Davos Dünya Ekonomik Forumu öncesinde yıllık raporunu yayımladı. Raporda, dünyanın en zengin 26 milyarderinin, dünya nüfusunun en yoksul yüzde 50’sini oluşturan 3,8 milyar insanın toplam varlığına eşit servete sahip olduğunu bildirildi.

“Kamu yararı mı, özel servet mi?” başlıklı raporda, servetin giderek daha az sayıda elde yoğunlaşmasına dikkat çekilerek 2018’de zenginlerin daha zengin, yoksulların daha yoksul hale geldiği ifade edildi.

Aradaki uçurumun giderek büyümesinin yoksulluğa karşı mücadeleyi zorlaştırdığını belirten Oxfam, yüzde 1 oranındaki bir varlık vergisi ile 418 milyar dolar gelir sağlanabileceğini ve bununla, dünyada okula gitmeyen tüm çocukların eğitim masraflarının yanı sıra sağlık hizmetlerinin de karşılanabileceğini ve 3 milyon ölümün engellenebileceğini vurguladı.

Servet yoğunlaşması

Rapora göre, dünya çapında 2200 milyarderin serveti 2018 yılında 900 milyar dolar, yani günde 2,5 milyar dolar artış gösterdi. En zenginlerin serveti yüzde 12 oranında artarken, dünya nüfusunun en yoksul yarısının varlığı yüzde 11 azaldı.

Servetin giderek daha az elde birikmesinin göstergesi olarak, nüfusun en yoksul yüzde 50’sinin sahip olduğu servet miktarına eş değer servete sahip olan milyarderlerin sayısı 2016’da 61 iken 2017’de 43’e ve 2018’de 26’ya düştü.

Raporda dikkat çeken diğer bulgular şunlar:

  • 2008 krizinden bu yana geçen 10 yılda milyarderlerin sayısı neredeyse iki katına çıktı.
  • Dünyanın en zengin insanı, Amazon’un sahibi, Jeff Bezos’un serveti 112 milyar dolara çıktı.
  • Bezos’un servetinin sadece yüzde 1’i, 105 milyon nüfuslu Etiyopya’nın yıllık sağlık bütçesine eş değer.
  • Dünyada kadınların yaptığı ücretsiz bakım işlerini bir şirket yapıyor olsaydı bu şirketin yıllık cirosu 10 trilyon dolar olurdu ki bu Apple’ın cirosunun 43 katı.
  • Erkeklerin toplam zenginlikten aldığı pay kadınlardan yüzde 50 daha fazla.
  • Dünyadaki yoksulluk seviyesinde azalma 2013’ten bu yana yarı yarıya düştü, Sahra altı Afrika’da aşırı yoksulluk giderek artıyor.

 

BBC