Pandemi Güncesi 1

Tüm dünyayı etkileyen Covid 19 pandemisi sürecinde ATO ilk günden itibaren hem hekim ve sağlık çalışanları hem de yurttaşların bu salgından en az etkilenmesi için yapılması gerekenleri, hastane ve ASM’deki koşulları, kişisel koruyucu ekipman temini gibi birçok konuda düzeltilmesi veya yapılması gerekenleri gün gün paylaştı.

30 OCAK 2020

Ankara Tabip Odası, Ankara Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, Ankara Dişhekimleri Odası ve Ankara Eczacı Odası’nın bileşeni olduğu Ankara Sağlık Meslek Örgütleri Platformu tarafından “Coronavirüs Hakkında” başlıklı bir bilgi notu paylaşıldı.

 4 ŞUBAT 2020

Ankara Tabip Odası’nın Salı Aktiviteleri kapsamında Prof. Dr. Özlem Kurt Azap’ın katılımıyla “Koronavirüs: Neler Oluyor?” başlıklı sunum gerçekleştirildi. Sunumda Dr. Azap, dünya ve ülke gündeminde yerini alan koronavirüsün ortaya çıkışı, belirtileri, hastalığın seyri ve tedavi süreci hakkında bilgi verdi.

 25 ŞUBAT 2020

THY’nin Tahran’dan havalanarak İstanbul’a gelmek üzere hareket eden yolcu uçağının koronavirüs şüphesiyle Ankara’ya acil iniş yapması üzerine Ankara Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Ali Karakoç Ankara İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Gülüm’le görüşerek konu hakkında bilgi aldı. Görüşmede, Dr. Gülüm, uçakta bulunan yolcuların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olduğunu söyleyerek tüm yolcu ve mürettebatın Zekai Tahir Burak Hastanesi ile Tıbbi Bakım ve Gözlem Evi’nde 14 gün süresince karantinaya alındıklarını belirtti. Bu süreç boyunca farklı tarihlerde üç kez İl Sağlık Müdürü ile görüşüldü. Birinci ve ikinci test sonuçları negatif gelen yurttaşların 14. günün sonunda yaşadıkları illere gönderildikleri öğrenildi.

 11 MART 2020

*14 Mart Etkinlikleri iptal edildi

- Ankara Tabip Odası 14 Mart Tıp Haftası kapsamında düzenleyeceği konser, resim yarışması ve plaket töreni etkinliklerini 10 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de ilk vakanın görüldüğünün açıklanması üzerine iptal etme kararı aldı.

*AŞTİ’de yapılan sterilizasyon çalışmalarına katıldık

-Ankara Büyükşehir Belediyesinin AŞTİ’de yürüttüğü sterilizasyon çalışmalarını Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Vedat Bulut, CHP Milletvekilleri Dr. Murat Emir ve Gamze Taşçıer ile birlikte yerinde izledi. Dr. Bulut, Ankara’da gar, havaalanı ve AŞTİ gibi alanların hastalığın girişi için önemli kaynaklar olduğunu, bu nedenle bu çalışmaların önemli olduğunu vurguladı ve AŞTİ’de kurulan salgına karşı koruyucu önlemleri yürüten heyete Ankara Tabip Odası’ndan da katkı sağlanacağını bildirdi.

 12 MART 2020

- Sağlık Bakanı tarafından 10 Mart 2020 tarihinde Türkiye’de ilk vakanın tespit edildiği açıklanmasına rağmen Ankara’da, TÜBİTAK öncülüğünde bine yakın katılımcının bir araya geldiği 51. Liselerarası Bilim Yarışması programı bir üniversite yerleşkesinde gerçekleştirildi. Etkinliğin ödül törenine Ankara Valisinin de katılacağı bilgisini alan ATO, halk sağlığını koruma yükümlülüğü ile Ankara Valiliği ve İl Sağlık Müdürlüğüne gönderdiği yazıda Valiliğe, İl Sağlık Müdürlüğüne ve TÜBİTAK’a aklın ve bilimin gereğini yapmalarını hatırlattı.

 -Yenimahalle’de bir öğrenci yurdunda ATO üyeleri tarafından koronavirüs hakkında bilgilendirme eğitimi yapıldı

 14 -15 MART 2020

Tıp Öğrencileri Komisyonu üyelerinin gönüllü olarak metroda eğitim çalışması yapma planı, bu konuda Ankara Büyük Şehir Belediyesine gönderilen yazıya olumlu yanıt gelmesi üzerine hayata geçirildi. Bu çalışma esnasında ATO tarafından hazırlanan bilgilendirme broşürleri halka dağıtıldı.

 16 MART 2020

Sağlık Bakanlığı tarafından pandemi sırasında sağlık çalışanlarının izinleri ile ilgili yayınlanan ilk genelgede; kronik hastalığı, gebeliği olan, organ nakli olan ve kemoterapi alan sağlık çalışanlarının idari izinli sayılacağı açıklandı. Ancak yapılan ikinci açıklamada ise gebelik hali ve kronik hastalığın kapsam dışında bırakması üzerine; ATO Genel Sekreteri Dr. Ali Karakoç İl Sağlık Müdürü ve TTB Merkez Konseyi Başkanı ile bir görüşme gerçekleştirdi. Bu kapsamın ilk genelgedeki haliyle genişletilmesi isteği iletildi. TTB Merkez Konseyi Başkanından Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ile yapılan görüşmede bu talebin kendisine iletildiği bilgisi alındı. Sonraki genelgede bu kapsam ilk genelgedeki haliyle tekrar genişletildi.

 17 MART 2020

Ankara Tabip Odası tarafından koronavirüs salgınında işyerlerinde alınması gereken önlemler konusunda bilgilendirme notu hazırlandı. Bilgilendirme notunda idari izinli sayılacak emekçilerin belirlenmesi, hastalık belirtisi taşıyan çalışanların takibi, çalışma ortamının sosyal mesafeyi koruyacak şekilde yeniden düzenlenmesi, hijyen tedbirleri kapsamında yapılması gerekenler yer aldı.

 19 MART 2020

AÜTF’de pandemi ile ilgili eğitim ve organizasyonun ilk gününden itibaren büyük özveri ile çalışan; Dr. Güle Çınar hizmet içi eğitim toplantısında, sağlık çalışanlarına yönelik bilgilendirme yaparken kendisinin haberi olmadan kaydedilen ve sosyal medyada paylaşılan konuşmasının bir bölümü nedeniyle çalıştığı üniversitenin rektörlüğü tarafından baskı uygulanarak insiyatifi dışında özür dileme durumunda bırakıldı.

Bu gelişme üzerine TTB ve Ankara Tabip Odası yaptıkları açıklama ile Dr. Güle Çınar’ın yanında olduklarını duyurdu.

Açıklamada, kurum içi lokal bir toplantıda kullandığı sözler nedeniyle meslektaşlarının özür dilemek zorunda bırakılmasının utanç verici bir durum olduğu belirtildi.  Dr. Güle Çınar gibi salgına karşı özveri ile çalışan hekimlere karşı takınılan bu tür tutumların hekim kitlesinin ve sağlık çalışanlarının motivasyonunu bozup salgına karşı topyekün mücadele direncini olumsuz etkilediği vurgulandı.  Meslek örgütü yaptığı açıklama ile bütün yöneticilerin bu zorlu süreçte sağlık çalışanlarını her açıdan koruyup kollamalarını salgınla mücadelenin olmazsa olmazı gördüğünü bir kez daha duyurdu.  Bu aracılıkla pandemi döneminde de etik ilkelere uymanın önem ve gerekliliğine dikkat çekildi.

21 MART 2020

Sağlık Bakanlığı’nı genç hekimlerin atamalarını yapmaya çağırıyoruz!

 Tüm dünyada salgın sonucu mevcut sağlık sistemi yetersiz kalırken ve hekim açığı doğarken Sağlık Bakanlığının genç hekimlerin atamalarını güvenlik soruşturmalarında istenen koşulların sağlanamadığı bahanesi ile yapmaması üzerine Ankara Tabip Odası bir açıklama yaptı.

“Sağlık Bakanlığı’nı genç hekimlerin atamalarını yapmaya çağırıyoruz!” başlıklı basın açıklamasında tüm dünyada sağlık hizmeti sunumunun sağlıklı ve kesintisiz ilerleyebilmesi adına daha fazla sağlık çalışanına ihtiyaç duyulduğu bunun sağlanması için emekli hekimlerin yeniden göreve çağrıldığı hatırlatıldı.

Türkiye’de ise intörn hekimler sosyal güvencesiz ve ücretsiz sahaya çıkarılmak istenirken hali hazırda mezun olmuş ve çalışmayı bekleyen hekimlerin atamalarının Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonucu hiçbir yasal dayanağı kalmayan güvenlik soruşturmaları gerekçe gösterilerek engellendiği belirtildi.

“Salgını sağlık çalışanlarını fişleyerek ve yasal olmayan bir şekilde mesleklerini yapmalarını engelleyerek mi önleyeceksiniz?, hekimlerin yükünü böyle mi hafifleteceksiniz?” sorularını yönelten ATO, Bakanlığı genç hekimlerin çalışma hakkını gasp etmek yerine yasalara uyarak atamalarını derhal yapmaya; bu süreçteki tüm kaynaklarını salgın karşısında alınması gereken önlemlere ve sağlık hizmetlerinin güvenli ve sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için seferber etmeye çağırdı.

 23 MART 2020

- Koronavirüs pandemisi nedeni ile corona virüsünün ağır seyirli hastalık tablosuna yol açma potansiyeli açısından yüksek risk grubu olarak kabul edilen 65 yaş üstü ve kronik hastalığı olan bireylere 21 Mart 2020 tarihinden itibaren sokağa çıkma yasağı getirildi. Yasak dolayısıyla ATO, 65 yaş üstü hekimlere bu süreçte yanlarında olduklarını duyurdu. ATO, 65 yaş üstü hekimlerin olası sağlık sorunları ve ihtiyaç talepleri için ALO ATO YANINIZDA hattını devreye soktu. Süreç içinde de 65 yaş hekimler ile iletişim kurularak sağlık durumları hakkında bilgi alındı. İleri yaş grubu, yalnız yaşayan ATO üyesi hekimlerin talepleri doğrultusunda ihtiyaçları giderilmeye çalışıldı / çalışılıyor.

Oda çalışanları da her gün mevcut listelerden yaş gruplarına göre 65 yaş üstü hekimleri arayarak “ATO Yanınızda” demeye devam ediyorlar.

Bu aramalar sonucunda virüs salgını için devreye sokulan 184 Koronavirüs Danışma Hattı arandığında dijital yanıt verildiği, geri dönüş yapılmadığı, eczanelerin yoğunluğu bahane ederek eve ilaç göndermekten kaçındığı öğrenildi. ATO, Eczacılar Odası ve Sağlık Müdürlüğü ile bu uygulamaların yeniden gözden geçirilmesine yönelik iletişime geçilmesi kararı aldı.

 - Pandemi Büyüyor; Hükümeti Tüm Halkı Ve Emekçileri Korumaya Yönelik Tedbileri Almak İçin Uyarıyoruz.

Ankara Tabip Odası ve KESK Şubeler Platformu toplum sağlığının korunması ve salgının gerileterek durdurulmasına yönelik talepleri, sağlık meslek örgütlerinin sağlık emekçilerine yönelik hazırladığı 20 maddelik talep listesi ile birlikte kamuoyuna duyurdu.

 - Ankara Tabip Odası sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarda; pandemi süresince yataklı sağlık kuruluşlarında çalışan ve mesai sonrası evine gitmek istemeyen, ailesine corona virüsü bulaştırmak istemeyen sağlık çalışanlarının konaklamalarının ücretsiz olarak karşılanması için Sağlık Bakanı ve İl Sağlık Müdürüne çağrıda bulundu. İl Sağlık Müdürü ile bu konu halkında bir görüşme gerçekleştirildi.

- ATO Ankara Büyük Şehir Belediyesi ile yaptığı görüşmeler sonrasında; pandemi süresi boyunca tüm sağlık çalışanlarının toplu taşımadan ücretsiz faydalanacağı ve bunun için kurum kimliklerini göstermelerinin yeterli olacağı bilgisini aldı. Bu bilgi ATO üyeleri ve SES ile paylaşıldı.-

27 MART 2020

-ATO Yönetim Kurulu üyeleri 26 – 27 Mart günlerinde Ankara’daki muhtelif ASM’leri ziyaret ederek hekim ve sağlık emekçilerinin çalışma koşulları, ihtiyaçları ve salgına karşı alınan önlemleri yerinde gözlemledi. Bu ziyaretler sırsında ATO tarafından temin edilen maskeler dağıtıldı.

28 MART 2020

Pandemi Kurulunda Sağlık Meslek Örgütleri Neden Yok? Koronavirüs (Covid-19) pandemisi hem dünyada hem de Türkiye'de halk sağlığını olumsuz etkilemeye, pek çok insanın yaşamını yitirmesine neden oluyor. Pandemi ile birlikte Türkiye'de de ölümler ve vaka sayıları artış gösteriyor.

 Türk Tabipler Birliği ve tabip odaları ile sağlık emek örgütleri, pandeminin ilk gününden itibaren virüsten korunma, yaygın test, şeffaf bilgi ve gerekli teknik-ekonomik önlemlerin alınması konusunda çeşitli açıklamalar yaptı, kamuoyuna dair bilgilendirmelerde bulundu/bulunuyor.

 Pandemi krizinin yönetiminde şeffaflığın ve işbirliğinin öneminin daha da anlaşıldığı bugünlerde, Ankara Valisi başkanlığında Pandemi Kurulu Koordinasyon Toplantılarına sağlık çalışanlarının emek ve meslek örgütlerinin davet edilmemesi ve bilgilendirilmemeleri tam anlamıyla bir talihsizliktir.

İl Sağlık Müdürlüğü ve Ankara Valiliğine bu yok görmenin toplum yararına olmadığı, bu süreci toplumun en az zararla atlatmasının ön koşulunun şeffaflık ve demokratik katılım olduğu yazılı olarak iletildi.

 

29 Mart 2020

ATO Yönetim Kurulu tarafından salgın sürecinde işyerlerinde alınması gereken önlemlere ilişkin  ikinci bilgi notu yayımlandı.

30 Mart 2020

Ankara Tabip Odası Yönetimi 29 Mart 2020 tarihinde, Ankara’da görev yapan ve Koronavirüs Pandemisi’nden etkilenen sağlık çalışanlarının son durumu hakkında yaptığı açıklamada Ankara’da  pcr testleri pozitif 17 ve bir de hızlı testi pozitif olmak üzere toplam 18, Covid-19 tanısı alan sağlık çalışanı olduğunu duyurdu. ATO, Sağlık Bakanlığından tüm sağlık çalışanlarının düzenli olarak testlerinin yapılmasını ve koruyucu ekipmanlarının eksiksiz sağlanmasını talep etti.

1 Nisan 2020

-ATO,  Korona Pandemisi Günlerine Dair İlk Raporunu yayımladı. Raporda ATO’nun daha önce 18 olarak açıkladığı Covid 19’dan etkilenen sağlık çalışanı sayısının 30’a yükseldiği bilgisinin yanında ATO’nun ilk günden itibaren yaptığı çalışmalara yer verildi.

-ATO Hukuk Bürosu tarafından Güncel Pandemi Tedbirleri Kapsamında Hekimlerin İşten Ayrılma Hakkına Dair Hukuki Bilgi Notu yayımlandı.

4 Nisan 2020

ATO gıda, ev temizliği ve yiyecek hazırlamaya ilişkin bilgilendirme notlarını üyeleriyle paylaştı.

 

7 Nisan 2020

-ATO İnsan Hakları Komisyonu  Koronavirüs (COVID-19) pandemisi bağlamında özgürlüklerinden yoksun bırakılan kişilere yönelik muameleye ilişkin görüşlerini kamuoyu ile paylaştı. Açıklamada, İHD’nin 2020 raporuna göre Türkiye’deki cezaevlerinde yalnız başına günlük kişisel ihtiyaçlarını karşılayamayan 590’ı çok ağır hasta; toplamda ise 1564 hasta mahpus bulunduğu bu mahpusların hepsinin virüsünün çok ağır seyredeceği hatta bulaşın ölümle sonuçlanabileceği yüksek risk grubunda bulundukları belirtilerek tahliyeleri talep edildi.

-Ankara Tabip Odası tarafından özel sağlık kuruluşlarında görev yapan hekimlerin pandemi sürecinde yaşadıkları sıkıntıları değerlendirmeye yönelik bir anket hazırlanarak hekimlerle paylaşıldı.

8 Nisan 2020

ATO, 1. Basamakta Covid-19 hastasını tanımlama, korunma ve yönlendirme şemasını yayımlandı. Şemada “Hangi hastalarda SARS-CoV2 infeksiyonundan şüphelenilmeli?”, “Hastalığın belirtileri nelerdir?”, “Hastalıktan nasıl korunulabilir?”, “Şüpheli hastalar nasıl izole edilmeli?”, “Aile sağlığı merkezlerinde COVİD 19 yönetimi nasıl yapılmalı?”, “Hasta transportu nasıl yapılmalı?”, “Ambulansla transport sırasında nelere dikkat edilmeli?”, “Şüpheli hastayla temas durumunda ne yapılmalı?”, “Hastalığın tedavisi var mıdır?” sorularının cevaplarına yer verildi.

10 Nisan 2020

5 Nisan 2020 tarihinden itibaren Ankara’da yüksek risk grubu olan sağlık çalışanlarına yönelik corona virüs tarama testi (PCR) uygulamasının başlatıldı. Uygulama Covid-19 hastasına temas ihtimali en yüksek olan 112 acil servisi çalışanlarından başlatıldı. Ancak Ankara’da 112 acilde çalışan sayıları yaklaşık 1200 civarında olan bu sağlık çalışanlarının 1/4’üne yapılan testlerin ilk verileri 7 Nisan’da il sağlık idarecilerine ulaşmaya başladı. Test sonuçları belli olan ilk grup sağlık çalışanları arasındaki 9 kişinin PCR test sonuçlarının pozitif çıkması üzerine tarama testi uygulaması durduruldu.  ATO, sağlık çalışanları tarama testinin durdurulması üzerine bir açıklama yayımladı.

Covid-19 hastasıyla temas riski en yüksek grup olan sağlık çalışanları arasında 112 acil ekiplerinin de bulunduğuna işaret eden açıklamada, alınan karar vahim ve akıl almaz bir durum olarak değerlendirildi.

Sağlık çalışanları hasta olduklarında sağlıklı insan gücü kaybının yaşanacağını, bu durumun pandemiyle mücadeleyi sekteye uğratacağını ifade eden ATO, Sağlık Bakanlığı ve Ankara ili sağlık yöneticilerine tarama testi uygulamasının 112 acil grubunda neden durdurulduğunu, bu karardaki amacın sağlık çalışanlarının ve halkın sağlığını korumak mı, yoksa rakamsal verileri korumak mı olduğunu sordu.

11 Nisan 2020

İçişleri Bakanlığı’nın 10 Nisan Cuma akşam saat 10’da iki günlük sokağa çıkma yasağı ilan edileceğini açıklanması üzerine, salgın yönetimini tehlikeye sokacak görüntülerin ortaya çıkması üzerine ATO, bir açıklama yayımladı.  “Pandemide popülist yaklaşım olarak sokağa çıkma yasağı” başlıklı açıklamada, halkın tamamını ilgilendiren olağanüstü bir sürecin üstesinden gelebilmek için toplumun her  kesiminin demokratik katılımının sağlanması gerektiği ifade edildi.

Halk sağlığı biliminin önerdiği, bilimsel araştırmalarla kanıtlanmış,  salgın sürecinin en az hasarla atlatılmasını sağlayan yöntemlerin uygun zamanlama ve koşullar sağlanarak yapılmasının pandemi sürecinin başarılı bir şekilde yönetilmesinde hayati önem taşıdığı belirtildi. Doğru ve şeffaf şekilde toplanan veriler ışığında sürveyans, filyasyon, karantina, izolasyon ve tecrit uygulamalarına gidilmesi gerektiği belirtilen açıklamada “Türkiye’de  Covid 19 pandemi kontrolünde tüm bu süreçler ne yazık ki uygun şekilde ve uygun koşullar sağlanarak yapılmadı.  Sokağa çıkma yasağı ise, Epidemiyoloji biliminde salgın süreci yönetiminde yeri olmayan ancak popülist politik uygulama olarak gündeme getirilmiş bir algı yönetimidir.” ifadelerine yer verildi.

12 Nisan 2020

-Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu üyelerinin Ankara’daki ASM’lerden edindiği bilgiler ışığında hazırladığı Ankara ili 1.Basamak Sağlık Hizmetleri Pandemi Raporu (ASM-İSM) yayımlandı.

-ATO Hukuk Bürosu tarafından Hekimlerin uzmanlık alanı dışında görevlendirilmelerine ilişkin hukuki bilgi notu yayımlandı.