Sağlıkta Muhafazakarlaşma Güncesi…
Ankara Tabip Odası, Türkiye’de yakın bir gelecekte halkın sağlık algısında ve hekimlerin etik anlayışında kırılmalara yol açacak olan sağlık alanındaki muhafazakarlaşmanın güncesini çıkardı. ATO tarafından yayımlanan “Sağlıkta Muhafazakarlaşma – Dinselleşme Güncesi” 2007-2017 yılları arasında kendini kürtaj ve aile planlamasının tartışmaya açılması, zorunlu aşı reddi, manevi bakım, geleneksel tıp uygulamaları gibi dini motifli çok sayıda uygulama ile gösteren gerici politikaların topluma nasıl empoze edildiğini gün gün ortaya koydu.
Güncede yer alan bazı satır başlıkları şöyle…
Tıbbın ortaçağa dönüşü
Emine Erdoğan’lı «İslami Alternatif Tıp» Propagandası
“Kupa terapisi”, ya da bilinen ismiyle hacamat, 22-24 Temmuz tarihleri arasında Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenecek bir sempozyumla “tıp dünyasına” tanıtılacak. Sempozyuma Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan katılacak. (soL / 21 Temmuz 2011)
İstanbul ‘hacamat’ı tartışıyor
Geleneksel tıp yöntemlerinin destekleyici tedaviler arasındaki yeri tıbbın önemli konu başlıkları arasında. Dünyanın dört bir yanından bilim insanları da geleneksel yöntemlerden biri olan kupa terapisi ve hacamatı tartışmak için İstanbul’da buluştu. (NTV / 28 Eylül 2012)
‘Hacamat ve akupunktur’ yasa taslağı tamam, masrafları SGK ödemiyor
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan ‘Geleneksel, Tamamlayıcı, Alternatif Tıp Uygulamaları Yönetmelik Taslağı’ tüm ilgililerin görüş ve önerilerine açıldı. (Star /27 Ocak 2014)
‘Alternatif tıp’ Hacettepe’de seçmeli ders
Türkiye’nin seçkin üniversitelerinden Hacettepe Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Dr. Murat Tuncer, 2. Uluslararası Homeopati Konferansı’nda yaptığı konuşmada, “Homeopati Eczacılık Fakültesi’nde seçmeli derslerden biri olacak” dedi. (BirGün /15 Nisan 2014)
Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları Yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımlandı
Yönetmelikle sağlık alanında ortaçağa dönüş yaşanacağı dile getirilirken, TTB Genel Sekreteri Şener, “Tıbbın alternatifi olmaz. Tıbbın alternatifi büyücülüktür, şarlatanlıktır. TTB bu yönetmeliğe dava açacak” dedi. (BirGün /28 Ekim 2014)
Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı: “Romatizmada Geleneksel Yöntemlerin Kullanılması Hastaları Tehdit Ediyor”
Türkiye Romatoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. İhsan Ertenli, romatizmal hastalıklarda geleneksel yöntemlere başvurmanın yanlış olduğunu belirterek, “Tanının erken konması hastanın iyileşmesi için önemli. Ancak geleneksel yöntemlerle vakit kaybedilirse ilaçla geri dönüş dahi mümkün olmuyor” dedi. ( Milliyet /01 Kasım 2014)
Tıpta Osmanlı modeline itiraz
Sağlık Bakanlığı tarafından çıkarılan bir yönetmelikle hastanelerde, Osmanlı döneminde “Yadigar” adlı kitap çıkaran İbn-i Şerif’in uygulamalarına benzeyen ve halk sağlığını tehdit eden geleneksel tedavi uygulamalarına geçilmesine hekimler itiraz etti. (Evrensel/ 05 Kasım 2014)
Alternatif tıp eğitimi için tavan ücret belirlendi
Sağlık Bakanlığı, yetkilendirilmiş merkezlerin hekim ve diş hekimlerine verebileceği alternatif tıp eğitimi için kişi başı eğitim tavan ücretini 9 bin lira olarak belirledi. (Anadolu Ajansı /13 Aralık 2014)
Sülük Tedavisi Hastanelerde Yapılacak, Bilinçsiz Sülük Tedavisi Öldürebilir
Anadolu’da ‘kocakarı’ ilacı olarak bilinen sülük, artık kamu hastanelerinde yapılacak. Uzmanlar merdivenaltı yerlerde yapılan sülük tedavisinin ise hastalığı iyileştirmeden ziyade ölümle sonuçlanabileceğini söylüyor. (Haberler.com /09 Şubat 2015)
Tıpta da gericiliği elden bırakmadılar
AKP iktidarlarının beş bin yıl önce uygulanan ve vücut kesilerek kan akıtılması yoluyla yapılan ‘’Hacamat’’a dönüş planlarının ardından Hadis-Der de toplu hacamat etkinliği düzenlemeye hazırlanıyor. (BirGün /22 Nisan 2016 )
Türkiye’nin ilk cin hastanesi kurucusu: Olayı merdiven altından çıkarıp kurumsallaştırdık
İstanbul İkitelli’de 5 katlı binada iki hafta önce faaliyete geçen Türkiye’nin ilk cin çıkarma hastanesinde; ‘büyü bozma, maneviyat, cin çıkarma, Rukye’ işlemlerinin yanı sıra ‘bio enerji, sülük ve hacamatlı tedavi’ de yapılıyor. (BirGün /05 Aralık 2016)
58 Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp dönemi
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamaları alanında Pekin Üniversitesi ile iş birliği yapacak. (Yeni Şafak /07 Aralık 2016)
Her köşe başında hacamat merkezi!
Sağlık Bakanlığı’nın 2014 yılında yayımladığı ‘Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yönetmeliği’yle yasallaşan alternatif tedavi yöntemi hacamat, düzenlemeye rağmen hâlâ merdiven altında. (Milliyet / 07 Aralık 2016)
Migrene karşı hacamat
İstanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde açılan Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Merkezi yaklaşık 1 aydır faaliyette. Merkeze en çok migren, depresyon ve eklem ağrıları için başvuru var. (NTV /30 Aralık 2016)
Bartın’da Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesi Faaliyette
Bartın Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından, Devlet Hastanesinde Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Ünitesinin faaliyete geçtiğini açıklandı. (Milliyet /13 Ocak 2017)
İnanç dayatması
Hastanelerde din hizmeti
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Mehmet Kapukaya, Türkiye’de de hastaların istemeleri halinde hastanelerde din hizmeti alması gerektiğini belirterek, “İnsanlar psikolojik olarak dua edildiği zaman rahatlıyorlar ve daha çabuk iyileşiyorlar” dedi. (Hürriyet / 09 Kasım 2007)
Yatalak hastaya manevi terapi
Gaziantep’in pilot il seçildiği projeye göre, destek ünitelerine bağlı olarak hayatını sürdüren hastalar, Müslüman ise Diyanet görevlilerinden, Hristiyan ise papaz, Musevi ise hahamlardan hizmet talep edebilecek (Posta / 11 Mayıs 2012)
“I. Ulusal Din Psikolojisi ve Manevi Bakım Çalıştayı” Ankara’da Yapıldı (TKHK / 24 Mayıs 2012)
Kadın sığınma evlerine kadın vaiz
Kadın sığınma evlerine, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ortaklaşa yürüttükleri proje çerçevesinde, tam zamanlı kadın din görevlileri atanması gündemde. (Hürriyet /21 Ocak 2013)
Hekime seccade hastasına da kıble
Dışkapı Eğitim ve Araştırma ile Sanatoryum hastanelerinde doktorlara seccade ve peygamberin yaşamını anlatan kitap dağıtıldığı, hasta odalarına ise kıble gösteren pusula konulduğu öğrenildi. (Cumhuriyet/31 Temmuz 2015)
Tıpta ‘caiz midir?’ dönemi
Sağlık Bakanlığı, “Biyoetik Kurulu” oluşturmak için hazırlıklara başladı. Kurul için hazırlanan klavuzda, genel cerrahtan psikiyatra, doğum ve kadın hastalıkları uzmanından çocuk sağlığı uzmanına kadar bir çok üyenin yer alması planlanırken tıp bilimiyle ilgili bir kurulda “tercihen İslam hukuku alanında doktorasını yapmış ilahiyatçı”nın da bulunması dikkat çekti. (Cumhuriyet /21 Aralık 2015)
Uludağ Tıp’ta anlatılan dersler: Sabır, Şükür, Tevekkül, Dua, Rıza, Kader
Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde hiçbir evrensel bilgiye dayanmayan ve Doç. Dr. Salih Karacabey adlı bir ilahiyat hocası tarafından verilen “Tedavide Moral Değerler ve Motivasyon” adlı bir ders okutulduğu ortaya çıktı. ( soL / 17 Mart 2016 )
Hastalara manevi terapi
Diyanet İşleri Başkanlığınca geçen yıl 6 ilde hasta, hasta yakınlarına ve sağlık personeline destek vermek amacıyla başlatılan manevi rehberlik uygulaması, 8 ilde daha hayata geçirilecek. (Yeni Şafak /24 Kasım 2016)
Bedene müdahale
Erdoğan: Sezaryene karşıyım, kürtaj cinayettir
Başbakan Erdoğan “… Şunu da açıkça söylüyorum, sezaryenle ilgili doğumlara karşı olan bir başbakanım. Kürtajı bir cinayet olarak görüyorum. Buna kimsenin müsaade etme hakkı olmamalı. Ha anne karnında bir çocuğu öldürürsünüz ha doğduktan sonra öldürürsünüz. Hiçbir farkı yok. Buna karşı çok daha duyarlı olmaya mecburuz. Buna karşı el birliği içinde olmak zorundayız.” (Radikal/25 Mayıs 2012)
Kürtaj Yasası Çıkartacağız
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, “Bakanıma söyledim. Kürtajla ilgili yasayı hazırlıyoruz ve bu yasayı çıkartacağız. Bunun bizim değerlerimizde bir yeri var. Buna müsaade edilmez” dedi. (Hürriyet /30 Mayıs 2012)
“Bebeğini kendisi isteyerek düşürene 2 yıl hapis”
Kamuoyundaki kürtaj tartışmasının ardından devlet harekete geçti… Sağlık Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, ‘Üreme Sağlığı Yasa Taslağı’na ilişkin çalışmalarını tamamladı. (Akşam /17 Aralık 2012)
Muayenehaneye kürtaj yasağı
‘Üreme Sağlığı Yasa Taslağı’nda sona gelindi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sunulan taslakta kürtaj konusunda muayenehanelere sıkı yaptırımlar var. (NTV /24 Aralık 2012)
‘3 çocuk’ söylemi stratejik bir bakış açısı
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Süleyman Soylu, ‘’Kamuoyunda ‘3 çocuk’ olarak bilinen söylem, Türkiye’nin doğurganlık hızını belli bir dengede tutmayı ve genç nüfus avantajımızı sürdürmeyi amaçlayan stratejik bir bakış açısıdır’’ dedi. (www.akparti.org.tr /25 Mart 2013 )
Yenidoğanın dini forma girdi!
Yenidoğan bebeklerin hastalığı olup olmadığının anlaşılması için yapılan ‘yenidoğan tarama formları’na yeni eklenen maddeler tepki çekti. Formlarda “Baba TC kimlik numarası, çocuğun evlilik içi ya da dışı olup, olmadığı ve çocuğun dini” gibi alanların doldurulması isteniyor. (Radikal /03 Nisan 2013)
‘Muhafazakarlaşma nedeniyle erkek jinekologlar iş bulamıyor’
Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkanı Prof. Dr. Cansun Demir, Türkiye’de son 12 yıldır muhafazakarlaşma olduğunu belirterek erkek jinekologların iş bulmakta sıkıntı yaşadığını kaydetti. (Radikal/17 Mayıs 2014)
Erdoğan: Doğum kontrolü ile yıllarca ihanet yaptılar
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’de yıllarca doğum kontrolü ihaneti yapıldığını söyledi. Erdoğan, “Neslimizi kurutma yoluna gittiler” dedi. (BBC Türkçe/22 Aralık 2014)
Anayasa Mahkemesi’nden aşı ve topuk kanı kararı
Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Anayasa Mahkemesi, anne babası istememesine karşın, yeni doğan bebeğe çocukluk dönemi aşılarının uygulanmasının hak ihlali olduğuna hükmetti. Topuk kanı alınması ise ihlâl sayılmadı. (Al Jazeera /26 Ekim 2016)
Gericiliğin sonu yok: Türbanlı çocuk hastalara ameliyatta türban temin edin!
İzmir Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesine gönderilen resmi yazıda, türban kullanan çocuk hastaların ameliyat ve tedavisi sırasında türban kullanımlarının sağlanması istendi. (soL/05 Nisan 2017)