Şiddet Soruları Karşısında Beyaz Kod Suspus

Ankara Tabip Odası’nın bilgi edinme hakkı kapsamında Beyaz Kod’dan öğrenmek istediği sorulara Bakanlıktan yine yanıt gelmedi.

Hekim Postası

ATO, 6023 Sayılı TTB Yasası’nın 4. ve 28. maddeleri kapsamında meslek alanına dair bilimsel ve mesleki çalışmalarda yararlanılmak üzere; Sağlık Bakanlığı Beyaz Kod Alo 113 sistemine sağlıkta şiddet ile ilgili yapılan başvurular hakkında bilgi talebinde bulundu. ATO bilgi edinme hakkı kapsamında, Beyaz Kod sistemi hizmete girdiği tarihten bu yana birime gelen toplam ihbar sayısını, bu ihbarların yıllara göre dağılımını, ihbarlar içindeki fiziksel ve sözlü şiddet türlerinin dağılımını, ihbar sahiplerinin cinsiyet ve görev tanımları ile Ankara ili sınırları içinden gelen ihbarların yıllara göre sözlü veya fiziksel şiddet türlerine göre dağılımını öğrenmek istedi. ATO’nun 17 Ağustos’ta yaptığı başvuruya 8 Eylül’de Beyaz Kod’dan gelen “Beyaz Kod uygulaması kapsamında kayıt altına alınan sağlık çalışanlarına yönelik şiddet başvuruları ve sonuçlarına ilişkin bilgi talep edilen ilgili yazınız incelenmiştir.

Beyaz Kod verilerine yönelik talep edilen bilgilerin özel bir çalışma, araştırma, inceleme ve analiz neticesinde elde edilebilecek mahiyette olması hasebiyle 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanununun 7. maddesinin ikinci fıkrası kapsamında talebiniz karşılanamamıştır.” yanıtı ile ATO’nun soruları cevapsız kaldı.

 2019’da da aynı gerekçe öne sürüldü

Benzer şekilde ATO’nun 26 Ağustos 2019 yılında sormuş olduğu sorulara aynı gerekçe ile cevap verilmemiş ancak bir süre sonra bu bilgiler Sağlık Bakanlığının 9 Eylül’de TBMM Dilekçe Komisyonuna gönderdiği sağlıkta şiddet raporunun basına sızması ile ortaya çıkmıştı. Oysa ki son iki başvuruda ‘ayrı ve özel bir çalışma alanı’ olarak nitelendirilip cevaplanmayan toplam ihbar sayısı, cinsiyet ve unvan dağılımı, şiddet türüne ilişkin sorular 2019 öncesinde ATO’nun yaptığı başvurularda cevaplanıyordu.