Yaşatırken ölmek istemiyoruz!

Kışkırtılmış sağlık talebi, kışkırtılmış hastalar ve kışkırtan yöneticiler…  Alındığı öne sürülen önlemlere rağmen sağlık ortamında şiddet bitmiyor. Her gün 30 sağlık çalışanı sözlü ve fiziksel şiddete uğrarken, mobbing, ve ağır çalışma koşulları da hekimler ve sağlık çalışanları için yaşamdan kopuşun sebebi oluyor. 

Dr. Kamil Furtun 29 Mayıs 2015 tarihinde Samsun’da görev yaptığı hastanede uğradığı silahlı saldırı sonucu yaşamını yitirdi.  Evli ve bir çocuk babası Dr.Furtun, Samsun Tabip Odasınca “yılın  doktoru” seçilmişti.

Dr. Aynur Dağdemir kadına ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin hedefi oldu. 19 Kasım 2015 Perşembe günü gerçekleşen olayda Samsun’da özel bir hastanede kadın doğum uzmanı olarak çalışan Dr. Aynur Dağdemir, sekreterinin eski eşi tarafından bıçaklanarak öldürüldü. 49 yaşında hayatını kaybeden Dr. Dağdemir evli ve iki çocuk annesiydi.

Dr. Melike Erdem 30 Kasım 2012 tarihinde, tüketen çalışma koşulları içindeyken uğradığı bir soruşturma sonrasında çalıştığı hastanede hayatına son verdi. Dr. Erdem 30 yaşındaydı.

Kalp Damar Uzmanı Dr. Ersin Arslan Gaziantep Avukat Cengiz Gökçek Devlet Hastanesi’nde 17 Nisan 2012 tarihinde 17 yaşındaki hasta yakını tarafından göğsünden ve karnından bıçaklanarak öldürüldü. 30 yaşında hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan’ın eşi 6 aylık hamileydi.

Dr. Ali Menekşe 15 Ocak 2008 tarihinde bir hasta tarafından ensesinden vurularak ağır yaralandı. Yoğun bakıma kaldırılan Dr. Menekşe 14 Şubat 2008’de 51 yaşında hayatını kaybetti.

Ameliyat ettiği hastasının “Ben ölürsem sen de öleceksin” diyerek tehdit ettiği İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs ve Kalp Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Dr. Göksel Kalaycı, 11 Kasım 2005 tarihinde fakültenin otoparkında uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürüldü.  Türkiye’de ilk akciğer nakli ameliyatını gerçekleştiren Dr. Kalaycı evli ve bir çocuk babasıydı.

Kalp Damar Cerrahı Doç. Dr. Edip Kürklü ameliyatını yaptığı hastanın uyuşturucu kullandığını gizlemesi nedeniyle anestezi komplikasyonu sonucu yaşamını kaybetmesi üzerine 21 Temmuz 1988’de hasta yakını tarafından öldürüldü.

Hekim ve sağlık çalışanları sadece fiziksel değil psikolojik şiddete de maruz bırakılıyor. Mobbing ve ağır çalışma koşulları, tükenmişlik sendromu gibi sebeplerle son yıllarda hekim intiharlarında bir artış yaşanıyor. Özellikle anestezi alanında çalışan hekim ve sağlık çalışanlarının intihar haberlerinin yanında 2017 yılı içinde yaşanan iki intihar vakasında geride bırakılan notlar gözleri çalışma koşullarına çevirdi.

Adana Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Balcalı Hastanesi’nde görevli asistan hekim Dr. Ece Ceyda Güdemek 29 Ekim’de 2017 tarihinde evinin balkonundan atlayarak intihar etti. Yakın çevresine 36 saati bulan nöbet tuttuğunu anlatan Dr. Güdemek bıraktığı mektupta, “Hayat benim için çok zor. Bunaldım bu hayattan. Umarım ölümüm bazı güzel değişikliklere yol açar. Kimse kimsenin dedikodusunu yapmasın. Lanet hastaneler doktorlara yüklenip durmasın” ifadesini kullandı.  Dr. Güdemek henüz 28 yaşındaydı.

Batman Bölge Devlet Hastanesinde görevli Kalp Damar Uzmanı Dr. Engin Karakuş 30 Ekim 2017 tarihinde evinde hayatını sonlandırdı. Ölümünün ardından Dr. Karakuş’un evinde yapılan incelemede “Bıktım bağ ağrılarından” yazan bir not bulundu.  Dr. Karakuş evli ve bir çocuk babasıydı.

Toplum genelini etkileyen toplumsal şiddet aramızdan çok genç yaşta iki hekimi ayırdı.

Dr. Berkay Akbaş 10 Aralık 2016’da İstanbul Beşiktaş’ta meydana gelen terör saldırısında hayatını kaybetti. Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi 2. sınıf öğrencisi olan Akbaş henüz 19 yaşındaydı.

Dr. Abdullah Biroğul, 31 Ağustos 2015 tarihinde Diyarbakır’da terör saldırısı sonucu hayatını kaybetti. Dr. Biroğul  26 yaşındaydı.