Yönetmeliğe Uygun Hastaneler Ayakta

 

Yönetmeliklere uygun yapılan hastaneler deprem sonrasında sağlık hizmetinin sürdürülmesi ve depremin ilk haftalarında halkın barınma ihtiyacının karşılanmasında önemli bir rol oynadılar.

Van’da 23 Ekim 2011 yılında meydana gelen depremin ardından Van Eğitim ve Araştırma Hastanesinin asma tavanının düşmesi ve zarar görmesi üzerine Bakanlık konuya ilişkin bir önlem alma çabasına girişti.  Sağlıkta Dönüşüm Projesi Kapsamında Yapılacak Sağlık Tesisleri için Proje Aşamasında Uyulması Gereken Hususlar 2012/6 sayılı genelgenin “Deprem Bölgeleri” başlığı altındaki bölüme, “1. ve 2. derece deprem bölgesindeki 100 yatak ve üzeri hastanelerin taşıyıcı sistemleri sismik izolatörlü projelendirilecektir. İzolatör modeli seçimi, teknik çalışma ve projelendirme sonrası Bakanlık tarafından onaylanacaktır” ibaresinin eklenmesi ile belirtilen nitelikte devlet hastane proje ve inşaatlarında sismik izolatörlerin kullanımı Bakanlıkça zorunlu hale getirildi.

Bu zorunluluk sonucu 2013 yılından itibaren sismik izolatörlü hastane sayısı artmaya başladı. Bugün Türkiye’de sismik izolatörlü yapıların yüzde 70’ini hastaneler oluşturuyor. Hastaneler dışında acil durum merkezi, data merkezi gsm şebekeleri, banka veri merkezleri, kongre merkezi, viyadük ve Antalya, İstanbul Sabiha Gökçen ve eski Atatürk Havalimanı olmak üzere 3 havalimanında sismik izolatör bulunuyor.

Ankara’daki şehir hastanelerinden Etlik Şehir Hastanesi  sismik izolatör kullanılarak yapılan hastanelerden. Bilkent Şehir Hastanesinde ise ATO yönetiminin elde ettiği bilgiye göre izolatör bulunmuyor.

10 ili etkileyen Maraş merkezli depremlerde pek çok kamu binası tahrip olurken, sismik izolatör kullanılarak inşa edilen hastanelerden izolatör uygulaması yanlış yapılan Malatya Doğanşehir Devlet Hastanesi dışında kalan hastaneler hasar almadı.

Deprem bölgesinde sismik izolatörü bulunan hastaneler arasında Malatya Kadın Doğum Hastanesi, Malatya Battalgazi Devlet Hastanesi, Kahramanmaraş Elbistan Devlet Hastanesi, Kahramanmaraş Devlet Hastanesi, Adıyaman Devlet Hastanesi, Osmaniye Devlet Hastanesi, Osmaniye Düziçi Devlet Hastanesi, Adana Şehir Hastanesi, Adana Güney Seyhan Hastanesi, Hatay Dörtyol Devlet Hastanesi yer alıyor.

Türkiye’de genelinde sismik izolatör bulunan hastanelerden bazıları şunlar: Kocaeli Tıp Fakültesi, Erzurum Devlet Hastanesi, Erzurum Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kütahya Şehir Hastanesi, Yalova Hastanesi, Bilecik Bozüyük Devlet Hastanesi, İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi (Dünyanın en büyük sismik izolatörlü yapısı), Isparta Şehir Hastanesi, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kartal Lütfi Kırdar Hastanesi, İkitelli Hastanesi, Şehit Fethi Tekin Şehir Hastanesi Marmara Üniversitesi Başıbüyük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise sismik izolatör kullanılarak güçlendirilen hastanelerden.