Sağlığa Süre Engeli

Pandeminin etkili olduğu 2 yıl boyunca azalan hekime müracaat sayısı, pandeminin bitmesi ile yeniden yükselişe geçti. Hastane koridorlarında uzun hasta kuyrukları oluşurken MHRS’den randevu alamamak veya alınan randevu süresinin kısıtlılığı nitelikli sağlık hakkına erişime engel oluyor.

Hekim Postası

AKP iktidarının ana dayanaklarından birini oluşturan sağlık sisteminin her alanında geriye doğru bir gidiş yaşanıyor. Muayene için ayrılan 10 dakika süreler kimi hastanelerde yerini 5 dakikaya bıraktı. Dünya Sağlık Örgütünün ve TTB’nin en az 20 dakika olmasını önerdiği ilk muayene süresi Türkiye’de neredeyse hiç uygulanmıyor. 23-29 Mayıs tarihlerinde MHRS üzerinden randevu alınabilen aralarında 7 Devlet ve 7 Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Şehir Hastanesinin bulunduğu 15 hastanenin İç Hastalıkları, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Üroloji, Ortopedi, Fiziksel Tıp, Kalp ve Damar Cerrahisi branşlarında 20 dakikalık randevu süresi sadece 1 hastanede var. Dr. Sami Ulus Kadın Doğum Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinin Ortopedi ve İç Hastalıkları bölümlerinin 9.00-10.00 ve 13.00-14.00 saatleri arasındaki muayene süresi 20 dakika. Hastanenin bu saatler dışındaki muayene süresi ise 10 dakika.

15 dakika randevu bile hayal

 Kalp ve Damar Cerrahisinde GATA ve Zübeyde Hanım; Üroloji branşında Etimesgut Şehit Sait Ertürk; İç Hastalıkları branşında Yenimahalle, Atatürk Sanatoryum, Zübeyde Hanım; Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon branşında Zübeyde Hanım Hastanelerinin randevu süreleri 15 dakika. İç Hastalıkları branşında GATA’da sabah muayeneleri, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon branşında Onkoloji Hastanesinin öğleden sonraki muayeneleri 15 dakika. Geri kalan hastanelerin tümü ve Ankara çevre ilçelerdeki muayene süresi ise 10 dakika.

Üniversiteler çözümü 5 dakikada arıyor

Pandemi nedeniyle aksayan tedavileri için hekime başvurmak isteyen hastalar için MHRS’den kimi branşlarda randevu almak imkansız hale geldi. Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde randevu bulunamayan branşlar için hastalar, üniversite hastanelerine yönelmeye başlayınca randevu krizi üniversite hastanelerine de sıçradı. Cuma günü saat 8’de telefon ve internet üzerinden randevu sistemi açılan Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Göz Hastalıkları için telefonla randevu almak isteyen biri sırada 300 kişinin bulunduğu uyarısı ile karşılaşabiliyor. Saat 8’de açılan internet randevuları ise bir, iki dakika içinde doluyor. Üniversite hastanelerinin kimi bölümlerinde muayene ve sonuç randevuları 5 dakikaya inmiş durumda. Bir üniversitenin ortopedi polikliniğinin camında randevu süresinin 3 dakika olduğu ile ilgili not asılı bulunuyor. İbni Sina ve Hacettepe Hastanelerinden telefonla randevu almak da mümkün olmuyor.

En büyük tepki işini yapan doktora

Randevu sistemleri 5’er, 10’ar dakika randevu verirken hastasına yeterli zaman ayırmaya çalışan doktorlar ise randevusu geçen hastaların öfkesi ile karşılaşıyor. Muayene süresinin 5 dakika olduğu yerlerde hastasına 10 dakika zaman ayıran doktor yavaş olmakla veya hastaları keyfi bekletmekle suçlanabiliyor. Randevu süresinde muayene olamayan hastalar arasında randevusuz hastaların yanı sıra 65 yaşa öncelik verilmesi ya da yataklı servisten getirilen hastalar nedeniyle tansiyonun yükseldiği durumlar yaşanıyor.