Vakıf Üniversitelerine Yasal Sınır Üstünde Zam
Yeni eğitim öğretim dönemi öncesi vakıf üniversitesi tıp fakültelerinin dönemlik ve yıllık ücretleri de belli olmaya başladı. Ankara Tabip Odası kimi fakültelere yasal sınırın üstünde zam yapıldığını kaydetti.
Hekim Postası
Ankara Tabip Odası (ATO) vakıf üniversitesi tıp fakültelerine yapılan zamlara ilişkin bir araştırma yaptı. ATO’nun araştırmasına göre Ankara’da faaliyet gösteren özel tıp fakültelerinin yıllık ücretleri 420 bin TL ile 840 bin TL arasında değişiyor. Kimi üniversitelerin 2023-2024 akademik yılı için 278 bin TL olan eğitim ücreti, astronomik artışla, 2024-2025 akademik yılı için 600 bin TL’ye ulaşmış durumda.
ATO, konu ile yaptığı açıklamada yüksek enflasyonun tıp eğitimini de olumsuz etkilediğini belirterek konu ile ilgili kendilerine çok sayıda şikayet geldiğini duyurdu.
ATO, TÜİK verilerine göre, bir önceki yılın Haziran TÜFE oranı yüzde 75,45’ken vakıf üniversitelerinin eğitim ücretlerine TÜFE endeksinin aksine, yüzde 110 ile yüzde 120 arasında, yasal sınırın üzerinde seyreden zam yapıldığını aktardı.
ATO, bu zamların en önemli nedeninin, vakıf üniversitelerinin “işletme”, öğrencilerin “müşteri” olarak görülmesinden kaynaklandığını belirtti.
Birçok fakültede altyapı ve öğretim üyesi kadrosu eksik
Yapılan zamların tıp eğitimine pozitif bir katkısının olup olmadığının bilinmediğini ifade eden ATO, vakıf üniversitesi tıp fakültelerinin birçoğunun altyapı ve öğretim üyesi kadrolarında eksikler olduğunu kaydetti. ATO, yüksek zamlara rağmen, vakıf üniversitelerindeki intörn maaşlarının asgari ücretin beşte biri kadar; asistan hekim maaşlarının ise kamuda çalışan asistanlara göre çok daha düşük olduğunu hatırlattı.
Yüksek Öğretim Kurumunun 17 Temmuz 2024’te vakıf üniversitelerine yaptığı uyarıyı tekrarlayan ATO, tıp eğitimi ücretlerinde hiçbir şekilde fırsatçılığa izin verilmemesini, artışların yasal sınırı aşmamasını, konuya dair kamu otoritesinin gerekli denetim ve kontrolleri yapmasını, üniversite yönetimlerinin de hukuka uygun davranmasını talep etti.
Eğitimin ücretsiz, ulaşılabilir, nitelikli eşit ve adil olması gerektiğini savunan ATO, her türlü ayrım ve hiyerarşiyi ortadan kaldırmak açısından tıp eğitiminin bilimin ışığında, kamunun imkanları ve kamusal araçlarla verilmesi gerektiğini kaydetti.