Şiddete Etkin Çözüm Hala Bulunamadı

Dr. Ekrem Karakaya’nın öldürülmesinin öncesinde olduğu gibi sonrasında da sağlıkta şiddet olayları yaşanmaya devam etti. Ve yetkililer hala bu şiddeti sona erdirecek bir adım atmadı.

        14 Haziran/ Ankara                                                   

Ankara Mamak’ta görev yapan bir aile hekimi ve olaya engel olmaya çalışan sağlık personeli saldırıya uğradı. Yaşanan olay üzerine Ankara Aile Hekimliği Derneği tarafından yapılan açıklamaya sağlık emek meslek örgütleri ve Ankara Tabip Odası (ATO) destek verdi.

ANKAHED Başkanı Dr. Ekrem Başara “Hastalarına kendi evlatlarından, annesinden, babasından daha fazla özenle ilgi gösteren hekim arkadaşımızın görmüş olduğu şiddet tüm camiamız tarafından derinden hissedilmiştir” dedi. Dr. Başara “Sağlık hizmetinin bakılan hasta sayısıyla değil, iyileşen hasta sayılarıyla ölçülmesini talep ediyoruz. Fiziki şartlar, mevzuatsal sebepler, personel sayısının yetersizliğine bağlı iş yükü fazlalığı, usulsüz işlem talepleri, sistemin işleyişinden bihaber demeç ve yönlendirmeler nedeniyle defalarca ve defalarca şiddete maruz kalıyoruz” diye konuştu.  

ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür de “Biz biliyoruz ki sağlıkta şiddetin temel kaynağı yirmi yıldır uygulanan sağlıkta dönüşüm programı ve siyasilerin topluma yansıyan şiddet dilidir. Bir an önce bu şiddet dilinin bu coğrafyada son bulmasını diliyoruz. Çıkarılan kanunların sahada bir karşılığı yok. Yetkililerin bir an önce gereğini yapmasını bekliyoruz.” sözlerini kaydetti.  

  28 Haziran/ Şanlıurfa

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde özel bir tıp merkezinin acil servisinde görevli doktor, sıra bekleme nedeniyle çıkan tartışma sonrası hasta yakınlarınca darp edildi. Olay anları tıp merkezinin güvenlik kamerasınca kaydedilirken, 4 kişi gözaltına alındı. Yaşanan olay sonrası doktor istifa etti.

  28 Haziran/ Antalya

Antalya'da göğüs ağrısı şikayeti olan bir hasta, sedyeye yanlış uzandığı konusunda uyarılınca tartışma çıktı. 3 kişilik sağlık ekibine kaldırım taşıyla saldıran zanlı bir sağlık personelini darp edip ambülansa zarar verdi.

 4 Temmuz/ Ankara

 

Hedef gösterilmesi üzerine saldırıya uğrayan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri ABD Öğretim Üyesi ve TPD önceki dönem başkanı Dr. Koray Başar’a destek için 6 Temmuz’da TTB önünde bir basın açıklaması düzenlendi.

TPD Başkanı Dr. Ejder Yıldırım hekim ve bilim insanı sorumluluğuyla gerçekleştirdiği çalışmalar nedeniyle meslektaşlarının saldırıya uğramasını kınadı. Saldırının planlı olduğuna dikkat çeken Yıldırım, sözlerini “Sorumlu devlet kurumları, toplumdaki bu söylemleri, tehditleri, yaklaşımları ve saldırıları engelleyecek tedbirleri almakla, hakikatin yanında yer alan sağlık çalışanlarının güven içinde çalışabilmesi ve yaşayabilmesini sağlamakla yükümlüdür. Toplumdaki ayrışmayı engelleyici, bir arada yaşama ve dayanışma dilini güçlendiren, şiddetin olmadığı bir kültürün oluşmasını sağlamak ulusal bir devlet politikası olmalıdır.” diye sürdürdü.

ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür “Dün bir ASM’de, geçen hafta bir eğitim araştırma hastanesinde ve bugün bir üniversite hastanesinde sağlıkta şiddet yaşandı ve bu durum gittikçe tırmanarak organize bir hal almakta. Şiddeti uygulayanlar, körükleyenler ve destek olanlar bilsin ki hekimler tarihin hiçbir döneminde biat etmemiştir ve susmamıştır. Meslektaşımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz” sözlerini sarf etti.

 11 Temmuz / Adana

Yaklaşık 50 kişilik bir grup tarafından basılan Adana Çukurova Devlet Hastanesi acil servisi büyük zarar gördü. Hasta yakınlarından birinin "Doktoru öldürmezsem adam değilim" dediği anlarda can güvenliği olmadan çalışamayacağını söyleyen çok sayıda sağlık çalışanı hizmetten çekildi.

 11 Temmuz/ Sakarya

Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Kliniğinde doktorla tartışma yaşayan hasta yakını, tartışmanın sonlanması için araya girmeye çalışan hemşire ve ebeyi darp etti.

 13 Temmuz / Ankara

Ankara Keçiören Devlet Hastanesinde bir kişi, el cerrahının bulunmaması gerekçesiyle başka bir doktorun üzerine yürüdü.

 15 Temmuz / Batman

Batman'ın Beşiri ilçesinde Devlet Hastanesi acil servisine sıra numarası almadan girmeye çalışan hasta yakınları ile sağlık personeli arasında gerginlik yaşandı. Güvenlik görevlileri ile hastane personeli, kapattıktan sonra yaslandıkları kapı sayesinde olası şiddet olayından kurtuldu.

 16 Temmuz/Kocaeli

Kocaeli Devlet Hastanesinde acil servisin yeşil alanına yönlendirilen hasta ve yakını, öncelik isteyerek olay çıkardı. Yaşanan arbedede hasta ve yakını, tıbbi sekretere saldırdı.

 26 Temmuz/ Bingöl

Bingöl Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniğinde görevli diş hekimi, muayene sırasında hastası tarafından darp edildi.

 26 Temmuz/ Şanlıurfa

Şanlıurfa'da yeni doğan bir bebeğin naklini yapan ambulans şoförünün seyir halindeki bir motosiklet sürücüsünü sıkıştırdığı iddiasıyla önü kesildi. Motosiklet sürücüsünün tekme ve yumrukla saldırdığı ambulans şoförünün burnu kırıldı.

 2 Ağustos/ Ankara

Bilim düşmanı ve aşı karşıtı gruplar tarafından hedef haline getirilen ve ölümle tehdit edilen Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol’a destek amacıyla TTB. TTB Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu ve ATO tarafından 2 Ağustos’ta basın açıklaması düzenlendi.

Pandemide canla başla çalışan bilim insanlarına pek çok saldırı gerçekleştiğini söyleyerek toplantının açılışını yapan Dr. Ayşe Uğurlu, hekimlerin pusulasının bilim olduğunu, bunun dışındaki dogma ve hurafelerin kabul edilemez olduğunu belirtti.

Basın açıklamasını okuyan ATO Başkanı Dr. Muharrem Baytemür, bilim karşıtı fanatik grupların pervasızca tutumlarının nedeninin cezasızlık kültürü ve siyasi iktidarın örtülü desteği olduğunu belirtti. Dr. Baytemür, “Prof. Dr. Şenol nezdinde aslında bilime, akla, gerçeğe yönelik bu saldırılar sonuçta insanlarımızın sağlığına yönelik tehdit teşkil etmektedir. Bizler her zaman olduğu gibi bilimin, aklın, gerçeğin ve vatandaşlarımızın yanında olmaya devam edeceğiz.” diye konuştu.

Dr. Vedat Bulut, saldırılar karşısında hem hukuki mücadelesinde hem de bilimsel mücadelesinde Dr. Şenol’un yanında olacaklarını duyurdu.

HASUDER adına söz alan Dr. Tuğrul Erbaydar, Dr. Şenol’a yapılan saldırının bilimsel akla ve insan haklarına bağlı değerlere yönelik saldırı olduğunu, aşı kartlığı konusunun bilimsel bir tartışma olmadığını, bilimin kendisine yönelik bir saldırı olarak değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı

KLİMİK adına sözü alan Prof. Dr. Alpay Azap, insanların sağlığını korumak adına açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Şenol’a yönelik saldırıların münferit olmadığını, sosyal medyada örgütlenen bu kesimlerin bilim insanlarını “av” olarak nitelediklerini söyledi.