Pandemi Güncesi 3

5 Ağustos 2020

Ankara Tabip Odası sağlık çalışanlarına verilmesi planlanan ek ödemelerin dağıtımı konusunda yaptığı açıklamada pandemi sürecinde halkın sağlığını korumak için mücadele eden sağlık emekçilerinin Haziran ayı içinde yaşadıkları hak kayıplarına ve  Mart, Nisan ve Mayıs aylarında yapılan ek ödeme dağıtımındaki adaletsizliğe  işaret etti.

15-16 Ağustos 2020

Ankara Tabip Odası’nın pandemi koşulları nedeniyle ertelenen  Olağan Seçimli Genel Kurulu ve oy kullanma işlemleri gerekli pandemi önlemleri alınarak  15-16 Ağustos 2020 tarihlerinde yapıldı. 16 Ağustos  Pazar günü  AÜTF Morfoloji Kafeteryasında tek listenin girdiği seçimlerde Çağdaş Hekimler grubu yönetimi aldı. Tüm seçili kurulları ve TTB delegasyonunu kazanan Çağdaş Hekimler oldu.

21 Ağustos 2020

Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısıyla Covid-19 pandemisi döneminde sağlık emekçilerinin özlük hakları, çalışma koşulları ve ücretleri ile ilgili basın açıklaması 21 Ağustos Cuma günü Ankara Tabip Odası’nda yapıldı.

Basın açıklamasından önce söz alan TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Sinan Adıyaman salgının seyri ile ilgili bilgi verdikten sonra sağlık çalışanlarının özlük haklarının iyileştirilmesi ve  Covid 19 nedeniyle yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının geride kalan yakınlarının yaşamlarının güvence altına alınmasının çok önemli olduğunu belirtti.

Ortak basın açıklamasını Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Ayşe Uğurlu okudu. Dr. Uğurlu pandemiye karşı en ön saflarda mücadeleyi yürüten sağlık çalışanlarının, geleceğe dair kaygılarını azaltan, her hekimi ve sağlık çalışanını değerli gören, maddi ve manevi desteklerin sözlerde, vaatlerde kalmadığı, hemen ve sürekliliği sağlanarak gösterildiği bir sağlık yönetimi istediklerini söyledi. Hekimlerin ve sağlık çalışanlarının sesine, haykırışına kulak verilmesini istiyoruz diyen Dr. Uğurlu Türk Tabipleri Birliği’nin pandeminin ilk günlerinde yaptığı uyarıyı bir kez daha hatırlatarak yetkililere hekimleri ve sağlık çalışanlarını korumayı başaramaz, maddi ve manevi desteği sağlayamazsanız, toplumu hiç koruyamazsınız diye seslendi.

11 Eylül 2020

ATO 5 Eylül 2020 tarihinde yayımlanan  Aile Hekimliği Ödeme ve Sözleşme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te aile hekimlerine yapılacak ek ödemenin Covid-19 salgını nedeniyle takip edilen kişi sayısına bağlanması hakkında  yazılı bir açıklama yaptı.  Performansa dayalı ödeme kabul edilemez diyen ATO, sağlık emekçilerine maaşa yansıyan ödeme yapılması gerektiğini söyledi. Düzenlemenin Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışma barışını bozduğuna işaret eden ATO, salgınla mücadelenin bir ekip işi olduğunu ödeme yapılacaksa tüm ASM çalışanlarını kapsayacak adaletli bir ödeme yapılması gerektiğini kaydetti.

12 Eylül 2020

Pandemi döneminde tükenme noktasına gelen sağlık çalışanlarının çalışma koşullarına ve yitirilen canlara dikkat çekmek için Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi ve Tabip Odaları 14-18 Eylül tarihleri arasında #YönetemiyorsunuzTükeniyoruz etkinliği başlattı.

17 Eylül 2020

Türk Tabipleri Birliği’nin 14 Eylül – 18 Eylül 2020 tarihleri arasında “Yönetemiyorsunuz, Tükeniyoruz Haftası” ilan etmesinin ardından hekimler ve sağlık çalışanları bulundukları illerde eylem ve etkinlik gerçekleştirdi.

Planlanan eylem takvimi içerisinde tüm illerde olduğu gibi Ankara’da da 17 Eylül 2020 Perşembe günü hastaneler ve sağlık kurumlarında Covid-19 pandemisi nedeniyle hayatını kaybeden hekim, sağlık çalışanları ve vatandaşlar anısına 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

* “TTB’nin yanındayız. İyi ki TTB var” diyen Tabip Odaları yayınladıkları mesajda 1953 yılından itibaren bilgi ve birikimini ülkenin ve halkın bedenen, ruhen ve sosyal olarak daha sağlıklı olması için kullanan TTB’nin içinde ve yanında olmaktan onur duyduklarını duyurdular.

25 Eylül 2020

Ankara Tabip Odası, Ankara Eczacı Odası, Ankara Dişhekimleri Odası, Ankara Veteriner Hekimleri Odası, Ankara Sağlık Meslek Odaları Platformu olarak pandemi yönetimi sorunları, sağlık çalışanlarının durumu ve TTB’ye yönelik baskılara ilişkin görüşlerini düzenledikleri ortak basın açıklamasıyla kamuoyuyla paylaştı.

25 Eylül Cuma günü Ankara Eczacı Odası’nda düzenlenen basın açıklamasını Ankara Eczacı Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Ercanlı okudu. Türkiye’de salgının alarm verdiği, müdahale edilmediği takdirde ise büyük bir krizin bizleri beklediğini kaydeden Ercanlı, salgınla başa çıkmak için sürecin şeffaf, güvenilir, bilimsel ve toplumsal mutabakatı sağlayan geniş bir katılımla yönetilmesi gerektiğine işaret etti.

Ercanlı, Türk Tabipleri Birliği'nin hedef gösterilmesi konusunda Ankara Sağlık Meslek Odaları Platformu olarak sağlık emekçilerini rencide eden bu söylem ve tutumu asla kabul etmeyeceklerini,  içinde bulunulan hassas dönemde sağlık emekçilerini yıpratacak her türlü eyleme karşı çıkacaklarını belirtti.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Ali Karakoç ise sahada Bakanlığın açıkladığından farklı bir gerçeklik olduğunu bu gerçeği de toplum sağlığını ve sağlık çalışanlarının sağlığını korumak adına paylaştıklarını kaydetti. TTB’yi hedef gösteren açıklamanın demokratik bir ülkede yapılabilecek bir açıklama olmadığını söyleyen Dr. Karakoç sözlerini “Alanda çalışıyoruz, mücadele ediyoruz, mesleki yükümlülüğümüz ve etik ilkelerimiz bunu gerektiriyor. Bunu yapacağız, yapmaya devam edeceğiz ama biz kafamızı hiçbir zaman kuma gömmeyeceğiz. Alanda tespit ettiğimiz halkın sağlığını riske eden her şeyi söyleyeceğiz, kamuoyuna duyuracağız.“ diye sürdürdü.

26-27 Eylül 2020

Türk Tabipleri Birliği’nin (TTB) 72. Seçimli Büyük Kongresi 26-27 Eylül 2020 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirildi. Kongrenin son gününde yapılan seçimleri Etkin Demokratik TTB grubunun listesi kazandı.

16 Ekim  2020

Türk Tabipleri Birliği’nin çağrısıyla Covid-19 nedeniyle hayatını kaybeden Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Esat Ülkü ve kaybedilen tüm sağlık çalışanları anısına yurt genelinde saygı duruşu ve Covid-19’un meslek hastalığı kabul edilmesi talepli basın açıklaması yapıldı.

TTB ve ATO’nun düzenlediği ortak açıklama öncesi söz alan Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Ali Karakoç, Dr. Esat Ülkü ile birlikte hayatını kaybeden sağlık çalışanları ve yurttaşların üzüntüsünü yaşadıklarını dile getirdi.

Dr. Karakoç, sözlerini  “Pandeminin bu yıkıcılığını toplumla şeffaf bir şekilde paylaşıyoruz ve bunu yapmaya devam edeceğiz. Bunu yaptığımız için de önce Şırnak sonra Urfa Tabip Odası yöneticilerine, TTB Covid -19 İzleme Heyeti Üyesi Dr. Kayıhan Pala’ya yaptırımlar uygulanmaya çalışıldı ve bugün de meslek örgütümüz Türk Tabipleri Birliği üzerinde aynı süreç devam etmektedir. Türk Tabipleri Birliği yalnız değildir. Yanlarında olmaya ve de toplumun sağlık hakkını savunmaya devam edeceğiz” diye sürdürdü.

Dr. Esat Ülkü’nün kaybının üzüntüsünü yaşadıklarını belirten  TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Şebnem Korur Fincancı Türkiye’de  Covid-19’un meslek hastalığı olarak kabul edilmemesini eleştirdi. Dr. Fincancı, TTB olarak pandemi süresince kaybedilen sağlık çalışanlarının ve onların yakınları ile birlikte Covid-19 hastalığına yakalanarak mağduriyeti olan meslektaşlarının yanında olduklarını belirterek Covid-19’un sağlık emekçileri için meslek hastalığı olarak tanınmasının artık aciliyet arz eden bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

26 Ekim 2020

Ankara sağlık meslek örgütleri sağlık çalışanları açısından pandeminin son hali başlıklı basın açıklaması gerçekleştirdi. Ankara Tabip Odası’nda 26 Ekim 2020 Pazartesi günü yapılan açıklamayı ATO Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Haydar Can Dokuyan okudu.

Ankara’da enfekte olan kaç sağlık çalışanı olduğunu İl Sağlık Müdürlüğü’nden öğrenmek istediklerini ancak başvurularının yanıtsız kaldığını söyleyen Dr. Dokuyan üyelerden, aktivistlerden ve filyasyon ekiplerinden aldıkları bilgiyle 21 Ekim itibarı ile Ankara’da 1072 sağlık çalışanına Covid-19 tanısı konulduğunu açıkladı.

Gerçek sayının bu rakamın çok üstünde olduğuna dikkat çeken Dr. Dokuyan “Ankara' da son 1 haftadır filyasyon yapılan kişi sayısı günlük 10 bin civarı iken Türkiye geneli açıklanan vaka sayıları 2000'lerde seyretmektedir” dedi. Dr. Dokuyan, pandemi konusunda yapılması gerekenler ile ilgili çözüm önerilerini sıraladı.

Açıklamanın ardından söz alan Dişhekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy da Sağlık Bakanlığı’nın gerçek rakamları açıklaması gerektiğinin altını çizerek “Sağlık meslek örgütleri olarak halkı aydınlatmaya çalışıyoruz. Ancak devletimizin de gerçek rakamları mutlaka açıklaması ve bizleri de bilgilendirmesi gerekiyor” diye konuştu. Ağız ve diş sağlığında görevli diş hekimlerinin filyasyonda görevlendirildiklerini söyleyen Özsoy “Bu merkezlerde çalışan sayımız az kaldı. Vatandaşımız da ağız diş sağlığı hizmetine ulaşmakta güçlük çekiyor” dedi.

SES Ankara Şube Eş Başkanı Kubilay Yalçınkaya pandemi sebebiyle sağlık emekçileri arasında istifa ve emekliliklerin arttığını belirterek  “Sağlık çalışanları tükeniyor. Verilen vaatler  tam olarak yerine getirilmiyor. İstihdam sayısı arttırılmalı” diye konuştu.

28 Ekim 2020

Sağlık Bakanlığı tarafından 27 Ekim 2020’de  yayımlanan ve kamuda görev yapan hekimlerin işten ayrılma, emeklilik ve izin hakları gibi temel haklarına yönelik kısıtlama getiren genelge hakkında ATO Hukuk Bürosu tarafından bir bilgi notu paylaşıldı.

Bilgi notunda pandemi sürecinde bakanlık tarafından daha önce de çıkarılan benzer genelge ve kısıtlamalara dair, TTB Merkez Konseyi Hukuk Bürosu ve ATO Hukuk Bürosunun ilan olunan görüş ve tespitlerinin geçerliliğini ve güncelliğini halen sürdürdüğü belirtildi.

Açıklamada yasa kuralları ile çatışan bir genelge hükmünün, en basit ifade ile yok hükmünde olduğu ve böylesi bir genelge hükmüne dayanılarak gerçekleştirilen idari işlem ve eylemlerin de her durumda hukuka aykırı olacağı kaydedildi.

ATO anılan genelgeden kaynaklı hak kaybı yaşayan ya da bilgilenme ihtiyacı duyan hekimlere gerekli hukuki danışmanlığı ve desteği, her konuda ve her zaman olduğu gibi sunmaya devam edeceğini duyurdu.

5 Kasım 2020

Türkiye hükümetinin “hastaları ve mesleği teröristlerden koruma” iddiasıyla Türk Tabipleri Birliği’ni (TTB) parçalama niyetini ortaya koyan son açıklaması Dünya Tabipler Birliği (DTB) tarafından sert biçimde eleştirildi.

DTB, çevrimiçi gerçekleştirdiği son Genel Kurul toplantısında, binlerce üyesi olan TTB’nin terörist olarak nitelendirilmesini mesleğin tümüne yönelik ağır bir karalama ve hakaret olarak değerlendirdiğini belirtti.

9 Kasım 2020

TTB Merkez Konseyi, sağlık çalışanlarının tükendiklerini hep birlikte güçlü bir şekilde dile getirmek, tükenmeden, ölmeden, emeklerinin hakkını alarak çalışabilecekleri bir sağlık ortamı sağlayabilmek için 11-15 Kasım tarihleri arasında Sağlık Çalışanları Tükendikçe Karanlık Çöküyor eylemi başlattığını duyurdu. 11 Kasım'da tüm tabip odalarının imzası ile “Covid-19 meslek hastalığı kabul edilsin” gazete ilanı verildi. Aynı gün saat 12:30’da pandeminin 8. ay raporunu  kamuoyuna açıklandı. 11-15 Kasım tarihleri arasında her akşam saat 21.00’de sağlık çalışanlarının sesini duyurmak için Tükendikışıkyak eylemi başlatıldı.

11 Aralık 2020

Ankara sağlık meslek örgütlerinin, kaybettikleri meslektaşları anmak ve taleplerini iletmek için Sağlık Bakanlığı önünde yapmak istedikleri basın açıklaması pandemi koşulları gerekçe gösterilerek polis tarafından engellendi.

Sağlık emekçilerinin taleplerini iletme  isteğine  pandemi süresince iktidar partisinin yaptığı miting ve etkinlikler ve TTB’yi protesto  gösterileri sırasında dikkate alınmayan  Hıfzısıhha kararları  gerekçe gösterilerek müsaade edilmedi.

Tüm engellemelere rağmen  kitle örgütü yönetici ve üyeleri pandemi nedeniyle hayatını kaybeden sağlık emekçileri için saygı duruşunda bulundu. Ardından  polisin müdahalesine rağmen Ankara Tabip Odası Başkanı  Dr. Ali Karakoç basın mensuplarına yönelik bir konuşma yaptı. Dr. Karakoç  “Peki Neden Biz  Ölüyoruz?” diye sorarak başladığı konuşmasında süreci “Pandemi öncesinde de sıkıntılarımız vardı ama pandemi ile birlikte bizim sıkıntılarımız katlanarak arttı. Her gün en az 1 sağlık emekçisi hayatını kaybetmekte. 50’şer 50’şer hastalanıyoruz. İş yoğunluğumuz fazla, mesaimiz sürekli artıyor.” cümleleriyle özetledi. Dr. Karakoç sözlerini, “Taleplerimizi bugüne kadar basın yoluyla ilettik duymadılar. Sosyal medyadan ilettik duymadılar.  En yakınlarına gelip bu taleplerimizi dilekçe ile vermek istiyoruz ama buna da izin vermiyorlar.“ diye sürdürdü.

Dr. Karakoç’un konuşmasının ardından  TTB Genel Sekreteri  Dr. Vedat Bulut, TTB Yönetim Kurulu Üyesi  Dr. Deniz Erdoğdu , Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Başkanı  Atilla Ataç, Ankara Diş Hekimleri Odası Başkanı Serhat Özsoy , Ankara Diş Hekimleri Odası Genel Sekreteri Gamze Burcu Gül,  SES Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya sağlık emekçilerinin taleplerini içeren dilekçeleri  Bakanlığa sundu.