Temel tıpta 11 öğrenciye 1 öğretim üyesi

Tıp eğitiminde önemli rol oynayan temel tıp bilimleri kan kaybediyor.  Son yıllarda artan üniversite sayıları ve öğrenci kontenjanları karşısında  11 öğrenciye 1 öğretim üyesi düşerken,  kimi tıp fakültelerinde  tek profesörle temel tıp eğitimi veriliyor.

Sibel Durak

Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji, Tıbbi Biyokimya, Tıbbi Mikrobiyoloji dallarını içeren temel tıp bilimlerinde Türkiye genelinde  toplam 1115 profesör, 396 doçent, 605 yardımcı doçent görev yapıyor.  2015 yılında 12 bin 499, 2016 yılında 11 bin 789 olan tıp fakültesi öğrenci sayısıyla oranlandığında 11 öğrenciye 1 öğretim üyesi düşüyor. Temel tıp bilimleri öğretim üyeleri, tıp fakültelerinin yanıda eczacılık, diş hekimliği, veterinerlik fakültelerinde de temel tıp derslerini yürütüyorlar.

Tek profesörle temel tıp
Öğretim üyelerinin dağılımı konusunda tablo daha da iç karartıcı.  Tıp eğitiminin ilk iki yılını kapsayan temel tıp bilimleri alanında 6 üniversitede tek profesör var.  Namık Kemal, Gaziosmanpaşa, Dumlupınar üniversitelerinin tıp fakültelerinde  temel tıp alanında  100 öğrenciye  bir profesör düşüyor.  60 kontenjanlı Karabük, 50 kontenjanlı Giresun, 60 kontenjanlı Bozok üniversiteleri tıp fakültelerinde de temel tıp eğitimleri tek profesörle sürdürülüyor.  Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesinde 3 Doçent, 4 Yardımcı Doçent, Bozok Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1 Doçent, 7 Yardımcı Doçent, Dumlupınar Üniversitesi Tıp Fakültesinde  3 Doçent, 9 Yardımcı Doçent, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Tıp Fakültesinde 6 Doçent,  11 Yardımcı Doçent, Giresun Üniversitesi Tıp Fakültesinde 1 Doçent, 12 Yardımcı Doçent, Karabük Üniversitesi Tıp Fakültesinde 3 Doçent, 8 Yardımcı Doçent  temel tıp bilimleri alanında görev yapıyor. Tek profesörlü fakültelerin bulunduğu Bozok, Giresun, Namık Kemal  üniversiteleri 2006 yılında Karabük Üniversitesi 2007 yılında açılmıştı.

Profesör var asistan yok
71 profesörle İstanbul Cerrahpaşa, 63 profesörle Ege, 57 profesörle Dokuz Eylül, 61 profesörle İstanbul Tıp Fakültesi ve 50 profesörle Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi temel tıp alanında en fazla profesörün bulunduğu fakülteler arasında yer alıyor. Bu fakültelerde ise profesörlerin bilgi ve deneyimlerinden yararlanabilecek asistan bulunmuyor.  Temel tıp bilimleri alanında araştırma görevlisi sayısı Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde  17, Dokuz Eylül’de 17, Ege’de 19, Cerrahpaşa’da 33, İstanbul Tıp Fakültesinde  ise 23. Buna rağmen 4 profesörü olan Yüzüncü Yıl Üniversitesinde araştırma görevlisi sayısı 22, 3 profesörü olan Kafkas’ta 18, 6 profesörü olan Balıkesirde 15, 2 profesörü olan Adıyaman’da 12.

5 yıldır kadro verilmedi

Anatomi, Histoloji ve Embriyoloji, Fizyoloji ve Tıbbi Farmakoloji dallarına 2012 yılından bu yana  uzmanlık kadrosu verilmiyor.  Bölümlere en son 2011 yılının ilkbahar döneminde uzmanlık öğrencisi alınmıştı.  Uzmanlık eğitimi yerine doktora eğitimine kayan bölümleri, hekimlerden  çok biyoloji, kimya gibi alan dışı mezunlar tercih ediyor.  Akademik kadro verilmemesi, fakülte dışı iş olanaklarının sınırlı olması, sahada çalışan hekimlere kıyasla ücretlerin düşük kalması nedeniyle hekimlerin yönelmediği alanlarda gelecek dönemlerde temel  tıp eğitiminin biyolog ve kimyagerler tarafından verilmesi durumu sözkonusu.