TTB Bünyesinde Sürdürülen Çalışmalar

6 Şubat depremlerinin ardından bölgede sağlık hizmetleri sunumu ve koordinasyonuna katkı sunmak amacıyla Türk Tabipleri Birliği, TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu ve tabip odaları tarafından kriz masası kuruldu ve TTB Merkez Konseyi, TTB Olağandışı Durumlarda Sağlık Hizmetleri Kolu ile tabip odalarından oluşacak heyetler halk sağlığı altyapısına ilişkin çalışmalar yürütmek üzere bir program kapsamında bölgede görev yapmaya başladı.

Depremin ikinci haftasından itibaren barınma, sağlık hizmetleri, hastanelerin durumu, sağlık çalışanlarının gereksinimleri, gereksinimler ve yardımlar, öncelikli sorunlar ve yapılması gerekenler ana başlıkları çerçevesinde Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Adana, Gaziantep, Malatya illerinde görevlendirilen heyetler bölgede yaptıkları incelemelerin sonuçlarını düzenli olarak raporlaştırdı. Bugüne kadar depremden etkilenen on il ve ilçelerini de kapsayacak şekilde 18 ayrı rapor hazırlanarak kamuoyu ile paylaşıldı.

Depremin ilk haftasında TTB, temiz su elde edilmesi, ilk 72 saatte beslenme, potansiyel tuvalet çözümleri, afet bölgelerinde çöplerin uzaklaştırılması, bebeklerin beslenmesi, çocuk ve gençler için yapılması gerekenler, bulaşıcı hastalık çıkmaması için yapılması gerekenler,  sağlık hizmetleri ve geçici yerleşim alanlarının planlanmasında kadınların ihtiyaçlarının gözetilmesi gibi çeşitli konularda bilgi notları paylaştı. Aradan geçen zamanla birlikte değişen ihtiyaç ve halk sağlığını etkileyebilecek durumlara ilişkin bilgi notları ve bölgede yapılan incelemelere ilişkin raporlar paylaşılmaya devam ediyor.

Bölgede çalışan hekim ve sağlık emekçilerinin ücret ve özlük haklarında yaşadıkları mağduriyetler, sağlık emekçilerinin barınma sorunu, deprem bölgesine atanan hekimlerin çalışma ve barınma hakları, sağlık hizmeti organizasyonunda yaşanan sorunlar da depremin üzerinden geçen 2 ay zarfında TTB’nin gündeme getirdiği diğer konulardan oldu.